Wku

Hur fixar dator överhettning orsakad av blockerad kylfläns

Ett av de största problemen i PC-datorer skrivbord är överhettning vilket kan leda till slumpmässiga avstängning. Detta kan orsakas av blockerade kylflänsen på centralenheten. Här är hur man ska lösa det problemet.

Steg

Hur fixar dator överhettning orsakad av blockerad kylfläns. Koppla ur datorn innan du öppnar höljet.
Hur fixar dator överhettning orsakad av blockerad kylfläns. Koppla ur datorn innan du öppnar höljet.
 1. 1
  Koppla ur datorn innan du öppnar höljet. Ha en statisk handled vakt om möjligt, eller vidröra metallhöljet innan du hanterar något inuti, att jorda all statisk laddning du kan ha.
 2. 2
  Överväg andra alternativ först. Överhettning frågor är också ofta orsakas av dålig luftcirkulation i datorn fallet. Om du har utrymme, kan lägga till en annan fläkt hjälpa. Dessutom bör du öppna regelbundet fallet och försiktigt använda en burk med tryckluft och vakuum för att avlägsna damm som har byggts upp inuti.
 3. 3
  Ta bort den lilla pluggen CPU fläkten från moderkortet. Ta tag i plasten änden och dra försiktigt tills den kommer ut. Dra inte i kablarna.
 4. 4
  Ta bort fläkten CPU kylning. Det kan hållas på plats på moderkortet med fyra skruvarna eller en lock-down spaken.
 5. 5
  Släpp CPU. Ofta den hålls på plats av en liten spak som lyfter för att frigöra processorn.
 6. 6
  Se till att inte tappa processorn eller dra bort det om det har fastnat. Tappa processorn kommer sannolikt skada den. Alternativt kan det ha fastnat på kylflänsen med kylpasta. Försök att skilja dem åt. Ett kreditkort-typ-kort kan vara användbart för det här steget, men inte skada processorn försöker bända isär dem.
 7. 7
  Städa ur kylflänsen. Blast tryckluft direkt på kylflänsen. Det tar bara ett par bra quirts att rengöra en blockering. Om det är ihållande, det tar några sekunder innan du upprepar.
 8. 8
  Torka försiktigt bort eventuell resterande kylpasta. Använd en ren bomullstops eller pappershandduk. En liten gnugga alkohol kan hjälpa, men för mycket kan orsaka skada.
 9. 9
  Byt ut processorn i sockeln.
 10. 10
  Applicera ett tunt lager av termisk pasta till toppen av CPU. Det tar bara en liten mängd. För mycket kan orsaka överhettning problem igen.
 11. 11
  Byt kylflänsen. Fäst klämman igen Fäst fläkten igen. Anslut den igen i moderkortet.
 12. 12
  Städa upp fallet. Kontrollera herrelösa kablar är säkrade från fans, sedan lägga tillbaka locket på plats.
 13. 13
  Testa datorn för att kontrollera att allt fungerar.

Tips

 • Använd ett antistatiskt handledsband när peta runt inuti en dator.
 • Använd buntband av plast (aldrig metall slingrande band!) Att städa upp lösa sladdar inuti datorlådan. Detta kommer också att hjälpa till med luftflödet.
 • Ta bilder som du går. Computer layouter varierar kraftigt och en visuell dokumentation av vad du tog isär kan verkligen komma till hands när man sätter ihop det igen.
 • Moderkort variera. Om du känner att du behöver särskilda instruktioner för din och inte har en manual, använd en andra dator för att skriva märke och modellnummer i en sökmotor, och sedan leta efter instruktioner om att ta bort CPU-fläkt eller kylfläns. Modellnamnet / numret är nästan alltid tryckt på moderkortet själv - ofta i mitten - och representeras av en kombination av bokstäver och siffror.
 • Det är lättare att rengöra en kylfläns på en stationär dator än det är att städa på en bärbar dator, men du kanske kan hitta en tutorial på hur man får på kylflänsen på även de mest komplicerade laptop. Använd en sökmotor. Även om du inte kan hitta din modell, kan handledningen för en liknande modell vara användbar.

Varningar

 • Stäng alltid av och koppla bort datorn innan du öppnar höljet.
 • Se till att både du och dina verktyg avmagnetiseras.
 • Var försiktig runt datorn och inte släppa något på eller i den.
 • Se upp för vassa kanter.

Saker du behöver

 • En burk med tryckluft
 • Rengör rengöringsdukar, bomull knoppar, eller kraftiga pappershanddukar
 • Gnugga alkohol (tillval)
 • En liten och en mellanstor skruvmejsel
 • Kylfläns kylpasta (tillgänglig från de flesta butiker som bygger och säljer datorer)