Wku

Hur man väljer komponenter för att bygga en dator

Har du sett kraftfull dator som kan göra vad du kan förvänta dig en super dator att göra? Har du ville spela ett spel, men datorn kan inte köra det? Jo det är dags att du gör en dator. Computer företag säljer färdiga system, men de är dyrare och ofta mindre kraftfull än en specialbyggd dator. Genom att göra din egen du kommer att spara pengar, få en ny och värdefull kunskap som du kan även använda för att imponera på dina vänner.

Steg

Hur man väljer komponenter för att bygga en dator. Beskriv de fördelar du söker från att bygga din egen dator.
Hur man väljer komponenter för att bygga en dator. Beskriv de fördelar du söker från att bygga din egen dator.
 1. 1
  Beskriv de fördelar du söker från att bygga din egen dator. Olika konfigurationer passa olika ändamål. De ekonomiska konsekvenserna av att välja mellan dessa användningsområden är enorma. En billig arbete dator kan kosta bara två eller tre hundra dollar. En server kan nå tiotusentals dollar. Ta råd av erfarna användare i ditt område. Spendera inte mer än vad som krävs för din användning. Ignorera säljare eller andra som ber dig att slösa pengar på onödiga uppgraderingar.
  • Bassystem. Inget särskilt, bara några bra delar från fasta märken.
  • Home-systemet. Främst mer RAM och en dual-core processor så att alla kan multi-task.
  • En gamer rigg. Du behöver en killer ATI eller nVidia grafikkort från en väl betrodd leverantör, en dual-core processor eller quad-core processor (vissa program är sörjt för en viss processor inrättats, i allmänhet även om fler kärnor desto bättre.), snabb RAM (bra kvalitet RAM är mycket viktigt), och om du vill laddningstider att vara snabbare, en bra SATA-hårddisk.
  • Musik ljudmixning / producera. Välj en väl mottagen, icke-integrerat ljudkort, t.ex. från X-Fi eller Audigy-serien, en anständig mängd RAM, och en bra processor.
  • Videoredigering svit. Välj ett grafikkort bra nog till att göra vad du behöver göra (dessa kort får inte vara samma som gaming kort ATI har en RAGE-serie som riktar sig till den professionella render marknaden som är mer lämpade för dessa uppgifter,. NVIDIA har sin Quadro intervall). En quad-core processor föreslås för multithreated codecs. En stor hårddisk kommer att behövas, och flera terabyte om du gör massor av videoredigering, därmed RAID HDD installationer är vanliga.
  • Server-systemet. Inte mycket behövs om det är ett dedikerat system. En gammal dator eller ett bassystem med fler hårddiskar kommer att göra bra. Om din server kommer att utföra komplicerade uppgifter (t.ex. med hjälp av PHP programmeringsspråk eller värd ett spel), kommer det att behöva lika stark i en processor och så mycket RAM som möjligt, och en Gigabit Ethernet-port antar kommunikation med andra datorer via LAN. Hastigheten och typ av RAM spelar ingen roll. Du behöver minst en stor hårddisk. En TB (terabyte) hårddisk skulle vara ett utmärkt val. Hastigheten på hårddisken spelar ingen roll mycket heller. Flera enheter är en bra uppgradering, men när du är värd för flera stora webbplatser, för en hårddisk kan snurra när den andra inte.
 2. 2
  Välj ditt moderkort och din CPU (central processing unit) på samma gång. Utbytet mellan processorn och moderkortet heter uttaget. Sockets är specifika inte bara till CPU varumärke, men även till den klass och arkitektur av CPU. Socket informationen är lätt tillgänglig på alla CPU spec ark. Förutom att välja rätt uttag, avancerade byggare gör ofta forskning om bästa chipset tillgängliga. Ofta finns det inte mycket av ett val av chipsets gång per CPU har valts (du kan alltid ändra dig! Var noga med att besluta om alla dina delar innan de köper något av dem!). Mainstream processorer är antingen AMD eller Intel. Moderkort annonserar öppet vilken processor de stödjer och socklarna stöds.
 3. 3
  Moderkort också luta sig mot att stödja en tillverkare grafikkort eller annat. För ett enda kort installation bör alla moderkort fungerar: nästan alla moderkort och kort dela gemensamma "PCI Express" (PCIe) x16 (fullängds PCIe kortplats) gränssnitt. För multi-card parallell grafik bearbetning, behöver du ett moderkort med flera PCIe x16 platser och "SLI" kompatibilitet med nVidia (GeForce) kort, eller "Crossfire" kompatibilitet för ATI (Radeon) kort plus, naturligtvis, multipel, generellt matcha, SLI eller Crossfire kompatibla kort.
 4. 4
