Wku

Hur man spelar altsaxofon

Den altsaxofon är en av de vanligaste saxofoner i moderna musikaliska grupper, och är ofta det instrument som människor bild när de hör den allmänna termen "saxofon". Det är satts i Ess och är större och mindre än sopransax, men mindre och större än. Ett bra instrument för små barn till vuxna att lära sig spela, erbjuder altsax många möjligheter till musikaliskt lärande och uttryck.

Steg

Hur man spelar altsaxofon. Få en altsax och de tillbehör som är nödvändiga för att spela det.
Hur man spelar altsaxofon. Få en altsax och de tillbehör som är nödvändiga för att spela det.
 1. 1
  Få en altsax och de tillbehör som är nödvändiga för att spela det. Du Willot lutar sig för långt in i den klassiska och jazz, eller mörka och ljusa genre förmodligen vill låna eller hyra en från en skola eller musikaffär om du inte är absolut säker på att du kommer att hålla med instrumentet. Många nybörjare föredrar modeller som Yamaha studenten alto (YAS-23), men på en nybörjarnivå, bör något tillgängligt från en respektabel källa (dvs inte eBay) fungerar. Du behöver även följande tillbehör, om de inte redan kommit med instrumentet:
  • Ett munstycke, om man inte redan kommit med instrumentet. Köp inte den billigaste tillgängliga, men inte spendera pengar på en professionell en ännu, speciellt om du inte ens kan fastna med ett instrument. Du vill förmodligen en gjord av plast eller gummi.
   • Claude Lakey 6 * 3 Original, Selmer C * och S-90-serien är fortfarande populärt med instruktörer och alla nivåer av spelare från nybörjare till proffs. Många andra märken erbjuder goda nybörjare språkrör också. Yamaha 4C är också populärt.
   • I allmänhet kommer en bra hårdgummi språkrör springa runt 75€ -150 US. När man börjar oroa dig inte om att få ett bra språkrör, kommer en anständig elev modell räcker.
   • Metal språkrör föreslås inte för nybörjare. Det värsta misstaget en nybörjare kan göra är att köpa en dyr språkrör på grund av reklam, inklusive påskrifter av proffsen. Företräde i munstycken är mycket personligt. Det som fungerar för mig kanske inte fungerar för dig. Vad Dave Koz använder kanske inte lämpar sig för en nybörjare eller nybörjare. Tyvärr, du måste bara prova ett gäng för att hitta något du gillar och metall språkrör är dyra!
   • För att hitta den bästa språkrör för dig, göra en del efterforskningar. Lär dig vad de former och storlekar gör att svaret och ljud. Stora bore språkrör reagerar annorlunda än mindre innerdiameter och kära. Det är lättare att förstå när du har spelat båda sorter. Vissa munstycken är gjorda för att uppnå vissa tonala kvaliteter, och om du inte vet vad du letar efter ännu, bör du leta efter munstycken som inte lutar sig för långt in i de klassiska och jazz, eller mörka och ljusa genrer. Rousseau, Selmer, Vandoren och Meyer gör alla bra produkter.
  • En ligatur, om det inte ingår med horn / munstycke. Den ligatur är den enhet som håller vassen till munstycket. En metall är fina. Vissa artister föredrar ljudet av en läder ligatur, som kostar mer än vissa metall sådana.
  • Reeds: Som nybörjare, kommer du förmodligen vill experimentera med vass en bit, men börja med någonting mellan en 1,5 till 2,5, vilket inte bör vara för lätt eller för svårt att få ett ljud med och bör ge en anständig ton. Bra märken att börja med är Rico och Vandoren.
  • Halsrem: Alto saxes är vanligtvis inte slitsamt, men du behöver något för att stödja den medan du spelar. Halsmuffar kommer i en mängd olika stilar, och du bör välja det som är mest bekvämt för dig.
  • Swab: En kompress är en bit tyg (ofta silk) på ett långt snöre med en tyngd i änden som dras genom instrumentet för att avlägsna fukt som har hamnat i hornet från att spela.
  • Grepptabell: En grepptabell visar hur man spelar alla toner i intervallet instrumentet, och du kommer att vilja ha en när lära sig spela.
  • Metod bok (s): Även om det inte krävs på något sätt, om du studerar på egen hand eller vill ha lite extra hjälp, de är en utmärkt investering.
 2. 2
  Montera saxofon. Fäst halsen (den korta, raka och något uppåt lutande bit) till toppen av kroppen av instrumentet och fäst med halsskruven. Kom ihåg att din oktav nyckel (den långa sak längs övre delen av halsen) är känslig, försiktig vid montering av halsen. Placera ligatur på munstycket och skjut vass under ligatur, säkra den med ligaturer skruvarna. Bifoga din halsrem till kroken på baksidan av instrumentet, lägg den runt halsen, och stå upp.
 3. 3
  Se till att du håller instrumentet korrekt. Din vänstra hand ska vara på topp och din högra hand skall vara på botten. Din högra tumme går under böjda tummen vila mot botten av instrumentet. Din rätt index, mellersta och fingrar ringen går på pärlemor tangenter som ska vara lätt att hitta. Din pinky kommer att flytta de andra tangenterna i botten av sax. Din vänstra tumme ska gå på den runda lappar på toppen av instrumentet. Du kommer att se fem pärlemor knappar upptill. Pekfingret går på den andra ner, och ditt och ringfinger gå på den fjärde och femte, respektive.
 4. 4
  Form din embouchure. Det finns många olika varianter av embouchure. Nybörjare ibland lära sig att krypa båda läpparna över sina tänder (som morfar). De flesta människor curl deras underläpp över sina nedre tänder något och vila sina översta tänder på toppen av munstycket. Vissa människor trycker även hårt med sina läppar utan curling dem över sina tänder. Varje metod ger olika ljudkvalitet. Leka med vad som fungerar för dig. Det är viktigt att göra ett bra, fast tätning runt munstycket, så att när du blåser luften går genom instrumentet och inte ut i hörnen av munnen. Däremot har den embouchure inte vara extremt täta.
 5. 5
  Utan att täcka eventuella hål eller trycker på tangenter, blåsa i instrumentet. Om du har gjort det rätt, kommer du höra ett C # (konsert E). Om du inte får ett ljud eller du gör ett gnisslande ljud, justera embrouchure tills tonen förbättras. Du kan också prova att spela bara munstycket: det är ibland lättare att göra ditt första ljudet med bara munstycket. Sedan är det bara att göra samma sak med munstycket på halsen!
 6. 6
  Gå vidare till nästa noterna.
  • Tryck den andra pärlemor tangenten med vänster långfinger, lämnar de andra avslöjats. Detta producerar en K (konsert Eb).
  • Tryck den första pärlemor tangenten med vänster pekfinger. Detta ger ett B (konsert D).
  • Tryck ner den första och andra pärlemor knappar. Detta ger en A (konsert C).
  • Fortsätt att täcka fler hål, gå ner på skalan. Tre omfattas är en G, är fyra en F G är>, fem en E, och sex är en D E,> (konsert platser Bb, Ab, G och F, respektive). Du kan ha lite problem med de lägre tonerna i början, men det kommer att förbättras med praxis.
  • Lägg oktaven nyckeln (metallen knappen ovanför vänster tumme) till någon av dessa fingersättning för att producera samma anmärkning, men en oktav högre.
  • Med hjälp av en grepptabell, gå vidare till Altissimo (riktigt högt) och riktigt låga toner i området, liksom platta och skarpa toner. Med tiden kommer du att kunna spela varje ton din saxofon kan nå.
 7. 7
  Hitta lite musik att spela. Om du studerar på en skola band, får du definitivt något att lära av det. Annars, besöka en musikaffär för att köpa noter och / eller böcker metod för att börja spela från.
 8. 8
  Fortsätta att öva. Med en hel del hårt arbete och engagemang, kommer du att bli bättre och bättre på att spela. Du kan filial ut i alla typer av specifika typer av musik, särskilt jazz.

