Wku

Hur att diagnostisera ett datorproblem

Många människor står inför vardagliga datorproblem som är lätt att fixa, men inte kan diagnostisera det verkliga problemet. Medan det finns många problem en dator kommer att ställas inför, kommer den här artikeln att berätta var du ska leta efter vanliga problem.

Steg

Hur att diagnostisera ett datorproblem. Lägg märke till att laddningstiden för OS (operativsystem).
Hur att diagnostisera ett datorproblem. Lägg märke till att laddningstiden för OS (operativsystem).
 1. 1
  Kontrollera POST. POST står för Power On Self Test. Detta är i allmänhet den första eller andra saken som visas på en dator när du slår på strömmen. Detta visas innan operativsystemet börjar att ladda. POST visar eventuella problem som finns med hårdvara som gör att datorn inte kan starta, kan POST visa också problem med hårdvara som tillåter datorn att starta, men inte arbeta med full kapacitet under drift.
 2. 2
  Lägg märke till att laddningstiden för OS (operativsystem). En längre tid än vanligt laddningstid kan tyda söka fel (eller andra fel) på hårddisken.
 3. 3
  Märker några grafik problem när operativsystemet har laddats. Minskade grafik kan tyda förare fel eller maskinvarufel med grafikkort.
 4. 4
  Utför en auditiv test. En auditiv testet är en oortodox, men ändå effektivt sätt att bedöma hur hårt en dator fungerar. När datorn är igång och kör, spela något anständigt fillängd ljud (vanligen över 30 sekunder). Om ljudet är hackig eller långsamt, betyder det oftast att processorn arbetar på en förhöjd nivå, eller det finns inte tillräckligt med RAM för att köra alla program lastning. Ändra startljudet är ett bra sätt att använda detta test. En annan fråga i samband med hackig ljud är PIO (Programmed Input / Output) Mode. Detta påverkar hur hårddisken läser och skriver data från en enhet. Växla till DMA möjliggör snabbare läser och skriver, och kan ibland reparera hackigt ljud.
 5. 5
  Kontrollera alla nyinstallerade hårdvara. Många operativsystem, speciellt Windows, kan komma i konflikt med nya drivrutiner. Föraren får dåligt skrivna, eller det kan strida mot en annan process. Windows brukar meddela dig om enheter som orsakar ett problem, eller har ett problem. För att kontrollera detta använder Enhetshanteraren, detta kan nås genom att ange Kontrollpanelen, klicka på ikonen System, klicka på fliken Maskinvara och klicka på Enhetshanteraren. Använd detta för att kontrollera och ordna egenskaperna för hårdvara.
 6. 6
  Kontrollera alla nyinstallerade programvara. Programvaran kan kräva mer resurser än vad systemet kan erbjuda. Chansen är stor att om ett problem börjar efter program startar, är den mjukvara som orsakar det. Om problemet verkar direkt vid start, kan det bero på program som startar automatiskt vid uppstart.
 7. 7
  Kontrollera RAM och CPU-förbrukning. Ett vanligt problem är en hackig eller trög systemet. Om ett system är hackig det är bra att se om ett program förbrukar mer resurser än vad datorn kan ge. Ett enkelt sätt att kontrollera detta är att använda Aktivitetshanteraren, högerklicka på aktivitetsfältet välj Aktivitetshanteraren och klicka på fliken Processer. CPU kolumnen innehåller ett tal som anger den procentuella CPU processen är tidskrävande. Den Mem Usage kolumnen visar hur mycket minne en process är tidskrävande.
 8. 8
  Lyssna på datorn, om hårddisken är repor eller gör höga ljud, stänga av datorn och har en professionell diagnostisera hårddisken. Lyssna på CPU-fläkten, kommer detta på en hög hastighet när processorn arbetar hårt, och kan berätta när datorn arbetar utöver sin kapacitet.
 9. 9
  Kör ett virus och malware scan. Prestandaproblem kan orsakas av skadlig kod på datorn. Köra en virussökning kan avslöja några problem. Använd ett vanligt uppdaterat antivirusprogram (t.ex. Norton Antivirus eller Avast! Antivirus) och ett gemensamt uppdaterad malware scanner (t.ex. Spybot Search & Destroy).
 10. 10
  Kontrollera om problemet i felsäkert läge. Som ett sista desperat försök, kontrollera problemet i felsäkert läge. För att komma in felsäkert läge, tryck F8 upprepade gånger under POST (detta fungerar på de flesta system). Om problemet kvarstår i felsäkert läge, det är en rimlig satsning som själva operativsystemet är att skylla.

Tips

 • Dessa förfaranden kommer att börja begränsa vanliga problem, men att hitta ett specifikt problem, kan verktyg eller specialiserade tekniker måste användas.
 • Om du inte känner dig bekväm diagnostisera eller reparera en dator problem, är det bäst att ta datorn till en certifierad tekniker och få den reparerad för en måttlig avgift.

Varningar

 • Försök inte att reparera problem om du inte är säker på vad du gör, vad resultatet kommer att bli, liksom eventuella biverkningar.