  Välj ditt fall. Det är att föredra att du får en aluminium fall, eftersom det avleder värme. De flesta kommer med en fläkt och strömförsörjning. Leta efter ett fall med antingen dubbla 80mm fläktar eller en enda 120mm fläkt. Om din inte kommer med ett nätaggregat eller om din nuvarande man är inte bra då få en. Om du har extrema grafikkort sedan få ett nätaggregat med extra elektriska fästen för kringutrustning.
  • Varje fall och moderkortet har en formfaktor som är storleken på fallet och moderkort. De formfaktorer för både måste överensstämma för dem att passa. Se till att det finns matchande eller högre antal kortplatser på fallet än det moderkortet, om det finns fler kortplatser på moderkortet än ditt fall då du begränsar prestandan.
  • Fall finns i flera storlekar. SFF (Small Form Factor) fall är bärbar liten och är de enda fall med integrerade moderkort. Det finns andra storlekar från mini till full tower. Om du väljer att få små fall då inte sätta riktigt kraftfull utrustning i det, eller kommer det att överhettas.
 5. 5
  Välj RAM (random access memory). Detta måste matcha din moderkort klockhastighet (Intel-moderkort varierar från 667MHz på låga slutet till 1333MHz på hög slutet, medan AMD moderkort klockan 533MHz till 667MHz). DDR3 är den vanligaste. En Vista-systemet bör ha minst 1 GB RAM och 2GB föredras. 4-8 GB är den typiska gränsen för RAM ett moderkort kan adressera.
  • Om du vill installera över 4 GB, måste du få ett 64-bitars operativsystem för att utnyttja hela RAM du har installerat.
 6. 6
  Välj hårddiskar. Det är där information på din dator lagras. De flesta datorer åtminstone hålla 80GB, men Newegg.com (länk nedan) kan du installera en SATA 500GB hårddisk för 75€ och du normalt få ett GB för under ett kvartal.
  • Det finns två gränssnitt typer för hårddiskar:
   • IDE (även känd som PATA). Långsammare och ersatta gränssnitt. Kablar är platta och är långa i bredd, hindrar luftflödet. Men rundade IDE-kablar finns.
   • SATA. Den nuvarande och snabbare gränssnitt. Det är kablar är mycket mindre än IDE-kablar, förbättra luftflödet.
  • Hårddiskar snurra olika varvtal, och detta är en anständig indikator på prestanda. En högre RPM-enheten hittar du information snabbare. Som väl leta efter en cache (RAM på en hårddisk som lagrar typerna av information) av minst 8 MB ​​(16MB är bättre).
  • Nyare moderkort stöder även RAID (Redundant Array av billiga diskar) vilket gör att flera, billigare hårddiskar att fungera som en enhet. Hitachi och Seagate är båda högt värderade varumärken.
  • Du kan också gå till SSD (Solid State Drive). De är ganska dyra och har inte mycket kapacitet, men är väldigt mycket snabbare än vanliga hårddiskar.
 7. 7
  Välj en optisk enhet. Det är där din CD / DVD-skivor går. Beroende på dina behov bör du välja en som är rätt för dig.
  • Nästan alla nya DVD-brännare kan göra CD-skivor, så leta efter antingen en dual brännare set-up eller en brännare och läsare ställa upp.
  • Vardagsrum datorer kan också överväga en Blu-ray-enhet. Var uppmärksam på eventuella frågor som HDCP följs så att video-och ljudkvalitet inte kommer att påverkas och när det är som högst.
  • Lite-on, Sony, LG och Plextor är bra tillverkare.
  • Om du kommer att rippa CD-skivor, till sitt bästa att få en enhet som har utmärkta felkorrigeringsmöjligheter. Om du ska testa CD / DVD för kvalitetsfrågor (C1/C2 fel, jitter), måste du veta vad testning presenterar enheten kan stödja.
 8. 8
  Välj ett OS (operativsystem).
  • På en budget, bör Windows XP Home och Vista Basic tillfredsställa de flesta användare. Ubuntu är gratis, och det är en version av Linux, men det kräver lite teknisk kunskap (Om du inte vet vad en ISO eller kommandotolk är då Linux är inte för dig).
  • För ett företagsklimat, XP Pro och Vista Business är OS i valet. Red Hat Linux är också ett bra val.
  • Vista Premium och Ultimate, liksom XP Media Center Edition har alla Media Center-mjukvara och är idealiska för vardagsrummet datorer
  • Nästan varje version av kommer att köras på standard hårdvara. Linux är bra och gratis men kan behöva mer uppmärksamhet för att installera och konfigurera. Men att bygga maskinen från bitar ger dig stor möjlighet att kontrollera listan över maskinvara som stöds och vara säker på att dina enheter (speciellt grafikkort) kommer att fungera.
  • Mac OS X finns på Apples datorer och Hackintoshes. Det är möjligt att installera och köra Mac OS på standard PC hårdvara eftersom Apple använder nu Intel-processorer, men det är i strid med EULA att göra så som Apple inte gillar sin programvara som ska installeras på en icke Apple Hardware.