Tips

 • Du bör alltid vara avslappnad och bekväm samtidigt som du spelar din sax.
 • Se till att du sitter rakt och andas från membranet, inte halsen (om du gör detta, bör din mage blåsa när du andas in och tömma när du andas ut).
 • Kom ihåg, övning ger färdighet! Du utvecklar hand-öga-koordination och muskel minne. Om du lär dig något på fel sätt, dess svårare att fixa senare. Hitta en lärare och lära sig grunderna ordentligt.
 • Förutsätt inte att du kan lära dig ett instrument snabbt eller enkelt. Att lära sig spela ett instrument väl kan ta år av tålamod och övning.
 • Gå din skola eller lokala band. Det finns gemenskap orkestrar också.
 • Ta din Alto i ett COA (C lutande, O Rengöring,> iling, A djusting) om en eller två gånger per år, bara för att se att det är i gott skick.
 • Du kan förlänga livslängden på ditt språkrör genom att köpa språkrör kuddar som sticker ut på toppen av munstycket för att förhindra fördjupningar från dina tänder. Dessa dynor också skydda tänderna från vibrationerna hos instrumentet.
 • När du har lärt dig en saxofon, kan du lära dig att spela någon av de andra ganska lätt. De har alla samma nyckelsystem och fingersättning, men är större eller mindre än de Alto. Många saxofonisterna, särskilt inom jazz, spela mer än en saxofon.
 • För bästa möjliga ljud, kommer du vill ställa innan du spelar. Hänvisa till denna artikel för mer information.
 • Tänk på att det altsax är en rättsakt för införlivande. Det är satts i tonarten Eb, dvs tonen du hör låter nio halv-steg (en stor sext) lägre än skriftlig anmärkning.

Varningar

 • Inte plocka upp din saxofon vid halsen eller övre delen av kroppen. Många studerande har böjda nycklar gör detta. Istället, plocka upp din saxofon av bell, griper där det inte finns några rörliga delar.
 • Var noga med att svabba din sax varje gång du spelar det. Om du inte rengör den, kuddar inuti kommer att svälla från din saliv, vilket gör att knapparna inte försegla hela vägen. Om detta händer, ta din sax på en serviceverkstad direkt.
 • Under inga omständigheter bör du spela din sax direkt efter att ha ätit. De enzymer i din saliv kommer att orsaka din sax att försämras med tiden. Se till att du sköljer din mun med vatten innan du spelar, bara i fallet.

Saker du behöver

 • Altsaxofon.
 • Munstycket och ligatur.
 • Reeds. (1,5-2,5 styrka till en början)
 • Halsrem.
 • Swab
 • Grepptabell
 • Metod bok (s) - tillval