Wku

Hur kolofonium en båge

Denna artikel diskuterar processen att lägga kolofonium till en fiol båge.

Steg

Hur kolofonium en båge. Först skrapa kolofonium då känner håren / om du ser vitt pulver du troligtvis har tillräckligt på, dra åt.
Hur kolofonium en båge. Först skrapa kolofonium då känner håren / om du ser vitt pulver du troligtvis har tillräckligt på, dra åt.
 1. 1
  Först skrapa kolofonium då känner håren / om du ser vitt pulver du troligtvis har tillräckligt på, dra åt. Spänn bågen tills du kan studsa den på armen, men dra inte åt den tills den visas rakt. Det ska vara en naturlig kurva till fören.
 2. 2
  Håll kolofonium i vänster hand (det spelar ingen roll om du är höger-eller vänsterhänt).
 3. 3
  Ta din båge i höger hand och göra normala rosett slag över kolofonium. Se till att både spetsen och ändarna groda i fören är tyngre hartsas än mitten.
 4. 4
  Stroke det över 5-10 gånger. Det finns en sådan sak som rosining för mycket.
 5. 5
  Försök med en annan metod. Gå snabbt fram och tillbaka 2-3 inches i taget på fören. Detta säkerställer att kolofonium resten går på mer tätt än att bara gå från groda (den plats där du håller bågen medan du spelar) till spetsen. Det är bäst används när du spelar i en konsert under 40 minuter i längd, eller för att spela en pjäs som är relativt snabb. [Image: hartsas]

Tips

 • Mörk kolofonium och ljus kolofonium har sina skillnader. Till exempel är mörk kolofonium (hickory eller svartaktiga färg) mjukare än ljuset kolofonium och därmed lättare att tillämpa på håret. Vissa tror att ljuset kolofonium är bäst för violiner och viola medan mörka kolofonium är mer lämpligt för cello och kontrabas. Det finns ett antal mörka och ljusa kolofonium tillgängliga för alla instrument och varje erbjuder subtila tonala skillnader.
 • Om din båge hår är nytt, kan du behöva sätta tre gånger så mycket eller mer kolofonium på det på första gången. Ta reda på om teknikern tillämpat en grundfärg av kolofonium innan överapplicering.
 • Det finns vissa spelare som säger att en ny kolofonium måste skrapas för att skapa damm, men det är sällan nödvändigt och endast med dålig kvalitet kolofonium. Sprätta en ny kaka eller ett block av kolofonium kan orsaka att kolofonium för att bryta eller göra den mer mottaglig för sprickbildning och brott. Scratching kolofonium kan också leda till större bitar av kolofonium knutna till fören håret och ytterligare kolofonium bygga upp på ditt instrument.
 • Kom ihåg att kolofonium är härdad kåda och att dammet måste tvättas bort av kroppen av instrumentet och stråkarna med mjuk, torr trasa (100% bomull är bäst) när du spelar, annars kan obligation med lack av instrumentet (den yta som gör instrumentet glänsande och skyddar den). Om detta händer, är det bäst att köpa en mild instrument renare (för att ta bort kolofonium bygga upp) och polska (för att ersätta den polska som togs bort av rengöringsmedel) eller om du är osäker, ta instrumentet till en violin reparation professionella som kan göra en noggrann och grundlig rengöring av instrumentet aldrig bort lack på ett instrument utan att först diskutera hur det kommer att påverka instrumentets värde -. i de flesta fall, instrument som har re-lackerade förlora minst 50% av sin ursprungliga värde.
 • Om du har tvivel om vilken typ av harts att använda, fråga din lärare eller en professionell. I allmänhet fioler fungerar bättre med lätta kolofonium och cello med mörka kolofonium.
 • Medan du kolofonium din båge du kan träna din båge grepp genom att använda din rätt båge håll samtidigt stryker, men var noga med att inte över-tillämpa!

Varningar

 • Rengör dina strängar regelbundet, eftersom kolofonium på strängarna är lika illa som för mycket harts på stråken.
 • Vissa människor är allergiska mot kolofonium. Tillämpa för mycket kan orsaka dammoln. Om så är fallet, det finns icke-allergiframkallande, tydliga kolofonium tillgängliga.
 • Var noga med att inte röra vid båge hår när rosining eller spelar.
 • Bli inte alltför entusiastiska rosining eller du kan slå något med din båge (som en person, i ögat, eller en cement vägg, sprickbildning din båge)

Saker du behöver

 • Bow
 • Rosin
 • Cello / Violin / Viola / Upright Bass / etc