Wku

Hur att övervinna rampfeber

Även den mest självsäkra artister kan drabbas av rampfeber. Rampfeber är gemensam för alla, från Broadway aktörer att professionella presentatörer. Om du har scenskräck, så du kan börja känna sig nervös, skakig, eller helt försvagade vid tanken på att utföra framför en publik. Men oroa dig inte - du kan övervinna din rampfeber genom att träna din kropp och själ att slappna av och försöka några tricks. Om du vill veta hur man ska övervinna rampfeber, följ bara dessa steg.

Steg

Hur att övervinna rampfeber. Slappna av din kropp.
Hur att övervinna rampfeber. Slappna av din kropp.

Övervinna rampfeber på dagen för utförandet

 1. 1
  Slappna av din kropp. För att övervinna rampfeber, finns det några saker du kan göra för att slappna av din kropp innan du går på scenen. Lindra spänningar från kroppen kan hjälpa stadig din röst och slappna av ditt sinne. Här är några saker du kan göra för att slappna av din kropp innan din prestation.
  • Försiktigt nynna till steady din röst.
  • Ät en banan innan du utför. Det kommer att sänka den tomma eller illamående känsla i magen, men kommer inte att få dig att känna alltför fullt heller.
  • Tugga tuggummi. Tugga tuggummi lite för att lätta på spänningen i käken. Bara tuggar inte tuggummi för länge eller på fastande mage eller du kan störa matsmältningssystemet lite.
  • Stretch. Stretching dina armar, ben, rygg och axlar är ett annat bra sätt att minska spänningen i kroppen.
 2. 2
  Meditera. På morgonen innan din prestation, eller ens en timme innan, tar 15-20 minuter av din dag för att meditera. Hitta en relativt lugn plats där du kan ta en bekväm stol på marken. Blunda och fokusera på din andning som du koppla varje del av din kropp.
  • Vila händerna i knät och viker benen.
  • Försök att nå en punkt där du inte längre tänka på något annat än avkopplande kroppen en del tid - speciellt inte din prestation.
 3. 3
  Undvik koffein. Om du inte är vanligtvis en koffein missbrukare, har inte extra koffein på dagen för prestanda. Du kanske tror att det kommer att få dig att prestera mer energi, men det kommer faktiskt få dig att känna dig mer nervös och darrig.
 4. 4
  Ställ en "stopptid" för din ångest. På dagen för din prestation, intala dig att du kan tillåta dig själv att vara nervös för en viss tid, men att efter ett visst klockslag - t.ex. 3 PM - all ångest kommer att gå ut genom dörren. Bara sätta detta mål och göra detta löfte till dig själv kommer att göra det mycket mer sannolikt att hända.
 5. 5
  Få lite motion. Motion frigör spänningar och får dina endorfiner går. Gör tid för minst trettio minuters motion om dagen för din prestation, eller åtminstone ta en trettio minuters promenad. Detta kommer att få din kropp anpassad för en fantastisk prestation.
 6. 6
  Skratta så mycket du kan. Titta på en komedi på morgonen, sätta på din favorit YouTube-video, eller bara spendera eftermiddagen hängande runt den roligaste personen i ditt företag. Skratta kommer att koppla dig och ta dig utanför din nervositet.
 7. 7
  Dit tidigt. Visa upp din presentation tidigare än någon i publiken. Du kommer att känna dig mycket mer kontroll om rummet fylls när du anländer istället för att visa upp till en kåk. Visar upp tidigt kommer också lindra dina nerver och får dig att känna mindre rusade och mer i fred.
 8. 8
  Prata med medlemmar i publiken. Vissa människor gillar att sitta i publiken och börja chatta med folk för att få mer bekväm. Detta gör du se att publiken är bara vanliga människor som du och hjälper dig att hantera dina förväntningar. Du kan också bara sitta i publiken så det fyller upp för lite utan att berätta för någon som du är - det kommer bara att fungera om du inte är i kostym, förstås.
 9. 9
  Föreställ dig din favorit person i publiken. Istället för att föreställa varje person i publiken i sina underkläder - vilket kan vara lite konstigt - tänka sig att varje säte i publiken är fylld med en klon av din favorit-person. Den personen älskar dig och kommer att lyssna på och godkänna allt du säger eller gör. Denna person kommer att skratta vid rätt tillfällen, uppmuntra dig, och klappa vilt i slutet av föreställningen.
 10. 10
  Drick citrus juice. Dricka citrus saft en halvtimme före din prestation kan sänka ditt blodtryck och lindra din ångest.
 11. 11
  Recitera orden på din favoritlåt eller dikt. Falling in en bekväm rytm får dig att känna mer i fred och i kontroll. Om du känner dig bekväm recitera orden på din favoritlåt eller dikt, kommer du att känna dig mer bekväm om att leverera dina rader med lätthet och grace.

