Wku

Hur man installerar ett nytt operativsystem på datorn

Så din dator har problem och du vill installera ditt aktuella operativsystem, eller installera en helt ny. Detta är enkelt, men mycket tidskrävande. I artikeln beskrivs hur antingen installera, uppgradera, eller starta en ny installation av ett operativsystem på din dator.

Steg

Hur man installerar ett nytt operativsystem på datorn. Bestäm vad du vill göra.
Hur man installerar ett nytt operativsystem på datorn. Bestäm vad du vill göra.
 1. 1
  Bestäm vad du vill göra. Ska du installera om operativsystemet på grund av problem, uppgradera din nuvarande version, eller är du installera ett operativsystem på en ny dator? Se till att du har det nya operativsystemet programmet systemets installation. Windows och Mac kräver att du köper en CD-eller DVD-ROM (S). Ubuntu och andra Linux är gratis och kan installeras från en flash-enhet också.
 2. 2
  Säkerhetskopiera dina data. Om du installerar om operativsystemet, är det troligt att du kommer att behöva för att torka disken. Säkerhetskopiera dina data innan du gör det, eftersom allting på disken kommer att förstöras. Om du bara uppgradera, är det okej att hoppa över detta steg, men det är klokt att spara åtminstone de viktigaste filerna på datorn.
 3. 3
  Helt utplåna all information från hårddisken. Detta kommer att säkerställa att du inte bär problem över till den nya installationen. För instruktioner om hur man gör detta se videon på http://www.youtube.com/watch?v=OfICZMMr0JM
  • Nya installationer av Windows och Linux erbjuder att byta ut alla uppgifter om hela hårddisken. Så helt torka av den före installationen är onödigt.
 4. 4
  Starta upp. Slå på datorn och snabbt komma in i startmenyn. Instruktionsboken för din dator eller moderkort ska ha instruktioner om hur du gör detta. Det kommer att visa på skärmen för en kort stund också. Välj den enhet som innehåller inställningen disken (och vara säker på att du har satt in den). Spara inställningen och avsluta.
 5. 5
  Starta installationen. Det kan ta installationsprogrammet några minuter att ladda, är det normalt. När den har laddats, följ anvisningarna på skärmen. Om du installerar ett nytt operativsystem på en ny dator eller installera tack vare ett problem, torka disken. Var säker på att du har sparat allt som du vill spara innan du påbörjar denna process.
 6. 6
  Luta dig tillbaka och koppla av. Installationsprogrammet kan fråga dig om en del information medan den installerar, men för det mesta är bara väntar okej. Nära slutet av installationen, kommer installationsprogrammet att fråga dig om sista-minuten-information, som ditt namn, namnet på datorn, logga in namn, har du lösenord, tidszon, etc. inte skrämmas av detta, ingen av denna information kan användas för att identifiera dig, det är allt för personliga preferenser.
 7. 7
  Ange produkt-ID. Om du installerar ett system konsument operativsystem som Windows, kommer det att krävas sannolikt att du anger en produkt-ID. Titta på baksidan av CD-fodralet för produkt-ID eller, faktiskt, om fallet med datorn om datorn levererades med en OEM-version av Windows. Om du installerar Linux, kommer detta inte gäller dig, om det är ett open source-variant av Linux (till exempel: returrutt, Ubuntu, Fedora), men kommer om det är en sluten källa variant av Linux (till exempel: Red Hat, HPUX, SuSE osv).
 8. 8
  Starta. När du startar om, kommer datorn att slutföra allt och loggar du in Vid denna punkt, kan du behöva installera drivrutiner. Sätt alla diskar som följde med datorn eller är det delar som inte är ett operativsystem, och låta drivrutinerna har installerats (om nödvändigt).
 9. 9
  Tillåt uppdateringar. Detta är särskilt viktigt i Windows. Låt datorn för att söka uppdateringar och installerar dem. Leta efter en "topp 10 saker att göra" lista för det operativsystemet.
 10. 10
  Installera antivirusprogram. Om du använder Windows utan antivirusprogram samtidigt på nätet, är du extremt sårbara för alla typer av skadliga program. Innan du gör något, ens installera Firefox, installera antivirus. Om du inte har något, leta efter avast! Antivirus, det är gratis.
 11. 11
  Använd den! Du är klar, nu vad du gör är helt upp till dig. Ange ett lösenord, installera program, anpassa, skapa användarkonton, etc. Om du har några filer du säkerhetskopierade, kan du återställa dem nu. Eller bara njuta av ren skiffer och göra om allt, vad du vill.

Tips

 • Vissa operativsystem, speciellt Linux, har expert uppställningar och normala inställningar. Om du inte vet om skivpartitioneringen använda den automatiska inställningen. Det kommer partitionera diskarna för dig.
 • Ett bra sätt att göra installationen snabbare är när du säkerhetskopiera data, inte kopiera den, men flytta den, sedan defragmentera disken. Försök att göra detta kvällen innan du installerar det nya operativsystemet, eftersom installationen kommer att kunna formatera disken mycket snabbare. Detta gäller särskilt om du har en IDE-disk som är över 40 gigabyte, eller Serial ATA (SATA) hårddiskar som är över 500 gigabyte.

Varningar

 • Om du flyttar från Windows till Linux, och vet inte vad du gör med Linux, kanske en fullständig installation är inte rätt. Om datorn är ny nog att starta från en USB-enhet, installera Linux till en flash-enhet. Annars bara starta från en cd för att använda den.
 • Var noga med att säkerhetskopiera allt innan du gör det, såvida du uppgraderar. Det är dock klokt att backa upp medan du uppgraderar också.
 • Om du installerar Windows och du går online, se till att installera antivirusprogram innan du gör det.
 • Windows kommer inte att kunna läsa Linux-partitioner.

Saker du behöver

 • En dator
 • En skiva med ett operativsystem
 • Viss grundläggande kunskap