Tips

 • Kvaliteten och priset på en komponent är ofta kopplade när man jämför ett varumärke komponent till en annan varumärkets komponent av samma specifikationer. Göra en bedömning baserad på varumärkets anseende, kvaliteten på deras stöd (RMA process), och online recensioner. Nöj dig inte med en del av sub-par tillförlitlighet bara för att spara några dollar. De största skillnaderna i pris kommer från varje komponent nivå av teknik. Till exempel, Core 2 Duo verser Core 2 Quad.
 • Det finns tre gränssnitt slots ett grafikkort kan passa in:
  • PCI (perifer kortplats) (långsammaste och föråldrade)
  • AGP (advanced graphics port) (redan ersatts av PCIe)
  • PCI Express x16 (den snabbaste och vanligaste).
 • Välja dina egna ljudkort och grafikkort kommer att förbättra datorns prestanda genom en liten grad genom att avlasta CPU (Central Processing Unit) i arbetet med grafik med grafikkortets GPU och ljudkortets ljud chip.
 • Disketter är föråldrade. När du bygger en kraftfull maskin det sista du behöver är en annan värmekälla. Få en flash-enhet, är de mindre och de passar in i din USB-port. De flesta MP3-spelare och iPod kan konfigureras till flashminnen och fortfarande spela musik.
  • Om du fortfarande insisterar på att använda diskettenheten gränssnittet, disketter emulatorer finns där du kan lagra diskett bilder på en flash-enhet och välj dem och emulatorn kommer att läsa dem som om bilden var en riktig diskett. Detta kan ta lite övning att använda dem effektivt.
 • Den rättsliga detaljhandeln Windows version för en anpassad maskin kan vara dyrare än den förinstallerade operativsystem du får i datorn från butiken. Ett alternativ till detta är att kvalificera sig för att köpa och aktivera en OEM-version av programvaran. Du hittar OEM-versioner av Windows på de flesta webbutiker. Du kommer att behöva köpa en "permanent komponent" (hårddisk, moderkort, processor) för att kvalificera sig för denna typ av licens. Det brukar kosta mindre än hälften så mycket som en retail licens, på bekostnad av after-sale support från Microsoft. Vissa anser dock att detta inte är ett problem med tanke på det omfattande stöd som finns tillgänglig från en online-sökning.
 • Konsultera många forum på nätet för människor som gillar att bygga sina egna datasystem. Lägg vad du planerar att bygga, och be om förslag. Många människor på forum är mer än villiga att se till att du har valt delar som är bra, och att det totala dator kommer att fungera. Här är några forum:

Varningar

 • Placera inte riktigt kraftfulla komponenter i små fall för de överhettas och misslyckas.
 • Innan du vidrör någon hårdvara, se till att du ladda ur dig av med eventuell statisk elektricitet genom att röra vid metallen datorns chassi eller annat stort metallföremål. Du kan också köpa anti-statisk handled band.
 • Försök inte bootleg kopia av Windows eller någon annan typ av programvara.
  • Oäkta exemplar av Windows är inte berättigade att få välja säkerhetsuppdateringar.
  • Det finns en god chans att få påverkas av Windows Genuine Advantage nagware, vilket kommer att slå tapeten svart varje timme (även om du återställer den) och tjata dig tills du aktiverar en licensierad produkt nyckel.
  • Det är också tekniskt olagligt att göra så i de flesta länder, t.ex. Storbritannien, USA och Kina.
  • Den (illegala) programvara som används för att knäcka huvudprogrammet kan infektera din dator med en trojan eller virus.
 • Om du bygger det själv än man bör vara extra försiktig att du inte koppla in strömförsörjningen förrän du är redo att slå på den.
 • De flesta fallen har vassa kanter som skär, få ärenden som är avsedda att bearbetas som har jämna kanter.

