Wku

Hur man spelar dragspel

Dragspel är ett av de mest intressanta instrumenten, en vass instrument med många knappar och tangenter, vilket gör ljud med varje push-och pull av bälgen. Det krävs styrka och tålamod för att spela, men när du lär dig, kan du ta med den till fester och andra funktioner och göra ett bra komplement för allsång.

För enkelhetens skull, diskuterar denna artikel på 120-knappen, piano dragspel, men grunderna i att spela arbete för de flesta dragspel.

Steg

Hur man spelar dragspel. Slip armarna i remmarna som en ryggsäck på bröstet med knappar och tangenter utåt, den pianotangenter till höger, och placera din vänstra hand under basen bandet, den lilla remmen på vänster sida av dragspel.
Hur man spelar dragspel. Slip armarna i remmarna som en ryggsäck på bröstet med knappar och tangenter utåt, den pianotangenter till höger, och placera din vänstra hand under basen bandet, den lilla remmen på vänster sida av dragspel.
 1. 1
  Slip armarna i remmarna som en ryggsäck på bröstet med knappar och tangenter utåt, den pianotangenter till höger, och placera din vänstra hand under basen bandet, den lilla remmen på vänster sida av dragspel. Vanligtvis finns det ett tumhjul på toppen av den vänstra sidan, som sträcker eller lossnar remmen.
 2. 2
  Lossa säkerhet spännen på toppen och botten, men vara noga med att inte trycka eller dra dragspelet ännu.
 3. 3
  Medan du trycker ned en knapp eller nyckel låta den vänstra sidan av dragspel falla öppet, stödjer den med vänster hand. Lägg märke till att den högra sidan av dragspelet inte rör sig.
 4. 4
  Bekanta dig med båda sidor av dragspel. Den högra sidan härmar ett piano och spelar samma medan vänstersidan är ordnade i vertikala kolumner i bas och knappar ackord.
 5. 5
  Öva att flytta bälgen fram och tillbaka medan du spelar en singel att lära sig att kontrollera sina rörelser.
 6. 6
  Bli bekväm nog med dragspel att spela utan att titta på dina händer.
 7. 7
  Lär dig teorin bakom de toner du spelar, särskilt anmärkning och ackord struktur av knapparna. Raderna av knappar flytta upp i femtedelar och ner i fjärdedelar. Detta gör det enkelt att spela en låt med en 1-4-5 progression: de knappar du behöver kommer att vara nära varandra.
  • Till exempel, F och G är på knappar direkt under och över (respektive) i mitten-C-knappen. Det finns sex knappar i varje rad. Varje rad med knappar innehåller, i ordning: den tredje, roten, durackord mollackord en dominerande sjunde ackord och ett förminskat ackord. Mindre dragspel utelämnar ofta den sjunde och minskad rader. En hel del kan göras med bara bas rader och större och mindre ackord.
  • Knappen för C roten basen är urskiljbar genom beröring, oftast med en liten fördjupning, crosshatching, eller strass. Många dragspel har även knapparna för AB och E-märkt basar.
  • Se ett diagram och mer information om bass sidan layouten på Wikipedia.
 8. 8
  Öva tills du får bekväm med varje tangent, deras respektive ackord och flyttar från rad till rad.
 9. 9
  Lyssna på olika stilar av dragspelsmusik för att höra hur den vänstra handen spelas. Till exempel, i en vals är det vanligt att alternera (i tonarten C) mellan C och G på ner beats med de två upbeats vara på C-ackord (knappen direkt efter mitt C). Mönstret skulle vara C - CM - CM - G C> - CM - CM. (Kapitalet "M" används ofta för stora ackord i dragspelsmusik, gement "m" står för mindre.)
 10. 10
  Plocka upp en bok om hur man spelar dragspel förutom att lära genom trial and error och efter gehör.
 11. 11
  När du är bekant med att spela ditt dragspel, kan du finna dig som vill spela med andra människor. Att arbeta i ett dragspel till ett akustiskt band typ atmosfär är svårare än du kanske tror. En enkel teknik för att spela med en akustisk gitarr skulle vara att spela grundton oavsett ackord gitarristen spelar (om det är en mindre / durackord kan du hålla ned motsvarande anmärkning: Cm på gitarr skulle hålla ner C och C moll knapp) Om det finns en bas gitarrist spelar, kan du fråga dem vad deras basstämman är och du kan spela det på vänster sida. Till höger kan du harmonisera med den huvudsakliga melodin. Eller om du är obekväm med melodi / harmoni ditt kunde bara spela ackorden på höger också.

Tips

 • Eftersom det finns många olika typer av dragspel, lära vilken typ du har och hitta dokumentation som förklarar knapparna eller räkna ut vad de är själv.

Varningar

 • Aldrig trycka eller dra på ett dragspel om en nyckel eller bälgen avtryckaren (en knapp längst upp på basen sidan av dragspel som gör att du kan flytta dragspel utan att göra ljud) trycks - detta kan skada vassen gör det dragspel låter ostämd.