Wku

Hur att rengöra och underhålla en klarinett


När du har spelat färdigt din klarinett, och du är redo att förvara den i fallet bör klarinett rengöras ordentligt. Detta tar bort saliv som kommer in i instrumentet från när den användes. Det håller också det blanka och rena. Detta är ett känsligt instrument, och om du vill att det ska låta bra, måste det hållas i gott skick. Var försiktig när du sätter tillbaka den i fallet.

Steg

Hur att rengöra och underhålla en klarinett. Avlägsna röret efter att ha spelat och förvara den på en vass innehavaren att torka.
Hur att rengöra och underhålla en klarinett. Avlägsna röret efter att ha spelat och förvara den på en vass innehavaren att torka.
 1. 1
  Avlägsna röret efter att ha spelat och förvara den på en vass innehavaren att torka. Lägg resten av klarinett på en säker plats som inte är för varmt eller för kallt. Stå inte det på slutet, om du inte har en klarinett stativ (det håller din klarinett upprätt, och kan oftast vikas och lagras i klockan), eftersom den kan välta.
 2. 2
  Använd din polering trasa för att torka fingeravtryck från ligatur och Keywork. Sedan, försiktigt placera trasan tillbaka i ditt fall. Använd inte någon typ av metall polish (såvida klarinetten är all metall, dvs silver) eller annat ämne på ditt instrument, med undantag för viktiga olje-och kork fett. Key oljan gör tangenterna rör sig lättare och kork fett gör monteringen går smidigare och håller korken inte torkar ut.
 3. 3
  Använd din svabb (gjord av silke, ingenting annat, kan andra material skada insidan) och släppa duken vikt och snöre genom klarinetten från klockan till munstycket och dra det igenom. Du kan behöva göra detta flera gånger. Ta isär delarna och torka tapparna (dessa är de platser där lederna i hornet passar ihop.) Låt sedan pinnen torka innan det sätts i fråga, annars dina nycklar kommer bli missfärgad.
 4. 4
  Få ut lite kork fett. Smörj korkar genom att gnugga kork fett på dem med fingrarna. Cork fett kommer i många olika former, men de vanligaste ser ut som läppbalsam. Dock är läppbalsam inte ett lämpligt substitut för kork fett, och kork fett kan vara giftiga vid förtäring, så blanda inte ihop de två. Du behöver inte göra detta varje gång du tar din klarinett isär, eller ens särskilt ofta, så för mycket kork fett försvagar korkar och göra dem benägna att bryta isär. Bara undersöka dina korkar regelbundet och tillämpa kork fett som behövs beroende på torrhet eller slitage i korken. Du kan behöva att smörja dem oftare i de torra vintermånaderna. Om instrumentet är svårt att sätta ihop eller ta isär sätta kork fett på korkarna.
 5. 5
  Ta ut din rengöringsduk och polera nycklarna för att ta bort fingeravtryck och smuts. Då kan du, om det behövs, ta ut din damning pinne. Damning pinnar är långa, vridna, tunn, tråd, med en liten, kvast-liknande sak i ena änden, och en liten sak som ser ut som en tand rengöringsmedel i den andra änden. Försiktigt rengöra mellan och under tangenterna med munstycket-borsten, och borsta bort dammet med kvasten slut. Var uppmärksam på tonen hål att fingrarna täcker eftersom de ofta samla gunk och smuts från fingrarna. Du kanske vill polera instrumentet igen efter detta. Detta skulle också vara en bra tid att olja nycklarna, om det behövs.
 6. 6
  Du bör också se till att svabba insidan av klarinetter lederna, med eller utan kork, för att bli av med överskottet saliv där.
 7. 7
  Periodvis använder en tops och torka runt insidan och utsidan av munstycket för att avlägsna gunk som samlar.
 8. 8
  Placera munstycket locket över munstycket, sedan lagra klarinett i sitt fodral. Argumentera på ett säkert ställe. Dessutom, om nödvändigt, ta bara munstycket själv, och kör den under varmt kranvatten sedan torka ordentligt.

