Wku

Hur man spelar fiol

Fiolen är ett av de mest givande och vackra instrument att spela. Vägen till lärande fiol är lång, men med tålamod, disciplin och entusiasm, kommer dessa steg hjälpa dig att starta på vägen till framgång med denna anrik instrument.

Steg

Hur man spelar fiol. Kontrollera tillbehören.
Hur man spelar fiol. Kontrollera tillbehören.

Samla utrustning

 1. 1
  Köp en fiol. Om du just har börjat med instrumentet, det finns ingen anledning att spendera alltför mycket pengar på en fiol, men som de flesta instrument, kvaliteten på fiol generellt stiger när priset går upp. Räkna med att spendera några hundra dollar på en anständig nybörjare fiol.
  • Köp full storlek. Fiolen är ett litet instrument, men det finns specialdesignade mindre storlekar. Dessa allmänhet endast avsedda för mycket små barn, så se fiol du köper är full storlek om du inte är ovanligt små. Du kan fråga i affären om en rekommendation om du är osäker.
  • Köp från en seriös säljare. Musikaffärer insatsen sitt rykte på att sälja solida instrument som är fria från uppenbara brister och skador. Som en nybörjare, kommer du inte att kunna locka en mycket trevlig ljud från instrumentet under en längre tid, så brister i privat sålda fioler kanske inte är uppenbara för dig tills det är alldeles för sent att klaga. Endast köpa från en butik eller individ du kan lita på.
 2. 2
  Kontrollera tillbehören. Din fiol ska komma med fyra strängar, en båge och en hård väska. I de flesta fall kommer den person som säljer dig fiol vara glad att strängen det för dig, som har den extra fördelen av dubbelkontroll att vara säker på tuning pinnar (de svarta vreden på rulla, eller topp, av fiol) är passar ordentligt på rullen. Ett hårt skal är viktigt eftersom fioler är sådana känsliga instrument.
  • Strängar finns i tre grundläggande varianter: gut, vilket är dyrt och svårt att ta hand om, men som erbjuder ett komplext utbud av ljud, stål, vilket är högt och ljust, men kan låta raspiga, och syntetiska, som är slät, klar och inte lika oförutsägbar som gut. Varje typ namn hänvisar till kärnmaterialet kring vilken metalltråd är lindad för att skapa strängen. De flesta nybörjare bör gå med syntetiska core strängar, såsom nylon kärna.
  • Bågen ska vara ny, eller nyligen re-haired. Du kan kontrollera detta genom att titta på håret i fören (de fina, vita eller benvita fibrer) och se till att färgen är enhetlig och ljus längs hela sin längd. Håret på bågen ska vara en enhetlig bredd från början till slut.
   • Stråkar slits ner med tiden. Du kan få din båge re-haired för en liten avgift på de flesta musik butiker.
 3. 3
  Köpa andra objekt. Nästan alla violinister använder en haka vila, vilket är en billig, ergonomisk bit (oftast svart) plast som klämmer nära basen av fiol och låter den hållas säkert med hakan. Bortsett från att vara säker på att du har några kolofonium (koagulerat SAP) för din båge, ett notställ, och en bok av nybörjare lektioner eller sånger, företrädesvis i ett format som kommer att öppna platt.
  • Vissa violinister, särskilt nybörjare, köper också en skuldra vila, vilket är en fiol-bredd pad som sitter på din axel under violin och gör det lättare att hålla. Många människor börjar med en axel vila och så småningom ta bort det efter ett par år. Om fiol verkar gräva i din axel när du spelar, överväga att köpa en.
  • Spelmän håller ofta fiol i skurken av en arm medan du spelar, med rumpan vila mot sin axel. För dem, haka vilar och vilar axel är allmänt meningslöst.

