Wku

Hur får man absolut gehör

Om du är en musiker, är chansen att du har stött på någon med absolut gehör. Det är till stor del tänkt att absolut gehör är något man föds med, men det är mer troligt att människor lär sig det på en mycket ung ålder.

Med tid, engagemang och mycket praktik, kan du också utveckla absolut gehör.

Steg

Hur får man absolut gehör. Utveckla relativ tonhöjd.
Hur får man absolut gehör. Utveckla relativ tonhöjd.
 1. 1
  Utveckla relativ tonhöjd. Om du inte kan tala om intervallen mellan två toner, är det inte troligt att "örat" är tillräckligt bra för att lära sig perfekt gehör.
  • Välj en vanlig anteckning, såsom C, B-lägenhet, F eller G.
  • Spela tonen flera gånger på ett piano eller annat instrument och hålla ögonen stängda.
  • Beskriv notering till dig själv. Vad påminner det dig om. Låter det särskilt smidigt? Full? Thin? Twangy? Försök att titta in i not. Vilken färg gör det du tänker på? Vilken stämning gör det du tänker på? Kanske associerar en person, ett djur eller något annat abstrakt objekt. Få denna anteckning fastnat verkligen i huvudet. Försök också att associera den första del av en låt med samma ton som du försöker att lära sig, till exempel C i Blinka lilla stjärna.
  • Om anmärkning inte påminna er om någonting, inte spendera alltför mycket tid på att försöka att märka det. Absolut gehör blir mer av en "känsla" i samband med en notering mer så än en konkret beskrivning eller förening. Också, bli inte orolig om du inte hör "pitch färgen" tydligt i början. Bara fortsätta att lyssna och under tiden som planen kommer att bli mer och mer levande i örat medvetenhet.
 2. 2
  Nu antingen slumpmässigt trycka noter på piano eller ha en vän göra det åt dig. När sedeln du har studerat kommer upp (vid varje oktav) kolla och se om du hade rätt.
 3. 3
  Det är bäst att upprepa detta i ett par dagar. Försök sedan att gissa anteckning utan utbilda dig till det först. Beroende på din talang det kan ta allt från en vecka till en månad för att lära sig en ton rätt.
 4. 4
  Upprepa steg 2 till 6 med de övriga elva tonerna i den kromatiska skalan.
  • Det är bra att studera flera platser samtidigt. Perfect Pitch är inte om att behärska en ton och sedan flytta till nästa, och så vidare. Det handlar mer om att nå en viktig tröskel örats medvetenhet vid vilken tidpunkt alla beck färgerna blir klar ungefär samtidigt (vissa toner kan komma lättare än andra, men i allmänhet, är förmågan att identifiera en ton tillsammans med förmågan att identifiera den andra 11)
 5. 5
  När du är väl insatt i enstaka toner, prova två och tre-not ackord. Efter att världen av musik är till hands.
 6. 6
  Försök att se om du kan känna igen de anteckningar du lärt medan du lyssnar på musik i allmänhet. Börja att uppmärksamma platser lär din hjärna att uppfatta allt du hör något annorlunda.

Tips

 • Försök inte att lära sig C och gissa andra anteckningar i förhållande till C. När du lyssnar på en låt i säga, B, kommer det att bli svårt att hålla C drönare i ditt huvud. Du måste kunna känna igen varje not oberoende av de andra.
 • En annan metod för att utveckla absolut gehör, är att lyssna på inspelningar och räkna ut vad den första tonen är. När du behöver för att referera till anmärkning, spela låten inspelningen i ditt huvud. Det är lättare med låtar som börjar med ljud och klick följt av en riktig anmärkning, eftersom det kommer att tvinga din hjärna att referera sitt minne av låten, inte de relativa intervall noterna.
 • Alla har förmågan att lära sig perfekt gehör. Öva att veta att din uppnå absolut gehör är bara en fråga om tid och ansträngning. Naturligtvis, som med allt, vissa människor mer benägna och kommer att plocka upp snabbare.
 • Bortse från traditionellt populär klyscha av en föreställning om att absolut gehör är inte för alla. Mängd arbete och tid för att få absolut gehör kommer att variera från person till person, men i slutändan, du är lika kapabla att lyckas som alla andra.
 • När du först börjar, hitta planen som är bekvämt för dig. Gå inte för högt eller för lågt. Detta kommer att hjälpa dig att hitta ditt sortiment med din röst.
 • Akta dig för den som säger att man måste vara "född med absolut gehör". De flesta använder det som en ursäkt för att inte ha tagit sig tid eller sätta in de nödvändiga ansträngningarna för att utveckla deras.
 • Försök att träna på morgonen när sinnet är tomt och redo att lära sig!
 • På kvällen innan sömn, är sinnet trött och full av dagen. Denna tid är inte optimal, eftersom det kan kännas överbelastad.
 • Försök att använda ett instrument (om du har resurser) som har tydliga "toner" för varje not. Ett piano, gitarr, harpa, etc som är slående stråkinstrument är svårare att lära ut om än en fiol, viola, cello, etc som använder en båge. Också, plocka ett instrument som är mer i mellanregistret, dvs Alto eller tenor instrument. Det mänskliga örat är mer mottagliga för medelhöga frekvenser.
 • Mitt på dagen är också bra efter avkoppling.
 • Det finns också program som du kan ladda ner gratis att hjälpa till att utveckla din pitch.

Varningar

 • Se till att din "pitching" instrument (dvs., piano) är korrekt inställd. En dåligt inställd instrument kan hjälpa dig skilja mellan noter, men det kommer inte att hjälpa dig att identifiera vilka särskilda anteckningar som de är.

Saker du behöver

 • Piano, gitarr, eller annat instrument