Saker du behöver

 • Moderkort - Moderkortet är grunden i datorn. Utan det händer ingenting. Allt ansluts till moderkortet, vilket gör det verkligen viktigt. Moderna styrelser innehåller PCI-Express (PCI-E) kortplatser som är mycket snabbare än den gamla PCI. Moderkortstillverkare lista kompatibla CPU och produkter minne på nätet. Läs dem innan du gör din CPU och markeringar minne. Du kanske vill titta på processorn och moderkortet på samma gång. Se till att ditt moderkort har tillräckligt med USB-portar för all din kringutrustning. Även prestanda diagrammet anger MicroATX som lägsta prestanda moderkort, det är inte alltid sant. Även om MicroATX formfaktorn har färre kortplatser, är det ofta liknande prestanda som sina större kusiner. Det är faktiskt möjligt att skapa ett MicroATX system som har hög prestanda och tillförlitlighet.
 • Processor (CPU) - Detta är det som gör att datorn kör, det gör allt från att köra ett spel att lägga till 2 +2. Det finns inte mycket att tänka på i en processor, men det finns ett stort beslut. Intel eller AMD. Fram tills nyligen, visade AMD bättre resultat i spel och stationära datorer, och Intel hade bättre rätlinjiga hastigheter för data knaprande. Sedan lanseringen av Intels Core 2 Duo-processor linje, dock har detta förändrats. I sweet spot för spelprestanda, kunde AMD vara konkurrenskraftiga genom att avsevärt sänka priserna för Athlon 64 X2 eller Athlon 64 FX-62. Dock kommer antingen en Core 2 Duo eller Athlon fylla dina behov, så länge du köper en processor från antingen linje som är kraftfull nog för dina behov.
  • AMD Processorer allmänhet stöder random-hårdvara-felrättande funktion ECC RAM, så länge de används med ett lämpligt moderkort (kolla efter "ECC support"), en funktion som Intel ofta bort från allt men dess dyra server- version chips. Detta kan minska frekvensen av krascher och förvanska data, vilket inte bör vara mycket vanligt även utan den.
 • Strömförsörjning - Focal till datorn är nätaggregatet själv, som ger ström till komponenterna. Nätaggregat är främst betygsatt av deras effekt i watt. Watts är dock inte allt. En god kvalitet 400 watt nätaggregat från en ansedd tillverkare kommer generellt att vara ett mycket bättre val än en generisk 550 watt enhet. Om du får ett fall med strömförsörjning ingår, så finns det ofta mycket du behöver oroa dig. Antec gör generellt bra kvalitet fall och nätaggregat. Om du funderar på att göra en speldator då måste du också titta på hur mycket ström ditt grafikkort kommer att dra, både ampere och watt. Andra bra märken inkluderar FPS Fortron, Seasonic, vissa Thermaltake (Purepower och Toughpower linjer), och alla PC Power & Cooling. Många av dagens nätaggregat har 2 eller flera 12-volts räls, som är där ett grafikkort får sin kraft. Detta delar upp den totala tillgängliga ampere och watt jämnt mellan dessa. Vissa high end grafikkort kommer att behöva dra fler ampere eller watt än en enda av dessa skenor kan ge så kan det vara viktigt att få ett enda 12Volt matningsskena makt. Var noga med att kontrollera att strömförsörjningen du också har rätt kontakter för de nyare grafikkort.
 • Hårddisk - Hårddisken lagrar allt du behöver: operativsystemet och alla andra data som du lagrar på din dator. De enda kriterier för din hårddisk är kapacitet och typ. SATA är en industristandard nu, och erbjuder högre burst läs-och skrivhastigheter än IDE. SATA-standarden använder också mindre seriella kablar, i stället för breda parallella bandkablar. Alla nya moderkort är kompatibla med SATA-hårddiskar. Om du vill använda RAID, se ditt moderkort stödjer det. Kontrollera din online moderkort manualen innan köp. RAID är ofta inte värt det. Det finns många olika standarder för RAID, beskriva nedan.