Tips

 • Köp en klarinett monter. De är riktigt bra när du måste lämna din klarinett ensam, eftersom du inte kommer att ha någon rädsla för att det faller över och bryta. Du kommer inte att behöva hålla det om du vill putsa den, bara stå upp och sätta igång! Vissa klarinett står fälla ihop och kan förvaras i klockan, vilket är ännu bättre.
 • Använd den spetsiga änden av en vävnad att absorbera fukt i munstycket, men inte inifrån fönstret under vass. Du kan också göra detta med ett munstycke borste, som ser ut som en gigantisk tand renare (Om du någonsin har haft tandställning, du vet vad det är). Munstycke borstar är också inte rekommenderas starkt eftersom de långsamt förändrar de inre dimensionerna hos munstycket.
 • Du behöver inte alltid att smörja korkar. Om du gör det kommer de att ruttna och du måste byta ut dem.
 • Regelbunden polering, kommer swabbing, damning och oljning kommer att göra ditt instrument håller längre, men tvångsmässiga polering och damning bära ner målgång på din Keywork.
 • En alternativ metod för att badda skulle vara att köpa pad sparare, som ser ut som stora piprensare. Du sätter bara dem och sätta instrumentet i fråga. De suga upp fukten inifrån, så att du inte spendera tid svabbar. Pad sparare också pågå under en lång tid, om den hanteras varsamt. Du kan få dem för de övre och nedre sektionerna, och vissa butiker erbjuder även små för munstycket. Om klarinetten är riktigt våt, kanske du vill pinnen, sedan in dynan spararna. Men pad sparare svabbar inte rekommenderas för trä klarinetter för även om de till synes drar bort fukt från det inre hålet i instrumentet, de också fälla som fukt inne i pinnen som blir kvar i instrumentet så att fukten inte kan avdunsta. Det instängd fukt kan orsaka mer skada i expansion och kontraktion av virket än att inte badda instrumentet alls!
 • Om din klarinett är trä, borrning olja din klarinett varannan vecka - Placera några droppar olja på en speciell svabb bara för inoljning. Dra sedan pinnen igenom från fat till klockan (du kanske vill vrida den medan du gör detta för att säkerställa jämn täckning). Att olja i lederna, få en bomullstuss, lägg en droppe olja på den och torka av den i lederna. Torka av eventuellt överskott med en annan bomullspinne. Lämna det på tork över natten (helst demonteras ur fodralet). Vara noga med att inte alltför använda för mycket olja, eftersom detta kan förstöra klarinett. INTE sätta borrningen olja på plast eller metall klarinetter, eftersom detta kan vara mycket skadligt för ditt instrument!
 • För munstycket rengöring, är det en bra idé att dra munstycket i en rengöringslösning varje gång i en stund för att lösa upp kalkavlagringar. Det enklaste sättet att göra detta hemma är att blanda tre delar ljummet vatten och en del ättika i en kopp, och vertikalt placera munstycket i. Se till att det inte är för djupt, annars korken del av munstycket blir våt, vilket inte är bra.
 • Innan du spelar något instrument se till att du inte har mat i dig munnen, kan detta göra ditt instrument arbete felaktigt och få alla möjliga äckliga små varelser (dvs. larver <you du inte får wanna know>) att bosätta sig i ditt horn.
 • Om ditt ärende inte är tillräckligt stor för att rymma alla dina rengöringsmedel, kan du köpa en penna rutan för att hålla extra vass, svabbar, och andra förnödenheter.
 • Varje så ofta, måste du ta din klarinett till musikbutiken för ett COA (C lutande, O Rengöring,> iling, A djusting). Vissa butiker kan skicka dig en påminnelse när det är dags för en, men annars var sjätte månad till ett år, kanske två år är bra, eller tidigare om du märker något fel med din klarinett.
 • Vissa människor rekommenderar badda varje del för sig i stället för instrumentet i sin helhet.
 • Klarinett fall med axelremmarna är de bästa. De är mycket lättare att bära, och det är svårare att släppa något som hänger från din axel.