Att övervinna rampfeber för en tillförordnad prestanda

 1. 1
  Visualisera framgång. Innan du får på scen, bara bild själv knackar det ut i parken. Föreställ dig en stående ovation, föreställa leenden på publiken medlemmarnas ansikten, och höra ljudet av dina castmates eller regissör berätta vad ett fantastiskt jobb du gjorde. Ju mer du fokuserar på att visualisera det bästa möjliga resultatet i stället för att oroa över det värsta scenariot, desto mer sannolikt är det att hända. Tänk dig själv att vara fantastisk på scen ur publikens synvinkel.
  • Börja tidigt. Börja visualisera framgång från den andra du är gjuten i rollen. Ta för vana att föreställa sig vad ett bra jobb du ska göra.
  • När du kommer närmare startdatum, kan du arbeta hårdare på att visualisera framgång genom föreställande vad ett bra jobb du gör varje kväll innan du går till sängs och varje morgon när du vaknar.
 2. 2
  Öva så mycket som möjligt. Gör detta tills du vet det utantill. Minns orden från den person som talar före dig, så att du känner igen det kö för dig att tala. Öva inför familj, vänner, och uppstoppade djur och även framför tomma stolar, så att du är van att utföra framför människor.
  • En del av rädslan för att utföra kommer från att tänka att du glömmer dina linjer och kommer inte vet vad de ska göra. Det bästa sättet att förbereda sig mot att glömma dina rader är att vara så bekanta med dem som möjligt.
  • Öva framför andra hjälper du vänjer det faktum att du inte kommer att recitera dina rader ensam. Visst, kanske du känner dem perfekt när du är ensam i ditt rum, men det blir en helt ny match när du står inför en publik.
 3. 3
  Få in i karaktären. Om du verkligen vill övervinna rampfeber, arbeta verkligen lever de åtgärder, tankar och oro för din karaktär. Ju mer i samklang är du med det tecken du porträttera, desto mer troligt att du kommer att vara att glömma dina egna bekymmer. Föreställ dig att du verkligen är den personen i stället för en nervös skådespelare försöker framställa den personen.
 4. 4
  Titta på din egen prestation. Få i dig själv genom att recitera dina rader framför en spegel. Du kan även tejpa din egen prestation för att se hur fantastisk du är, och att hålla utkik efter förbättringsområden. Om du håller tejpa eller tittar på dig tills du vet att du verkligen dödar det, då du kommer att vara mycket mer benägna att lyckas på scenen.
  • Att kunna se dig själv göra kommer också att hjälpa dig erövra din rädsla för det okända. Om du vet exakt vad du ser ut, kommer du att känna dig mer bekväm på scenen.
  • Titta på dina manér, och titta på hur du rör dina händer när du talar.
   • OBS: Detta kanske inte fungerar för alla. Detta trick kan göra vissa människor känner sig mer självmedveten och medveten om varje rörelse av deras kroppar. Om du tittar på dig själv börjar göra dig mer nervös, sedan undvika denna taktik.
 5. 5
  Lär dig att improvisera. Improvisation är en färdighet som alla goda aktörer bör behärska. Improvisation hjälper dig att förbereda för ett mindre-än-perfekt läge på scenen. Många aktörer och artister är så orolig för att glömma eller stöka sina linjer som de ofta inte anser att andra gruppmedlemmar är lika sannolikt att göra ett misstag, att veta hur man improviserar hjälper dig att känna dig bekväm med att utföra i farten och att vara beredd på allt som kommer i din väg.
  • Improvisation kommer också att hjälpa dig att se att du inte kan styra alla aspekter av prestanda. Det handlar inte om att vara perfekt - det handlar om att kunna reagera på alla situationer.
  • Agera inte skrämd eller förlorat om något oväntat händer. Tänk på att publiken inte har en kopia av manuset och att de kommer bara att kunna berätta om något gick fel om du gör det uppenbart.
 6. 6
  Flytta din kropp. Vistas fysiskt aktiva före och under föreställningen kommer att bidra till att lindra dina spänningar och hålla publikens intresse. Självklart ska du bara flytta när karaktären är tänkt att röra sig, men göra det mesta av dina rörelser och gester så att kroppen blir mer avslappnad genom att vara aktiv.
 7. 7
  Stäng av ditt sinne. När du är på scen, bara fokusera på dina ord, din kropp och din ansiktsuttryck. Slösa inte tid overthinking det och fråga dig själv jobbiga frågor. Bara börja njuta av din prestation och lever för tillfället, oavsett om du sjunger, dansar, eller recitera linjer. Om du har lärt sig att stänga av ditt sinne och fullt lever ditt resultat, kommer publiken vet.

