Wku

Hur man läser en bok

En bra bok är en av livets stora enkla nöjen. Oavsett om du läser skönlitteratur, facklitteratur, poesi, eller en stor, tung lärobok, kommer denna guide hjälper dig att lära dig hur du får ut det mesta av din upplevelse.

Steg

Hur man läser en bok. Skaffa den bok du vill läsa.
Hur man läser en bok. Skaffa den bok du vill läsa.

Grundläggande steg

 1. 1
  Välj en bok. Om du läser en allmän skönlitteratur eller facklitteratur bok (de typer som du ser i de flesta bokhandlar), kommer du att läsa för eget personligt bruk, så börja med att fundera över vilka ämnen intresse eller roa dig. När du har några idéer, det finns många resurser för att hjälpa dig att välja något du gillar.
  • Gå till biblioteket. Din lokala biblioteket är ett bra ställe att leta böcker, eftersom om du ser något som intresserar dig, kommer du inte ens behöver betala något för att läsa den. Berätta bibliotekarien vad du är intresserad av, och be honom eller henne att peka dig till en eller två delar av biblioteket, där du kan hitta intressanta böcker relaterade till dina intressen.
  • Be dem omkring dig. Goda vänner och nära släktingar kanske kan rekommendera böcker till dig baserat på vad de tyckte och tänkte att du också skulle få.
  • Kolla på nätet. Internet är fyllt med bokälskare som är mer än glada att dela sina åsikter om olika titlar. Hitta en gemenskap som diskuterar böcker och söka efter de ämnen du gillar, eller bara besöka online detaljhandeln webbplatser och bläddra användarrecensioner av böcker som ser bra ut. Hursomhelst är en bra metod för att få en snabb uppfattning om de mest populära och mest omtyckt titlar i varje kategori av boken.
  • Gör det till en grupp händelse. Bokklubbar och avläsningar är både roliga sätt att utsätta sig för nya böcker.
   • Många klubbar är fokuserade kring en viss genre av boken, som science fiction eller romantik, men vissa är mer generella.
   • Fiction avläsningar ske regelbundet på många oberoende bokhandlar.
   • Facklitteratur författare kan ibland hittas ger avläsningar eller ens fria gästföreläsningar på närliggande högskolor. Gå och lyssna för att se om deras bok låter som något du skulle vilja läsa, och lära sig lite om något som intresserar dig på samma gång.
 2. 2
  Skaffa den bok du vill läsa. Det finns några olika sätt att uppnå detta:
  • Kolla in boken från biblioteket. Fördelen med detta tillvägagångssätt är att det är gratis och enkelt. Om du inte har ett bibliotek medlemskap, bara gå till biblioteket och be om en.
   • Många bibliotekssystem kan du elektroniskt reservera en kopia av en bok som du vill ha i förväg, och sedan meddela dig när boken är tillgänglig så att du kan komma kolla upp det.
   • Tänk på att om du försöker läsa en mycket populär bok, kan du hamna veckor eller månader på väntelistan för en kopia.
  • Köp boken. Besök en bokhandel eller tidningskiosk och köpa din egen kopia för att hålla så länge du vill. Fördelen med denna metod är att med lite arbete, kan du oftast hitta även de hetaste böckerna och läsa dem direkt, Nackdelen är att du måste betala pengar för att köpa boken.
   • Eftersom du betalar, se till att plocka upp boken och läste ett par sidor av den i butiken först, så du kan berätta om du kommer att njuta av författarens handstil när du knäcka det öppet hemma.
  • Låna boken. Vänner och släktingar som rekommenderar en bok som du kommer ofta att ha ett eget exemplar och vara glad att ledde det till dig så länge som det tar att slutföra.
   • Var noga med att ta väl hand om böcker du har lånat, och läsa dem i god tid så att du inte glömmer bort dem och lämna dem samla damm på en hylla för nästa år.