Grundläggande teknik

 1. 1
  Spänn bågen. När du har ställt in din notställ och noter, öppnar det hårda fallet och ta bort bågen. Håret av fören bör vara halta. Spänn bågen håret genom att vrida änden medurs tills utrymmet mellan håret och pinnen är tillräckligt stor för att passera en penna genom rent från spets till spets.
  • Använd inte din lillfingret som en mätare eftersom oljan från din hud kommer att överföras till håret, som bör förbli oljefri att få det bästa ljudet från strängarna.
 2. 2
  Rosin fören. Rosin finns i två typer, mörka och ljusa, antingen är bra att använda, och varken är dyrt. Det är oftast en rektangel av hårt, genomskinligt material i ett papper eller kartong hölje som är öppna på två sidor. Ta tag i kolofonium de tapetserade sidorna och försiktigt men kraftfullt gnugga upp och ner längs bågen håret tre eller fyra gånger. Målet är att överföra en del av kolofonium "damm" på håret, vilket gör det segare.
  • För mycket kolofonium kommer att orsaka bågen att greppa alltför väl, som producerar en Scratchy ljud. Om du över-kolofonium din båge, det är bra, det tar bara några timmar att spela för att föra den tillbaka ner till rätt nivå.
  • Om detta är ett nyligen haired båge, kan det behöva mer kolofonium än normalt. Rita den platta sidan av fören håret över en sträng för att se om det gör en klart ljud efter tre eller fyra slag av kolofonium. Om den inte gör det, lägg ett par mer.
 3. 3
  Trimma fiol. Ställ fören åt sidan för en stund och ta fiolen ur fodralet. Strängarna, i ordning från lägsta tonen till högsta, bör anpassas till G, D, A och E. Större justeringar kan göras med tuning pinnar i scroll av fiol, men om tonen verkar bara en liten bit utanför, använd den lilla metall ringer nära botten, så kallade fina tuners, för att göra dina inställningar istället. När du är nöjd, returnera fiolen till det öppna målet för ett ögonblick.
  • Lita på en ton visselpipa för att hitta rätt toner, eller helt enkelt leta ljudfiler upp på Internet.
  • Inte alla fioler har fina tuners, men de kan installeras av en affär.
 4. 4
  Ta tag i fören. Börja med att försiktigt lägga den mellersta delen av pekfingret på greppet (den något vadderade delen av pinnen, vanligtvis några inches ovanför åtstramning ratten). Placera spetsen på din pinky på den plana delen av pinnen nära basen, hålla den lätt böjda. Ringen och långfingret bör vila med sina mellersta delar i linje med spetsen på din pinky, och deras tips om sidan av grodan (den svart pjäs som ansluter åtdragning vredet till håret). Tummen ska vila under pinnen, på framsidan av grodan, nära eller på fören håret.
  • Din hand skall vara avslappnad och löst, och något rundad såsom du skulle hålla en liten boll. Låt inte din handflata nära eller vila på fören. Detta minskar den kontroll du har över förflyttning av bågen, vilket blir allt viktigare när din skicklighet ökar.
 5. 5
  Håll fiol. Stå eller sitta med rak rygg. Plocka upp i halsen med vänster hand och sätta rumpan av instrumentet upp till halsen. Vila nedre baksidan av fiol på din krage ben och håll den på plats med käken.
  • Din käke, precis under örsnibben (ej hakan), är tänkt att vila på hakan vila. Detta hjälper till att förhindra att instrumentet glider av din axel. (Det är också därför violinister på TV verkar alltid titta ner och till höger.
 6. 6
  Finslipa din hand position. Placera handen under den övre delen av halsen och stödja fiol så att rullen pekar ut ifrån dig. Håll den stadigt genom att vila vid sidan av tummen på halsen, och låt dina fyra fingrar till båge över greppbrädan, vilket är den svarta plattan som täcker framsidan av halsen.
  • Som nybörjare bör handen vara så långt upp på halsen som möjligt men ändå låta ditt pekfinger för att komma ner på greppbrädan. Så småningom lär du dig att glida handen upp och ner för att nå högre anteckningar snabbt.
 7. 7
  Spela strängarna. Placera den platta sidan av fören håret ungefär halvvägs mellan bron (den genomskinliga utseende träställ 3/4 av vägen ner strängarna som håller dem tented) och greppbrädan, så att det är direkt över magen (framför kroppen) av fiol. Dra bågen längs strängen så rakt som möjligt, parallellt med bron, applicera en liten mängd tryck. Ett ljud ska komma från fiol.
  • Mer trycket är lika med högre ljud, men för mycket press gör det knaster. Lätt tryck bör producera en kontinuerlig ton från ände till ände av bågen, om det finns luckor, behöver bågen mer kolofonium.
  • Luta bågen något mot scroll och din ton blir mer fokuserad, ger en mer professionell ljud.
 8. 8
  Öva att spela öppna strängar. Öppna strängar är enkelt strängar spelas utan fingertoppar på dem. Rest halsen på fiol i utrymmet mellan den vänstra tummen och pekfingret. Håll bågen med din handled, armbåge, skuldra och kontaktpunkt på sträng i ett plan. Byt strängar genom att höja eller sänka armbågen att föra fören till rätt höjd. Försök korta drag av 6 inches eller så i mitten av bågen först, sedan försöka halva slag från grodan till mitten och tillbaka igen. Arbeta dig upp till full längd stroke.
  • Korta och långa slag är båda viktiga tekniker för att spela fiol, så du behöver inte känna som om du slösar tid att öva med korta slag.
  • Fortsätt att öva tills du kan spela en sträng i taget utan att röra de andra strängarna. Det är viktigt att utveckla kontrollen så att du inte råkar spela en anteckning som du inte vill spela.
 9. 9
  Öva att spela andra toner. Det tar en hel del övning för att behärska trycket och positionering krävs för att få fingrarna att producera tydliga noter på greppbrädan. Börja med din starkaste finger, pekaren finger. Använda spetsen bara, tryck bestämt nedåt på den högsta strängen (E-strängen). Du behöver inte använda så mycket tryck som du gör med gitarr strängar, en blygsam men fast beloppet är tillräckligt. Rita bågen över E-strängen för att producera en något högre anteckning. Om du håller på fiol ordentligt, bör ditt finger komma naturligt ner ungefär en centimeter under muttern (överst på greppbrädan), producerar en F not.
  • Lägga till anteckningar. När du kan producera en tydlig anteckning, prova att sätta spetsen på långfingret ner en bit nedanför pekaren fingret på greppbrädan. Håll båda fingrarna ner och spela en annan, högre ton. Slutligen ställer ringfingret framför långfingret och upprepa processen. Den pinkie är också används, men tar betydligt mer övning att behärska. För nu, bara oroa de andra tre fingrarna.
  • Lägg strängar. Prova att spela fyra toner (öppen, pekare, mitten och ring) på alla fyra strängar. Var uppmärksam på hur mycket tryck du behöver för att producera en tydlig anteckning på var och en.
 10. 10
  Öva skalor. En skala är en serie toner som stiga upp och ner i ett mönster av steg (vanligen 8, ibland 5) som börjar vid en anmärkning och slutar på en högre eller lägre version av samma not. Ett enkelt (och användbar) skala för nybörjare är det D-dur skala, som startar på den öppna D-strängen. Därifrån, placera fingrarna i ordning (som beskrivits ovan) och spela varje not: D (öppen), E, ​​F skarp, G (som ska produceras av din tredje, eller ring, finger). För att slutföra skalan, spela nästa högsta öppna strängen, A, och sedan upprepa mönstret på A-strängen för att spela B, ciss, och slutligen D med din tredje finger.
  • När väl spelade, den D-dur skala (och i själva verket varje större skala) ska matcha ljudet av den berömda "Do, Re, Mi, Fa, Så gör La, Ti," sjunger skala. Om du inte vet vad det är, slå upp det på nätet eller titta på musikalen filmen "The Sound of Music", som har en minnesvärd och välkänd låt som heter "Do Re Mi" som förklarar det.
  • Om du inte tycks kunna få ljudet rätt, kom ihåg: Placera den första finger ett finger bredd från muttern, den andra finger ett finger bredd från den första, och den tredje finger vidrör den andra. Om du föredrar, fråga din musikaffär eller lärare att tejpa fingret positionerna för dig med vit tejp, så att du har en visuell guide.
  • Andra skalor, såsom mindre, harmonisk, och även pentatoniska (5-note) skalor finns, men de kan studeras praktiseras, och internaliseras senare.
 11. 11
  Öva varje dag. Börja med en kort tid (15 eller 20 minuter) och jobba lite längre varje dag tills du når en timme, eller så kan du inte hitta någon mer tid att spela. Allvarliga violinister öva ofta för 3 eller fler timmar per dag, sedan igen, många violinister på denna nivå får pengar för att spela. Öva så mycket du rimligen kan, och hålla på det. Även låta bra nog att spela några enkla låtar kan ta månader, men så småningom, kommer saker och ting börjar komma samman.