Att övervinna rampfeber för ett tal eller en presentation

 1. 1
  Gör det intressant. Detta kan låta självklart, men det är troligt att en del av orsaken du har scenskräck är att du är orolig för att alla kommer att tro att du är tråkig. Tja, kan du vara orolig för att vara tråkig eftersom ditt material är tråkigt. Även om du talar eller presenterar väldigt torrt material, tänka ut sätt att göra den mer lättillgänglig och engagerande. Du kommer att vara mindre oroliga att presentera om du vet att ditt innehåll ska vara engagerande.
  • Om det är lämpligt, göra lite utrymme för skratt. Släng i några skämt som kommer att underlätta ditt spänningar och slappna av publiken.
 2. 2
  Tänk på din målgrupp. När du skapar och öva din presentation, överväga behov, kunskaper och förväntningar publiken. Om du talar till en yngre publik, justera innehållet, röst och tal som behövs. Om det är en äldre och mer stern publik, vara mer praktiskt och logiskt. Du kommer att bli mindre nervös om du vet att du faktiskt kommer att kunna nå de människor som lyssnar på dig.
 3. 3
  Säg inte folk du är nervös. Visa inte upp på scenen och göra ett litet skämt om att vara nervös. Alla kommer att anta att du är säker bara för att du är redan uppe. Meddelar att du är nervös kan få dig att må bättre, men publiken kommer att förlora tron ​​på dig istället för att betala uppmärksamhet.
 4. 4
  Spela in dig själv. Videoband dig själv som du ger din presentation. Håll presentera och tejpning tills du kan titta på inspelningen och tänka, "Wow, det är en fantastisk presentation!" Om du inte är nöjd med hur du ser på band, kommer du inte vara nöjd med hur du inställa sig personligen. Fortsätt att göra detta tills du får det rätt. När du är uppe på scenen, kom bara ihåg hur bra du såg i videon, och intala dig att du kan göra ännu bättre.
 5. 5
  Flytta runt, men inte rastlösa. Du kan blåsa bort lite nervös energi och nå din målgrupp genom att stega fram och tillbaka över scenen. Om du flyttar runt med energi och gest för betoning, kommer du att övervinna din rampfeber bara genom att flytta. Men inte sitter och plockar genom att flytta dina händer tillsammans, leka med ditt hår, eller mixtra med din mikrofon eller tal eller anteckningar presentation.
  • Fidgeting kommer bara bygga spänning och kommer att göra din publik ser att du är obekväm.
 6. 6
  Sakta ner. De flesta offentliga talare manifestera sin scenskräck genom att prata alldeles för fort. Du kan tala snabbt eftersom du är nervös och vill få tal eller presentation över med, men det kommer faktiskt att göra det svårare för dig att formulera dina idéer eller för att nå din målgrupp. De flesta människor som pratar för fort inte ens inser att de gör det, så kom ihåg att stanna upp en sekund efter varje ny tanke, och att lämna utrymme för publiken att reagera på viktiga uttalanden.
  • Bromsa kommer också att göra dig mindre sannolikt att snubbla över dina ord eller misspeak.
  • Tid presentationen förväg. Få van vid den takt som du behöver för att avsluta din presentation vid lämplig tidpunkt. Håll ett öga händig och blick på det då och då för att se till att du är på rätt spår.
 7. 7
  Fråga hur du gjorde. Om du verkligen vill förbättra din scenskräck, bör du fråga din publik hur du gjorde genom att be om feedback efteråt, dela ut enkäter, eller be kolleger i publiken för att ge sin ärliga åsikt. Att veta vad du gjorde väl kommer att bygga upp ditt självförtroende, och veta hur du kan förbättra hjälper dig att känna dig mer säker nästa gång du får på scen.

