Wku

Hur upphovsrätten en låt

Enligt internationell rätt (Bernkonventionen), är upphovsrätten automatisk rätt till skaparen av verket. Detta innebär att upphovsrätten existerar så fort du har en konkret version av musiken, såsom noter och / eller CD-skivor.

Även Copyright beviljas så snart som verket skapas, måste du ändå att styrka äganderätten till upphovsrätten att begära ersättning / förelägganden mot eventuella intrång.

För detta ändamål är det möjligt i USA för att registrera ditt arbete med US Copyright Office. Om du gör det gör det lättare att bevisa dina rättigheter i låten och därmed erhålla förelägganden mot intrångsgöraren och få ersättning om din upphovsrätt kränks. Om du är i Europa, eller om din musik kommer att sändas eller användas i Europa, att utnyttja dig av registreringsprocessen är en bra idé.

I länder där sådant registreringsförfarande inte är tillgänglig (Australien, Nya Zeeland), finns det fortfarande sätt att skapa bevis för upphovsrätt.

Steg

Hur upphovsrätten en låt. Gör en kopia av din musik.
Hur upphovsrätten en låt. Gör en kopia av din musik.

US registreringsprocessen

 1. 1
  Gör en kopia av din musik. Du kan göra en CD-skiva, USB-enhet, mini-disc, kassettband, LP, spela in det på video, eller skriva ut noterna.
 2. 2
  Registrera nätet. Denna process är mycket snabbare och kommer att ta ca 4,5 månader, jämfört med upp till 15 månader för försändelsen processen.
  • Gå till den amerikanska regeringens upphovsrätt hemsida. Klicka på den elektroniska Copyright Office, där du kan göra en online upphovsrätt arkivering.
  • Registrera ett gratis konto. Klicka på "ny användare" för att öppna ditt konto. Du måste uppge ditt namn, adress, land (om inte från Europa), detaljer telefon, och föredraget kontaktsätt.
  • När du har ett konto som öppnas, kan du använda detta varje gång du vill göra en ansökan. Kontot kan du övervaka dina program och att hitta olika typer av information om upphovsrätt. Det finns också en handledning om att göra ett påstående tillhandahålls.
  • Komplettera din online upphovsrätt ansökan. Klicka på "Registrera ett nytt yrkande" under "Upphovsrätt Services", som finns i den vänstra kolumnen i ditt konto. Var beredd att svara på frågor om dig själv, det arbete du söker till upphovsrätt och var du vill upphovsrätten certifieringen ska skickas.
  • Betala 30€ avgift via antingen kredit-eller betalkort, elektronisk check eller en copyright office inlåningskonto.
  • Ladda upp en kopia av ditt arbete. Många typer av filer accepteras, men kolla på Copyright Office fullständiga listan så att du inte skickar in en inkompatibel fil. Om du inte vill göra detta, kan du skicka en papperskopia (icke-retur) och det måste skickas i en låda, (bör och CD-skivor i juvelen fall) inte ett kuvert. Du kan göra en slip leveransadress från platsen.
 3. 3
  Registrera dig genom mail. Var noga med att få den rätta formen, som kan laddas ner från webbplatsen eller levereras per post genom att kontakta Copyright Office och begär blanketter som ska skickas till dig. Formuläret för en ljudinspelning att upphovsrätten är den form SR. Formuläret för scenkonst, såsom det som folk lyssnar på radion, från CD-skivor till levande musik, är den form PA eller Short Form PA. Däremot ersätter formulär CO dessa former, tillsammans med andra former, så du kan välja att bara använda formulär CO Eftersom avgifterna för formulär PA och SR är för närvarande 50€ och avgiften för CO-formuläret är 35€ du kanske vill överväga noga som uppfyller dina behov mest. Besök för mer information.
  • Om du vill att de blanketter till dig, kan de upphovsrättsliga blanketter begäras på (202) 707-3000 eller begäras via e-post vid US Library of Congress, Copyright Office, Independence Avenue, SE, Washington, DC 20559.
  • Fyll i formuläret. Läs instruktionerna noggrant och fyll ut exakt hur det förklaras. Om du har några frågor, kontakta Copyright Office. Placera de former i ett kuvert och inkludera en 40€ betalning, samt en icke-retur kopia av musiken. Skicka det ifyllda formuläret till:
   • Library of Congress
   • Copyright Office
   • Independence Avenue, SE
   • Washington, DC 20559-6000
 4. 4
  Vänta på registreringsbeviset. Ha tålamod, eftersom denna del av registreringsprocessen kan ta ett tag. Det kan ta upp till 15 månader om du har lämnat in per post, i enlighet med Copyright Office FAQ, och genomsnitt cirka 8 månader för tillfället. Den goda nyheten är att din upphovsrätt gäller från den dag då ditt material tas emot av Copyright Office. Du får ett registreringsbevis när det kommer fram.