 • RAID - RAID står för Redundant Array of Independent Disks. Det finns många normer för RAID. Den vanligaste tre är RAID 0, RAID 1 och RAID 5. RAID 0 är icke-redundant (och därmed en fungerande enhet vanligtvis förstör all data som lagrats över array) och typiskt erbjuder två gånger eller mer bandbredd och ökad läs-och skrivhastighet. RAID 0 kan också användas av fler än två hårddiskar. RAID 1 är redundant (och därmed en fungerande enhet backas upp av den andra enheten - som ger dig bra datasäkerhet), men resultatet är i princip samma som en enda hårddisk. Du kan bara använda två hårddiskar i RAID 1. RAID 5 är en multi-drive konfiguration, där varje hårddisk lagrar en överlappande del av uppgifterna. Ett typiskt sätt att räkna ut lagringen är den totala kapaciteten för alla hårddiskar, minus en hårddiskens kapacitet. Till exempel, om du har fyra 500 GB hårddiskar, kommer din totala lagringsutrymme vara 1500GB. Varje hårddisk kommer att hålla 1/3 av data, så man inte kör inte kommer att förstöra data på arrayen. Du måste använda hårddiskar som alla är tillverkade av samma företag och samma kapacitet. Seagate har normalt god kvalitet hårddiskar. Vanligaste råd för detta bo med namn varumärken såsom Seagate, Western Digital, och Samsung.
 • Ram / minne - Eftersom hårddisken är för långsam för att ge information på en hastighet processorn använder, har en hel del information som skall lagras på en plats där den kan nås snabbt. Det är där RAM kommer in Det är dock inte en ersättning till en hårddisk eftersom det inte är ett permanent minne. Ibland mer är bättre än snabbare, beroende på vilka program du vill använda. RAM-val är beroende på moderkortet. Gå med en pinne av 512 MB DDR eller DDR2 (beroende på moderkort) RAM som ett minimum, men för något annat än Office-program, vill du minst 1GB. Installera minst 512 MB per processorkärna, och hålla med mer etablerade varumärken, såsom Crucial, Corsair och Kingston.
 • Ytterligare enheter - Förutom hårddisken, kan du också köpa en CD / DVD-enhet. CD / DVD-enheten (optisk enhet) är en viktig enhet för utbytbara medier för CD eller DVD. De är billiga (15€ för en grundläggande DVD-läsare eller 25€ -35 för en grundläggande DVD-brännare) och enkel att installera. Allt du behöver tänka på är om det bränner CD: s eller inte och om den läser / skriver DVD. Den mest "arbetsföra" CD / DVD-enheten är en combo enhet.
 • Grafikkort (GPU) - Grafikkortet är porten mellan datorn och bildskärmen. Det avgör hur du ser ditt skrivbord och allt annat du gör på din dator. Det betyder hur snabbt du ser det och kvaliteten på det du ser. För de flesta ändamål, kommer snabb integrerad video som Intel GMA 3000 eller NVIDIA 6150 räcka (även för Vista Aero Glass), men om du kommer att bli spel eller redigera video, få en ägna grafikkort. Ditt grafikkort passar i antingen en PCI-E kortplatsen (den nuvarande grafiska standard), eller en mycket äldre AGP-kortplats. Om du uppgraderar en äldre eller low-end PC, kan det finnas någon av dessa tider, då du kommer att behöva använda en tom PCI-kortplats för att rymma ett PCI-grafikkort. Dessa nämnder har nästan alltid integrerad video. Dessutom måste du kontrollera minnet på grafikkortet. Minnet på grafikkortet avgör vad du kan göra det med kortet. Vissa program behöver mer minne för att köra. 256 MB rekommenderas men en bra grafik processor och 512 MB är bättre för gamers.
 • Väska - Fallet är det hölje som håller din dator tillsammans. Det skyddar din dator från damm och andra saker som kan skada din dator. En mid-tower, mini eller micro kub är bra för de flesta användare, men en fullständig torn kan behövas för servrar eller användare som vill ha en hel del utrymme. Det viktigaste du vill överväga i ditt fall är fansen som är i den. Ju fler fans svalare din dator kommer att bli. Men ju fler fans desto mer bullrigare datorn är. Dessutom har vissa fall har ett nätaggregat som kommer att avgöra om du behöver köpa en separat senare. Se också till att den lilla rutan som du vill har tillräckligt med utrymme för hårddiskar, dvd-brännare, och som tillval kortläsare. Ont om utrymme är en smärta.
