Wku

Hur man installerar två operativsystem på en dator

Vill du ha Windows XP, men har Vista just där om du behöver det? Här är hur.

Steg

Hur man installerar två operativsystem på en dator. Gör en säkerhetskopia.
Hur man installerar två operativsystem på en dator. Gör en säkerhetskopia.
 1. 1
  Gör en säkerhetskopia av alla viktiga datafiler. Det är ofta möjligt att göra denna icke-destruktivt, men om du stöter på problem när partitionera en enhet, kan dina data inte är återvinningsbart. Du bör göra säkerhetskopior ändå, men innan större uppdateringar som detta är en bra tid att se.
 2. 2
  Kontrollera att du har installations-diskar oavsett operativsystem du vill installera. Om det behövs, även ha löpnummer redo. Har också redo installatörer för alla program som du vill installeras på antingen operativsystemet.
 3. 3
  Kontrollera disken tilldelningen. Om du för närvarande har ett operativsystem på en enda partition som spänner över hela disken, måste du ändra storlek på den partitionen att göra plats för en separat partition för andra operativsystem. Detta kan kräva att defragmentera disken först. I vissa fall är det bättre att ha varje operativsystem på en separat fysisk disk, men oftast partitionering fungerar. Kontrollera systemkraven för varje operativsystem och se till att var och en kan få en partition på minst det stora. Du kanske också vill reservera en del utrymme för en data-partition tillgänglig för båda operativsystemen. Observera att olika operativsystem kräver partitioner med olika filsystem. Kontrollera tabellen nedan för kompatibilitet.
 4. 4
  Installera operativsystemet till den första partitionen. Under installationen blir du tillfrågad vilken partition du vill installera på. Du bör också ha tillgång till en partition för att ändra partitioner på din disk. Om du redan har rätt operativsystem på den första partitionen, hoppa över detta steg.
 5. 5
  Installera andra operativsystem på den andra partitionen. Den andra operativsystem installatör kan detektera den första på den andra partitionen och konfigurera en starthanterare tillåter både att starta.
 6. 6
  Vid behov, konfigurera starthanteraren. Du kommer antagligen att använda ntloader (Windows) eller GRUB (Linux), men kontrollera jämförelsen tabellen efter andra alternativ. Kontrollera dokumentationen för hur du gör detta. Du bör kunna ställa vilket operativsystem du vill starta upp som standard och ställa in en tidsfördröjning för att välja ett annat operativsystem innan standard väljs.
 7. 7
  Testa dual-boot konfiguration. Försök starta i varje. Notera vilka partitioner är läsbar, och att allt fungerar som det ska. Notera och lösa eventuella problem.
 8. 8
  Installera eventuella program på operativsystem. Om du höll det befintliga operativsystemet på den första partitionen, bör alla installerade program fungerar fortfarande, men kan behöva installeras på det nya operativsystemet.

Tips

 • Det är enklast att göra detta på en ny dator, eftersom det finns lite att säkerhetskopiera / installera. Ändå vissa nya datorer som levereras med förinstallerade operativsystem inte innehåller alla nödvändiga drivrutiner, så du vill vara säker på att du har dem innan du börjar.
 • Om du installerar flera versioner av Windows, är det i allmänhet rekommenderas att installera den äldre OS först.
 • Vissa par av operativsystem kan samexistera på samma partition, andra inte. Antingen kolla sin dokumentation eller göra en separat partition för varje operativsystem.

Varningar

 • Hej, det händer saker. Var säker på att du verkligen vill ha det ena eller det andra innan du lägger ett nytt operativsystem på. Som en personlig upplevelse, skapade jag en återställningspunkt för datorn innan den återhämtar den till fabriksinställningarna, och den försvann i processen. Var försiktig.
 • SÄKERHETSKOPIERA FILERNA

Saker du behöver

 • Både operativsystem skivor, eller åtminstone den ena av de nya operativsystem du vill.
 • Viss datorvana.