  • Elektroniskt köpa boken. Med tillkomsten av bärbara läsplattor och smartphones under de senaste åren, är elektroniskt publicerade utgåvor av böcker som blir mer och mer vanligt.
   • Kostnaden för inköp av en virtuell bok är ofta något mindre än kostnaden för att köpa en fysisk kopia, så om du har en läsare redan, kan du spara lite pengar.
   • Som ett papper-och-bläck bok är en elektronisk bok som du får behålla när du har betalt för det.
   • Kom ihåg att elektroniska utgåvor är svårare än vanliga böcker att ta med dig på långa semestrar eller resor camping.
 3. 3
  Läs din bok. Hitta en bekväm plats att sitta, se till att det finns gott om ljus och öppna den främre luckan. Börja från början, vilket är vanligtvis det första kapitlet om det inte finns någon främre material, och läsa varje sida så tills boken är klar. Om det inte finns något slut material, vänta tills du är klar med resten av boken innan du läser det.
  • Bestäm om du vill läsa den främre materialet. Front material är skrivandet på framsidan av boken som inte är det första kapitlet i boken. Den levereras i fyra grundläggande smaker, och varje typ har olika syfte. Du kan själv bestämma om du vill läsa en viss del av främre material. De fyra typerna av frontmaterial är:
   • Erkännanden: En kort avsnitt som listar folk som hjälpte författaren på något sätt under skrivprocessen. Du kan läsa bekräftelser om du vill, men de flesta människor inte bryr sig. Erkännanden också ofta förekommer i slutet av boken.
   • Förord: Förordet är skrivet av en annan författare än den person som skrev boken, så det syns oftast bara i senare upplagor av en bok som har gjort någon form av påverkan i det förflutna, såsom en prisbelönt roman eller en viktiga vetenskapliga arbete. Förordet berättar lite om vad som väntar från boken, och varför det är värt att läsa.
   • Förord: Förordet är skrivet av författaren till boken. Det är oftast (men inte alltid) kortare än förordet, och är i grunden en uppsats som förklarar hur och varför boken skrevs. Om du är intresserad av författarens personliga liv eller kreativ process, kan förordet ge dig några värdefulla insikter.
   • Inledning: Introduktionen är den plats där författaren talar direkt till läsaren och introducerar boken, se över vad dess avsikt är och bygga spänning i läsaren om att få läsa den. Introduktioner är vanligare i facklitteratur böcker än faktaböcker.
  • Bestäm om du vill läsa slutet material. Avsluta materialet är annat skrivande, vanligen av olika författare, som dyker upp efter den stora boken är slut.
   • Avsluta material består typiskt av uppsatser eller artiklar om själva boken, och är inte allmänt sett utanför akademiska "studier upplagor" av vissa mycket kända böcker, såsom John Steinbecks Vredens druvor.
   • Som med de flesta front material, är allt slut material helt frivilligt.
   • Om du kraftigt haft en bok, kan avsluta materialet ger dig en chans att se över delar av det, om du inte förstår vikten av en bok, kan det ge viktiga historiska och kulturella sammanhang. Annars, de flesta människor ignorerar det.
 4. 4
  Takten själv. Läsa en riktigt bra bok är en absorberande upplevelse som gör att tiden flyger förbi. Ha ett bokmärke redo, och vara säker på att du inte spendera alltför lång läsning i ett sammanträde. (Sätt en timer på din telefon eller titta på om du behöver.) Detta gör att du kan njuta av boken längre, och hindra dig från att missa deadlines eller smiter andra ansvarsområden eftersom du var vilse i din bok.

