Wku

Hur man spelar tin whistle


Den tin whistle, även känd som pennywhistle, irländsk visselpipa, eller bara vanliga gamla visselpipa, är ett instrument med en plast eller trä fipple, eller munstycke, och en metall rör. De är ganska lätt att spela och den fingersättning är liknande den av saxofon, klarinett, och. Tin visselpipor är ett bra sätt att introducera någon till att spela ett musikinstrument och massor av skoj!

Steg

Hur man spelar tin whistle. Köp en tin whistle på en lokal musikaffär eller online.
Hur man spelar tin whistle. Köp en tin whistle på en lokal musikaffär eller online.
 1. 1
  Köp en tin whistle på en lokal musikaffär eller online. Whistles finns i alla de viktigaste nycklarna. Den vanligaste, en D visselpipa, kan spela i tonarterna D och G-dur. Den näst vanligaste, en C visselpipa, kan spela i tonarterna C och F-dur. Den lägsta tonen av en penny whistle, med alla täckta fingrarna, kallas tonic - på en D visselpipa tonic är D.
  • Den av tin whistle bestäms till stor del av sin tillverkning. Clarke stil rullade metall visselpipor tenderar att ha en luftig "orent" ljud, medan Generation stil cylindriska instrument tenderar att ha klara eller "rena" visslan ljuder. Billig metallvals visselpipor, såsom de från Cooperman Fife och Drum (som också producerar avancerade instrument) kan vara väldigt luftigt i ljud, och kan vara svårt att spela i det övre registret (andra oktav). Ofta att placera en bit tejp över en kant av fipple slitsen (strax under munstycket) för att begränsa den fipple kommer att förbättra instrumentets tonen och spelbarhet betydligt.
  • Låga visselpipor, eller visslor konsert, är längre och bredare och producera toner en oktav (eller i sällsynta fall två oktaver) lägre. Whistles i denna kategori kommer sannolikt att vara av metall-eller plaströr, med en tuning-slide huvud. Termen sopran visselpipa används ibland för högfrekventa visslingar när det är nödvändigt att skilja dem från låga visslingar.
 2. 2
  Håll visselpipa korrekt. Det bör vara vänt nedåt och bort från dig i 45 graders vinkel. Placera din dominanta hand i botten och den andra handen på toppen av röret. Pinkies används inte förutom att stödja visselpipan när du spelar vissa toner, eller när du spelar den största (och lägsta) visselpipor tenn. Tummen hålla upp visselpipan underifrån. Täck de sex nyckelhålen med fingertopparna. Placera spetsen på fipple mellan dina läppar, men inte mellan tänderna.
 3. 3
  Lär dig att fingra noterna. Den standardsortiment av visselpipan är två oktaver. För en D visselpipa, detta inkluderar anteckningar från andra D ovan mitten C till fjärde D ovan mitten C. (Det är möjligt att göra ljud över detta område, genom att blåsa med tillräcklig kraft, men i de flesta musikaliska sammanhang, kommer resultatet vara högt och falskt.) När du går upp en lapp på en visselpipa du generellt lyfta ett finger. Läs tabulatur för en D visselpipa nedan. Vita hål indikerar att det är otäckt, svart indikerar täckt, och plustecken nedanför den fingersättning indikerar en högre oktav.
 4. 4
  Spela lägre oktav anteckningar. Håll visselpipa med alla täckta fingerhålen. (Du behöver inte trycka hårt, bara se till att varje hål är helt täckt.) Blåsa en stadig ström av luft, med formade munnen som om du säger "toooo". Detta kommer att ge den tonic (ett D på D visselpipa). Blåsningen för mjukt kommer att göra anteckning luftigt eller obefintlig. Blåser för hårt kommer att producera den övre oktaven eller ett knyst. Blåser bara rätt att skapa en stadig, låg tonic tonhöjd. Successivt bort ett finger i taget, med början genom att avslöja hålet i slutet och arbeta dig upp till din mun tills du spelar noten utan hål täcks (C #). Du kan behöva använda Pinky av din dominanta hand för att hjälpa till att stödja visselpipan när ingen av hålen är täckta.
 5. 5
  Spela de övre oktav noterna. Täck alla hål igen och blåsa hårdare än tidigare för att få en högre tonhöjd. Om du har problem med att slå anmärkning, något avslöja det översta hålet (den som är närmast munnen) och försök igen. Att göra detta kan hjälpa till med alla toner i en högre oktav. Liksom tidigare, avslöja hålen, ett i taget tills du kommer till den högsta tonen (C #). När tonerna blir högre, måste du blåsa hårdare för att nå den. Om du overblow kommer emellertid i visselpipan squeak.
 6. 6
  Spela upp musik! Om du inte redan vet, lära sig att läsa noter.
  • Om du har musik införlivats för en konsert tonhöjd instrument (fiol, flöjt, piano) kan du spela det här om det är i rätt nyckel. En spelare kommer brukar spela en visselpipa endast i sin tonic nyckel och eventuellt i nyckeln början på fjärde (t.ex. G på en D visselpipa), men nästan varje tangent är möjligt, blir allt svårare att hålla i samklang som spelaren rör sig bort från visselpipan s tonic, enligt kvintcirkeln. Således en D visselpipa är ganska apt för att spela både G och A, och en C-instrument kan användas ganska lätt för F och G.
   • Att spela ett C naturligt på en D visselpipa eller en B-plan på ett C visselpipa kan du antingen hälften täcka det översta hålet i visselpipan eller täcka de två hålen under det översta hålet. (Det senare är mer praktiskt för snabbare uppspelning.)
  • Klicka på bilderna nedan för att se några enkla låtar.
 7. 7
  Practice! Inte bara bör du vara ute efter ren, stadiga toner och mjuka övergångar mellan dem, men du kan också öva utsmyckning:
  • Cuts - Precis innan du spelar en ton, spelar en högre ton för ett ögonblick. Snap en av fingrarna utanför ett hål momentant att träffa nästa högre ton. Det bör vara så kort att lyssnaren inte kan avgöra planen.
  • Strejker - Det är som en klippa, förutom att du går en notera lägre i stället för högre.
  • Sliding upp en lapp - fingret sakta ut ett hål så att du lätt in nästa not. Det bör bara ta ungefär en halv sekund.
  • Vibrato kan uppnås genom att variera lufthastigheten något. Snabbare luft innebär en högre ton, och långsammare luft innebär en lägre, så genom att pulsera luften med hjälp av din diafragma, kan man uppnå vibrato. Blås inte för hårt, eller instrumentet kommer att spela nästa partiella. Vibrato kan också uppnås genom att öppna och stänga den andra öppna hålet räkna ner från munstycket. Till exempel, på sedeln A, spela en normal A och vicka fingret över hålet vid det första fingret av din dominanta hand.