 • Bildskärm - Bildskärmen är displayen där du ser ditt skrivbord och allt du gör på din dator. Det enda du behöver oroa dig för är om det finns hamnar som kommer att ansluta din dators bildskärmen. Till exempel, de flesta grafikkort har DVI-portar istället för VGA-portar medan vissa bara har VGA-portar och inte DVI-portar. Beskrivningen av grafikkort kommer att berätta om den har en DVI-port eller inte. Du kanske vill få specialfunktioner med din skärm, men det är helt upp till dig. CRT, de stora, fyrkantiga skärmar fortfarande föredras av grafiska konstnärer för deras tillförlitlighet och färgåtergivning. Men LCD-skärmar är mycket skarpare och kommer att lämna ditt skrivbord mindre trångt. De förbrukar också mindre ström. Det är främst en pengar och personliga preferenser beslut. Leta efter LCD-skärmar större än 20 "om du har råd med det - de är normalt 150€ för low-end modeller Om du är spel, kanske du vill få en LCD-skärm med en lägre responstid, 2-3. ms, eller kanske till och med 5 ms.
 • Tangentbord och mus - Det är dyra spel och arbete sätter tillgängliga, för first-person-shooter (FPS) spel eller designa 3D. Bara få ett billigt set (trådlöst är bra, mindre belastad) för grundläggande datoranvändning. En dockning uppladdningsbara musen är bra (inte mer batteribyte!). Om du älskar FPS-spel, så ska du gå med en lasermus (inte att förväxla med en optisk mus!) Som har en fin känsla och vikt till det. Om du har en tendens att utveckla karpaltunnelsyndrom sedan en trackball mus kan vara bäst. De är lite dyrare, men du behöver inte röra handleden alls och du kan placera dem var som helst (ben, bord, arm stol, något).
 • Ljudkort / hörlurar - Din ljudkort eller hörlurar är den enhet som låter dig höra ljudet av din dator. Ett surround ljudkort kan du ha surroundljud med en massa högtalare. Det finns också hörlurar som har en mikrofon inbyggd (headset). Du kan antingen ha. Kom också ihåg att många moderkort har utmärkt integrerad high definition audio, så du kanske inte behöver en för alla dina ljud hästkrafter.
 • Operativsystem - Tänk på vilket operativsystem du ska använda. Windows Vista kommer att kräva bättre prestanda hårdvara än Windows XP, MacOS X eller Linux. Operativsystemet du väljer ska passa dina behov, din komfort nivå, och din kringutrustning. Till exempel, Windows XP och Ubuntu är utmärkta val för hårdvara kompatibilitet och användarvänlighet, men kanske inte alltid innehålla de senaste funktionerna i Windows Vista, MacOS X, eller andra Linuxdistributioner. Det finns en mängd Linuxdistributioner som Fedora, openSUSE, Mandriva, PCLinuxOS, Knoppix, Kubuntu, Debian, Freespire, Slackware, Gentoo, etc. Undvik distributioner såsom Slackware som kräver ingående kunskap om Linux kommandoradsskal om du inte är bekväm med Linux. Undvik distributioner såsom Gentoo som kräver varje fil som ska sammanställas under installationen om du är villig att spendera flera dagar på en installation för ett omtvistat ökning i prestanda.

Rekommendationer

Följande tabell är en generell förslag tabell för val av delar, oavsett datorns avsedd användning. Värdekategorier är förslag för att spara pengar (dvs bygga en dator för mindre än 375€ US), prestanda kategorier är vanliga eller för gamers, och entusiasten kategorierna är för dem som tycker om att bygga avancerade system eller spela intensiva spel som Crysis på höga inställningar. Dessa kategorier är mycket subjektiv, inte får vara up-to-date utöver dess ursprungliga skrift, och bara existerar för att tjäna som ett exempel. Uppdaterad Mar 6, 2009.