Allmänna strategier för att övervinna rampfeber

 1. 1
  Fake förtroende. Även om dina händer känns som dumt kitt och ditt hjärta är racing, bara agera som den coolaste personen i världen. Promenad med huvudet högt och ett stort leende på läpparna, och inte berätta för någon hur nervös du är. Behåll denna hållning när du får på scenen och du faktiskt börjar känna sig trygga.
  • Titta rakt fram istället för ner i golvet.
  • Sjunk inte ihop.
 2. 2
  Skapa en ritual. Kom upp med en helsäker ritual för dagen av din prestation. Detta skulle kunna vara en tre mil jogga på morgonen av din prestation, samma "sista måltid" innan din prestation, eller ens sjunga en viss sång i duschen eller sätta på dina lyckliga strumpor. Gör vad det är du behöver göra för att utrusta dig själv mot framgång.
  • En lucky charm är en stor del av en ritual. Det kan vara ett smycke som är viktigt för dig, eller en dum uppstoppade djur som piggar på från ditt omklädningsrum.
 3. 3
  Tänk positivt. Fokusera på alla de fantastiska resultat av din presentation eller prestanda i stället för allt som kan gå fel. Bekämpa alla negativa tankar med fem positiva. Håll ett index kort med motiverande fraser i fickan, eller göra vad du behöver göra för att fokusera på alla de fördelar som prestandan kommer att ge dig istället för att finslipa in på all den rädsla och ångest som du kanske känner.
 4. 4
  Få tips från ett proffs artist. Om du har en vän som är en knockout artist, oavsett om det är från scenen agerar eller ge presentationer, be om hennes råd. Du får lära dig några nya trick och kommer bli tröstade av det faktum att nästan alla får scenskräck, oavsett hur säker han eller hon kan uppträda på scenen.