Varningar

 • Var mycket försiktig vid hantering av vass. Reeds är lövtunna och lätt att spricka eller chip. Men när de börjar gråna, är det dags att få nya.
 • Lämna INTE vass på munstycket. Borttagning av vass kan verka som ett slöseri med tid, men om du inte låter det torka efter varje användning, kommer det bli riktigt grov och eventuellt fastna på munstycket. Det kan också orsaka spetsen av vass för att förvränga, eller böja, vilket gör det hamnar fel med munstycket spets som kommer att orsaka din tonen kvalitet att lida.
 • Rotera dina vass! Detta kommer att göra dem mycket längre och hjälpa dem att spela bättre genom att ge dem en chans att torka ut. Få en vass fall att sätta dem i-de skyddar vass mycket bättre än de glider de kommer i. Jag rekommenderar LaVoz-den Vandoren tenderar att vara gynnsamt för gjutning dina vass om du inte riktigt vrida ut dem innan du lägger dem i det. (Vrida ur vassen = torka den platta sidan hårt på dina byxor för att tvinga ut spotta som är inne i vassen och få spotta på ytan av röret off. Det kan också göras på den plana delen av vass fallet om du torka bort innan du sätter vass i.)
 • Alltid vika din rengöringspinne helt, eller det kommer att fastna i klarinetten.
 • Försök att inte välta eller tappa ditt fall. Klarinett kommer nästan definitivt sönder eller skadas.
 • Se till att du skrapa Icky grejer från slutet av munstycket ofta. Se "Munstycke Rengöring" ovan för instruktioner.
 • Tryck inte för hårt vid rengöring av nycklar, kan du böja dem.
 • Placera aldrig någon del av instrumentet förutom munstycket i munnen. Detta kan tyckas självklart, men många människor gillar att blåsa i hålen, vilket lämnar en grönaktig, knaprig ämne på tangenterna. Om du behöver torka dina tonen hål, använd en mjuk trasa (glasögon trasa fungerar bra) eller kvast slutet av damning stick.
 • Ändra din vass!
 • Om din damning stick inte passar i ett utrymme, inte tvinga det. Du kan skada instrumentet.
 • Använd inte någon typ av metall polish på klarinett, det är dåligt för nycklarna.
 • Träblåsinstrument kan inte bli våt. Om de får även lite fuktig, kommer de kuddar som täcker hålen absorberar vatten och blir stora och svullet. Då de inte kommer att täcka hålen korrekt.
 • Använd inte för mycket viktig olje-bara en liten droppe i den nödvändiga platsen är gott.
 • Om du får allvarliga och börja fördubbling på saxofon och spela både på samma spelning, investera i syntetiska vassen. De motstå skevhet och är oftast bra att gå direkt.
 • Kör aldrig en tuss av något slag genom din munstycket.
 • Lagra dina vass i en fukt-bevis fall för att skydda dem ytterligare.
 • Om din pinnen fastnar, försök inte att dra ut den. Ta klarinett till närmaste musikaffär och få professionell hjälp.
 • Öppna inte fallet i ett fordon i rörelse, eftersom om fordonet kommer till ett plötsligt stopp, kommer din klarinett gå flyga genom vindrutan.

Saker du behöver

 • Klarinett
 • Reed (er)
 • Reed case / vakt
 • Cork fett
 • Rengöringspinne
 • Rengöringsduk
 • Dusting pinne
 • Munstycke borste
 • Klarinett fall
 • Språkrör cap (det kommer alltid med klarinett)
 • Axelrem (tillval)
 • Klarinett stativ (tillval)
 • Key olja (tillval)
 • Bore olja