Tips

 • Öva långsamt, sedan arbeta upp till tempot. Som i maskinskrivning, så småningom fingrarna kommer ihåg var att gå av sig själva.
 • Få en lärare, och du kommer att lära dig mycket snabbare. Kontrollera för lärare vid lokala universitet, högskolor, orkestrar, och några gymnasieskolor. Även en kort vecka lektion kan ge ovärderlig feedback.
 • Tvätta bort kolofonium uppbyggd på fiol efter varje övning. Använd en ren, torr, mjuk trasa på strängarna, på och under greppbrädan och runt bron. Torka inte kolofonium bort håret på bågen.
 • Om du inte har pengar att köpa en fiol, är hyra alltid ett alternativ. Uthyrning fioler bör alltid komma med en pilbåge, fall och stråkar.
 • Det kommer att ta år att behärska fiol så ha tålamod.

Varningar

 • Om du inte är säker att använda tuning pinnar, be någon med mer erfarenhet (till exempel en lärare, handelsman eller violinist vän) att göra peg tuning för dig. Det är lätt att knäppa fiolsträngar (speciellt stålkärna strängar) genom att vrida dem alltför långt på pinnar, som är både irriterande och tidskrävande att åtgärda.
 • Behandla instrument med stor omsorg. Tappa den inte, kasta den, eller utsätta det för extrema temperaturer eller fukt. Samma sak gäller för din båge.