Wku

Hur felsöka en död moderkort

Dessa är de steg support reps använder för att felsöka moderkortet som är "döda". Ett moderkort är inte "död" Om POST pip hörs. Förutsatt inga pip hörs, ska styrelsen klassificeras som död.

Steg

Hur felsöka en död moderkort. Först, ta bort alla kort och DIMM.
Hur felsöka en död moderkort. Först, ta bort alla kort och DIMM.
 1. 1
  Först, ta bort alla kort och DIMM. Allt vi vill är att det piper. Om det finns ett pip, då är det inte död, men har problem. Det finns ingen anledning att komplicera situationen ytterligare med olika kort i systemet. Vi behöver inga kort eller minne i systemet för att höra ett pip. Allt vi behöver är CPU insatt och en fungerande högtalaren ansluts till styrelsen. * Orienteringen av högtalaren inte gör någon skillnad.
 2. 2
  Med endast CPU insatt och högtalaren ansluten, finns det fortfarande inga ljudsignaler när strömmen slås på.
 3. 3
  Prova stegen nedan / efter försöker varje steg, startar systemet för att se om pip hörs. Det är naturligtvis mycket viktigt att fastställa att högtalaren fungerar innan handen om det är möjligt och att den är ansluten korrekt. Om pip hörs när som helst, sätt tillbaka RAM. Om långa pip som upprepas alltid hörs, är RAM troligen antingen dåligt eller åtminstone oförenlig med styrelsen. Om det finns ett långt pip följt av några korta pip, sedan tillbaka grafikkortet. Om samma pip hörs, se till att grafikkortet är helt eller prova ett annat kort. Nirvana uppnås när endast kort, enkel POST pip hörs. Vid denna tidpunkt styrelsen ska köras normalt.
   • Kontrollera bygelinställningarna. Om bussen körs på 100MHz, 133Mhz, etc. prova en långsammare buss hastighet för att se om det ger ett pip. Prova på "Auto" inställningen om tillämpligt snarare än att ange en viss busshastighet. Ställ multiplikatorn till en lägre hastighet som 2,5.
   • Kontrollera spänningen inställningarna för Socket 7 processorer.
   • Kontrollera processorn finns böjda eller brutna stift eller skadade kontakter.
   • Sätt tillbaka CPU. Ta processorn ut och sätt in den igen, och se till att den sitter bra.
   • Försök med en annan CPU om möjligt. Vid denna punkt, vill vi bara ett pip. Det är osannolikt att processorn är dåligt, men om en annan man är händig, prova att se om ett pip hörs.
   • Om styrelsen är ett ATX design, ta bort växelström från elnätet, haka nätkabeln från styrelsen, sätt tillbaka den och tillämpa växelström till strömförsörjningen igen.
   • Vid denna punkt, om systemet är i ett fall, ta ut kortet och prova på en provbänk setup, antistatisk påse ovanpå fall till osv kolla för jordning problem.
   • Om möjligt, prova med en annan strömförsörjning. Även om Nätaggregatet körs och snurrar fläkten etc. kan det fortfarande finnas ett problem.
   • Om styrelsen är fortfarande död, om möjligt, prova en annan moderkort. Fungerar det med samma processor, nätaggregat, etc?
   • Om inget av ovanstående ger en ljudsignal, har vi träffat en vägg. Det finns lite annat att försöka och styrelsen kan i själva verket vara DOA.

Tips

 • Om moderkortet producerar pip från högtalaren, nästan säkert en av följande är sant:
  • Minnet är inte inloggad, oförenligt med styrelsen, kör för fort, etc. - långa pip som upprepas FOREVER. I denna situation, prova en annan DIMM om möjligt, sänka bussen hastighet för att se om minnet fungerar, prova DIMM i ett annat minne socket.
  • Grafikkortet är inte hela vägen - särskilt vanligt med AGP-kort - eller grafikkortet har ett kompatibilitetsproblem långt pip följt av vissa korta pip. Kontrollera att grafikkortet är hela vägen, prova en annan grafikkort om det är möjligt att kontrollera om ett kompatibilitetsproblem.

Varningar

 • Följ instruktionerna mycket noga. Arbeta med hårdvara är knepigt och kan ha vissa oförlåtliga konsekvenser.
 • Om du inte är bekväm att göra detta, gör det inte.