Tips

 • Ledande toner är den sjunde strax före tonic. På de flesta tenn visselpipor den ledande tonen till den lägsta tonic kan spelas med hjälp av lillfingret på den nedre handen att delvis täcka slutet öppnandet av visselpipa, samtidigt som alla andra hål täcks som vanligt för tonic.
 • Om spotta samlas i fipple i visselpipan (vilket är normalt efter att ha spelat), kommer du att höra en konstig, tunt sound, i stället för den normala full ton. För att ta bort spettet täcka öppningen i fipple med ett finger och blås som om du spelar. (Omfattar fipple öppning tystar vissla, så du behöver inte om du inte vill.) Se till att blåsa bort från andra människor och saker - mot golvet är bäst. Du vill inte att spraya någon med spett!
 • Tin visselpipor är roliga att leka med. Du kan prova att spela anteckningar med någon annans hand som på bilden. Dessutom, se om du kan spela två toner på två visselpipor samtidigt själv. För att göra detta skulle hålla två visselpipor i munnen (eller tre), omfatta så många hål som möjligt, och spela. Du kanske till och med kunna spela ett ackord om någon ger dig sin hand!

Varningar

 • Om du delar visselpipa med en annan person, rengör fipple med lite desinfektionsmedel innan du ger det till dem.
 • Använd någon form av pinnen för att rengöra din visselpipa efter att ha spelat eller det kan bli ohygieniskt. En kompress, som bör finnas på din lokala musikaffär, kommer att vara rätt storlek. Alternativt kan du använda en bit av tyg (en gammal t-shirt kommer att göra) och en piccolo tuning stång. Flöjt och piccolo stavar tuning ser ut som stora nålar så att de kan vara "gängad" och används som en svabb.

Saker du behöver

 • Pennywhistle
 • NOTBLAD
 • Någon form av pinnen (piccolo som fungerar bra)