Läsa en bok av uppsatser eller dikter

 1. 1
  Skumma innehållsförteckningen och index. De flesta böcker som består av många mindre bitar har en tydlig innehållsförteckning för att underlätta snabbt hoppa till en viss del. Vissa har också ett index i slutet, som kommer att lista nyckelord och andra viktiga villkor tillsammans med sidnummer där var och en visas.
  • Ett effektivt sätt att hoppa i en diktsamling eller uppsatser är att välja en som låter intressant och flip till det, snarare än att börja i början. Du kan läsa den här artikeln först och besluta hur du känner det, och sedan justera din surfning metod därför att hitta mer om vad du gillar och spara tråkigt eller mindre imponerande grejer för sist.
 2. 2
  Hoppa runt. Bortsett från bok-längd dikter (som William Carlos Williams 'Paterson, eller Homeros Iliaden), kan de flesta samlingar av kortare skrift läsas i vilken ordning du vill. Skumma och bläddra i den boken, stoppa när något fångar ditt intresse.
  • Göra upplevelsen ditt eget. Närma sig den enligt dina personliga nycker istället för att bara försöka läsa rakt igenom den. Du kommer att bli överraskad och glad vid varje tur, istället för att känna att du måste kämpa sig igenom saker som inte intresserar dig och vänta på att den goda delen att komma senare.
  • Håll ögonen öppna. När du blir mer anpassade till tonen i boken, kommer objekt som verkade tråkig innan börjar bli intressant, så att du alltid har något mer att läsa.
 3. 3
  Läs interaktivt. Bebor skrivandet bokens och göra det till en del av ditt eget liv genom att betona dina favorit delar. Du kommer att njuta av det mycket mer än om du försöker torrt dekonstruera det eller driva igenom det på ett linjärt sätt.
  • Håll koll på vad du läser. Skriv ner sidnummer eller författarens namn för objekt som du särskilt njuta så att du kan se över dem lätt i framtiden.
  • Använd en penna. Om du äger boken, anser lätt att markera den med en penna var du ser en rad eller ett ord som fångar din uppmärksamhet.

Läsa en lärobok

 1. 1
  Ta anteckningar. Det är möjligt att läsa en lärobok för skojs skull, men praxis är inte särskilt vanligt. De flesta människor läser en lärobok eftersom de behöver för att få information, och läroböcker är en utmärkt källa av koncentrerad, tydligt organiserad information om många ämnen. För att få ut det mesta från att läsa din lärobok, ha ett anteckningsblock öppna bredvid dig medan du läser.
  • Ange ett mönster. Läs ett stycke i taget, sedan stanna och göra en anteckning om vad den punkten sagt. Försök att sätta den i en eller två snabba fraser eller meningar.
  • Granska dina resultat. Vid slutet av sessionen, kommer du att ha ett personligt exemplar av all den information du behöver. Läs över den för att se att allt är vettigt för dig.
 2. 2
  Läs genom kapitel. I de flesta fall är det inte nödvändigt att läsa en lärobok rakt igenom från början till slut, men det är inte särskilt användbar för att hoppa från sektion till sektion heller. Istället, varje gång du måste läsa ens en del av ett kapitel, om du inte redan har gjort det, planerar att läsa att hela kapitlet.
  • Förstå mer av det du läser. Läsa hela kapitlet för en gång kommer att lägga all information du behöver till ett fast sammanhang, vilket gör det lättare att förstå och enklare att komma ihåg.
  • Ta en vitory varv. Det finns ingen anledning att läsa tillbaka genom hela kapitlet när du har gjort det första gången. Du kan plocka russinen ur kakan från kapitlet som behövs efteråt.
 3. 3
  Håll upp. Om du läser en lärobok, är det förmodligen för en klass du försöker passera. Läroböcker är tät, långsam läser, så det bästa sättet att ta itu med dem är att börja tidigt och försöka göra stadiga framsteg varje gång du öppnar en upp.
  • Gör det till en dag. Schemalägga regelbundna utrymme på minst ett par dagar i veckan för att läsa din lärobok, och det ska gå mycket lättare än om man försökt att klämma allt i rätt före varje prov.

Tips

 • Om du befinner dig i besittning av en bok du inte är säker på att du kommer att gilla, men du ändå vill ge det en chans, ge det ett kapitel eller 20 sidor, vilket som kommer först. Om du fortfarande inte är ansluten då har du förmodligen inte någonsin kommer att bli.
 • Även om det är mer en fråga om att läsa på än att läsa en bok, så kan ljudböcker vara ett bra val för vissa situationer. Ljudböcker är professionella bok avläsningar registreras för användning med musikspelare. De kan vara ett anständigt alternativ till att läsa en bok om du vill njuta av en berättelse under en lång dagliga pendla eller samtidigt på en väg resa.
 • Läs när du är på rätt humör. Om du blir distraherad, arg, eller alltför orolig för att koncentrera sig, kommer du inte få mycket ut av det du läser, och förmodligen kommer inte ihåg något av det nästa dag heller.
 • Glöm inte att hålla koll på bibliotek förfallodatum. Återgå eller förnya dina biblioteksböcker senast på förfallodagen för att undvika förseningsavgifter.

Källor