Australien och Nya Zeeland upphovsrätt för musik

 1. 1
  Skriv och / eller spela in din låt. Upphovsrätt är omedelbar på att skapa låten. Det finns ingen registrering myndighet i Australien. Du kanske vill använda dig av den amerikanska processen, särskilt om din musik kommer att spelas på den amerikanska marknaden (mycket troligt med tanke på förekomsten av).
  • Använd inte den fattige mannens upphovsrätt process som beskrivs nedan. Det fastställer endast ett möjligt datum, inte en upphovsrätt verklighet.
  • Du kan använda symbolen ©, men du behöver inte eftersom upphovsrätten existerar även utan den. Det är fortfarande en bra idé att använda symbolen och / eller lägga till ett meddelande om upphovsrätt till material för att fungera som en varning om att du anser att det är upphovsrätten.
  • I Australien är APRA inte den organisation som ger dig upphovsrättsligt skydd, det är den organisation som behandlar de kommersiella royalties för dina låtar, inte källan av upphovsrätten.
  • I Nya Zeeland, hanterar NZ Intellectual Property Office frågor som rör upphovsrätt
  • Upphovsrätten skyddar din låt om det har publicerats.
  • Vanligtvis din egen redogörelse för upphovsrätt i låten är tillräcklig, men om det finns en tvist, då domstolen kommer troligen att behöva engagera sig.

Allmänna regler

 1. 1
  Undvik fattig mans upphovsrätt. Det finns en lång myt i musikbranschen som gammaldags fix för inspelning av en låt, placera den i ett kuvert och skicka det till sig själv garanterat upphovsrätt. Inlägget datum stämpeln var tänkt att tjäna som bevis för det datum varifrån låten, förutsatt kuvertet förblev förseglade. Men denna metod inte stå upp i olika rättsfall och har sedan dess misskrediterade. Dessutom, med tanke på att din upphovsrätt förekommer på skapelsen, och att ett kuvert sigill noggrant kan unsealed och återförslutas, gör denna metod verkar ganska ofullkomliga.
 2. 2
  Var medveten om Bernkonventionen. Om ditt land är medlem i Bernkonventionen, kommer upphovsrätten i en sång till stånd när du skapar den. Det blir mer komplicerat när det finns flera upphovsmän som har bidragit till den låten, men det finns regler som styr dessa "lager". Det är bäst att söka juridisk rådgivning i den situationen.

Tips

 • Kom ihåg, är upphovsrätten skapat och tillhör skaparen av ett original lappar så snart den är fast i en konkret form.
 • Var medveten om att din ansökan kommer att vara tillgängliga för andra, med mycket av det tillgängliga online.
 • Skicka ditt arbete till Copyright Office med certifierade post och begära ett kvitto. Detta kostar ca 5€ 0,00. När du får ett kvitto, du vet att de har det, och processen har börjat.
 • En första säkerhets steg för att skapa bevis på äganderätt (oavsett om det är i USA, Australien, Nya Zeeland och EU-länderna) är att skicka en kopia av din musik för dig själv i en certifierad brev. Detta kommer att hjälpa till att visa att du skapade den först.
 • Undrar du om dina rättigheter finns tillgängliga i ditt hemland eller i det land där du skapat verket? Den goda nyheten är att Bernkonventionen innehåller en ömsesidighet. Det innebär att du får en upphovsrätt i ditt arbete enligt lagarna i det land där du skapade ditt arbete (förutsatt att landet har ratificerat Bernkonventionen), men om kopior av din musik råkar hamna i något annat land en del av konventionen, kommer du att hålla dina rättigheter på din musik. Dina rättigheter kommer dock att regleras av lagarna i det land där överträdelsen inträffade.

Varningar

 • Se till att din musik är helt original. Den rap hit "Baby Ice Ice" av Vanilla Ice kopieras basstämman från Queen och David Bowies låt "Under Pressure" och Vanilla Ice stämdes.
 • Den amerikanska råd förutsätter att du är en amerikansk medborgare. År 1989 blev USA en part i Bernkonventionen, vilket innebär att om du är från utanför USA, du är inte skyldig att registrera sig hos US Copyright Office innan du kan göra ett påstående i en amerikansk domstol. Men, kanske du vill söka juridisk rådgivning om att utnyttja dig av den amerikanska registreringen om du vill ha din musik luftas, hört, utförs, eller på annat sätt användas på den amerikanska marknaden.

Saker du behöver

 • Någon konkret version av musiken (dvs. inspelningar, noter, etc.)
 • 40€ papper, 30€ på nätet
 • Internet (enklaste, snabbaste metoden)
 • PA, SR, eller formulär CO