Tips

 • Ibland är det okej att vara lite nervös. Om du är så paranoid att du kommer att göra ett misstag, då du kommer att vara mer försiktig. Det är de alltför självsäkra människor som gör flest misstag.
 • Om du röra dig ett steg när man dansar, ingen kommer någonsin veta, om du slutar. Fortsätt och de kommer att tycka att det är en del av dansen. Samma med manuset, publiken inte vet det, så oroa dig inte om du missar en linje, och måste improvisera, bara fortsätta.
 • Kom ihåg: alla gör misstag. Den som kommer att skratta för ett misstag du gjorde är bara självmedveten. Om du gör ett misstag av nervositet, vem bryr sig? Glöm det. Detta ska bli kul minnas? Du ska inte vara nervös från och med då, i alla fall, eftersom det inte kan få för mycket värre! Nästan som omvänd psykologi.
 • Om du känner dig nervös om ögonkontakt med publiken, stirra på en vägg eller ett ljus när de utför.
 • Om du förstöra din linje, låt inte publiken vet! Dessutom, låt inte människor omkring dig säger att du trasslat till! Du kommer att göra bra om du bara gå med flödet!
 • Agera som om du är en annan person på scenen. Mer självsäker.
 • Låtsas att du är på att prata och att du är där för att ge en föreställning som de aldrig glömmer och agera som de inte spelar någon roll för en sekund och det medan du är på scenen, de behöver oroa dig. En skådespelare bryr sig inte om vad publiken tycker, om du tror att du gjorde bra, så det är det. Inte dem. Det hjälper också till att tänka "jag är den som ansvarar för utförandet av denna show här. Inte publiken som bara tittar på." Fortsätt med dina linjer, lek, eller showen utan att känna så nervös! Det fungerar också!
 • Om du glömmer ett ord, inte bara sluta, fortsätter. Försök att använda andra ord som inte var i skriptet. Om din scen partner gör ett misstag, inte reagerar på det. Bara ignorera misstag, eller om det var för stort för att låta passera, improvisera kring felet. Förmåga att improvisera är märket för en sann skådespelare.
 • Om du är i karaktär, kom ihåg att publiken kommer att se din karaktär på scenen, inte du!
 • Kom ihåg, rädsla och spänningen är samma sak. Det är bara din inställning till det som avgör om du fruktar det eller är entusiastisk it.It är din tur att glänsa! Glöm inte det.
 • Säg till dig själv, "Om jag är rädd för att titta dumt, kommer jag aldrig ha kul." Du bara gör dig nervös och självmedveten, men om du säger "jag kan göra det!" då kan du göra det.
 • Slappna av i axlarna och stå med en god hållning. Förtroende är nyckeln!
 • Tänker inte stöka, bara berätta för dig själv att du är den bästa, då du kommer att bli bättre.
 • Kom ihåg, kommer publiken inte äta dig! Så slappna av och ha kul. Tillförordnad är allvarligt, kan du fortfarande ha kul.
 • Om din uruppförande går smidigt, kommer du förmodligen mycket mindre (om någon) rampfeber för följande föreställningar.
 • Om du är riktigt orolig för att göra misstag bara berätta för dig själv att du bara ser publiken en gång. Dess inte som om de kommer att håna dig hela ditt liv eftersom de inte vet något om dig!
 • Tycker inte om stöka, tänka bra saker, eller bara inte tänka på det alls.
 • Tänk bara på att publiken vill att du ska göra bra. De är som dina vänner som stöder dig.
 • Inte galen och förlora det. Om du röra dig eller gör ett misstag, vi är alla människor! Ingen är perfekt, och ibland dess kul att bara vinge det, oavsett om du är off-knappen på en låt, eller du glömmer dina rader, bara slappna av!
 • Tänk dig att alla är i sina underkläder.
 • Om du har glömt dina rader, göra bättre eller så kan du ta ett skript backstage för att titta på innan du går på scenen.
 • Försök föreställa publiken ser dummare än du (om du kan) Jag tycker att var. Föreställande publiken i en konstig klädsel kan hjälpa dig att må bra och om du någonsin behöver röra upp bara minns ingen i publiken kommer att känna och ser mer dummare än du.
 • Några av våra största artister får scenskräck. Tro inte att du är ensam. Bara gå vidare med det, och snart kommer du att vara så uppslukad att du kommer att glömma att du är på scen.
 • Öva med små grupper och flytta till större grupper.
 • Om dina släktingar kommer, kom ihåg att du kan titta på dem och låtsas att du är fortfarande i vardagsrummet.
 • Vanligtvis, när du utför, det finns stora spotlights, så att ljuset mörkarna dig och du kan inte märker publiken mycket. Försök att fokusera på lamporna (utan att blända dig själv) om du är för rädda. Men stirrar inte ut i rymden och stirra på dem hela tiden. Plus, om det är på en plats, kommer de oftast dim folkmassan ljus så finns det en massiv vit fläck där publiken är.
 • Du kommer att känna dig nervös när du först börjar, men det kommer att bli lättare när man vänjer sig att utföra framför folkmassorna. Och du kommer förmodligen att bli bra eftersom dina vänner är där. Ett extra plus är att du kommer att må bättre efter att du har gjort din prestation. Allt ditt arbete och nerver kommer att löna sig.
 • Om du är bara nervös utför i allmänhet hjälper till att berätta en vän som kommer att vara där hur du känner eftersom åtminstone då blir det någon som är på din sida, men även om du inte röra upp bara låtsas det inte hända och bär på.
 • Tänk på anledningen till att du provspelade i första hand.
 • Tror du att du är en berömd sångerska och du måste sjunga / prata inför alla hela tiden, och tänka på vad sångaren skulle göra, bara shoo bort det.

Varningar

 • Ät inte för mycket innan du går på scen eller du kanske känner verkligen illamående. Det kommer också att zappa din energi. Spara måltid för efter föreställningen.
 • Vara så förberedda som du eventuellt kan. Övning är nyckeln, och ju mer du tränar desto mer övertygade om att du kommer att känna. Att inte tala om kvaliteten på din rutin, tal eller prestanda kommer också förbättras.
 • Kom ihåg dina cues! En av de vanligaste misstagen oerfarna aktörer är att veta sina linjer, men inte när de kommer i. Du kan vara kvar med en mycket besvärlig tystnad, om dina ledtrådar inte memoreras.
 • Såvida du inte är utklädda som en karaktär, se till att bära en outfit som du känner dig bekväm och avslappnad i. Du vill inte vara medveten om ditt utseende när du är på scen. Se också till att ha något som inte är alltför avslöjande, och är lämplig för din prestation. Du vill inte att fångas upp i en garderob fel när de utför! Bära något som du känner att du ser bra ut i och att du är stolt över att bära. Det kommer att göra dig mer säker om ditt utseende.
 • Se till att du går på toaletten innan du stigit upp på scenen!