Wku

Hur du uppdaterar datorns BIOS

En dator Basic Input-Output System (BIOS) är inbäddad programvara på ett moderkort. Det är den första mjukvaran din dator belastningar så att den kan använda saker som CD-enheter, möss och tangentbord praktiskt taget från det ögonblick du slår på den.

Denna guide hjälper dig Flash (update) dina BIOS genom att ta rätt försiktighetsåtgärder och tar dig genom varje steg. Inte alla datorer har samma BIOS-tillverkaren, än mindre exakt samma process, men de delar alla liknande åtgärder och försiktighetsmått.

Steg

Hur du uppdaterar datorns BIOS. Hitta din aktuella BIOS-version.
Hur du uppdaterar datorns BIOS. Hitta din aktuella BIOS-version.
 1. 1
  Hitta din aktuella BIOS-version. Du ska ha den här informationen när du besöker tillverkarens webbplats.
  • Öppna programmet Systeminformation i Windows. För Windows Vista och Windows 7, ange msinfo32 i sökfältet (eller rutan Kör i Windows XP), klicka sedan på System sammanfattning.
  • Din BIOS-version kommer att visas under datorns processorhastighet. Skriv ner versionsnummer och datum (om den visas).
 2. 2
  Bestäm systemets ursprung. Detta är ett viktigt första steg för att avgöra var att hitta och ladda ner rätt BIOS-uppdatering version.
  • Tyckte du köper datorn som paketerat, färdiga systemet, eller var det ihop från inköpta komponenter? Om det är ett kombinerat system, till exempel en Dell-kolla deras hemsida, om datorn var anpassade monteras, besök webbplatsen för tillverkaren av moderkortet. Leta efter något i stil med "Drivrutiner och nedladdningar."
  • Var noga med att hämta BIOS-uppdatering för den modell du äger. Om uppdateringsprogrammet inte är skriven väl, kan det skriva över BIOS med en annan modell BIOS, och hej, paperweight!
  • Också vara säker på att ladda ner någon read me filer och annan dokumentation-och sedan läsa den! Det är inte tid att bara vinge det. Det kan finnas viktiga försiktighetsåtgärder som du bör veta innan du uppdaterar, och ignorerar de som kan förstöra hela din dag.
 3. 3
  Säkerhetskopiera dina befintliga BIOS först! Om du använder BIOS-uppdatering programvara körs från Windows eller något annat operativsystem, säkerhetskopiera befintliga BIOS bilden först. De flesta BIOS updaters har denna funktion inbyggd (t.ex. "Spara" eller "Backup"), och kommer att råda dig att göra en backup först. Kontrollera tillverkarens webbplats för information om deras rekommenderade sättet att säkerhetskopiera BIOS.
 4. 4
  Förbered ditt system. Den största faran med blinkande en BIOS kommer i händelse av strömavbrott under förfarandet. Du kanske inte kan styra kraftbolaget, men du kan styra hur det påverkar dig.
  • Om du uppdaterar en bärbar dator, se först till att batteriet är fulladdat och sedan kontakten i vägguttag så att du inte kör bort batteriet. I händelse av strömavbrott, kommer batteriet att hålla saker igång.
  • Om du uppdaterar en stationär dator, är det bäst om du är ansluten till en avbrottsfri strömförsörjning (UPS). Liksom den bärbara datorns batteri, kommer UPS att hålla allt igång, medan andra kör runt i mörkret.
 5. 5
  Utför uppdateringen. Kör den nedladdade installationsprogrammet eller. Exe-filen för BIOS uppdatering av programvara.
  • Om programmet frågar efter en diskett, använd en formaterad 1.44MB 3.5 "floppy disk.Insert den i enheten och starta om systemet att starta från den. Några Diskettavbilder innehåller en" autoexec.bat "filen för att automatiskt köra BIOS-uppdatering. Andra kommer bara att ha uppdateringen mjukvaran, den uppdaterade BIOS-bilden, och möjligen en "readme" textfil som innehåller anvisningar Om det inte finns några riktningar, men det finns åtminstone två filer (dvs. "A06_123.bin" och "awflash. exe "), följa detta exempel: Skriv in ett kommando som" awflash A06_123.bin "och tryck Retur Detta kommer att utföra uppdateringen mjukvaran och ange A06_123.bin fil att flasha BIOS..
  • Jämför de två versionerna. De flesta BIOS-uppdateringen mjukvaran kommer att läsa den befintliga BIOS bilden och bestämma dess version, sedan jämföra detta med den nedladdade BIOS-bilden. Om systemets nuvarande BIOS-versionen är äldre, utföra uppdateringen. Användargränssnittet i BIOS-programvara kan variera kraftigt, men ändå typiskt menyknappar eller val som "Skriv", "Update", eller "Bekräfta" kommer att utföra BIOS-uppdateringen.
 6. 6
  Starta om datorn. När uppdateringen är klar kommer många uppdateringar program startas automatiskt om datorn. Vissa updaters kommer att begära ditt tillstånd att göra det, medan andra kommer att varna om detta innan du påbörjar uppdateringen. Några kommer att uppmana dig att starta om systemet själv. För att utföra proceduren omstart manuellt:
  • Helt stänga av datorn genom att antingen trycka på strömbrytaren eller initiera Avstängningssekvens från operativsystemet.
  • Vänd du huvudströmbrytaren på baksidan av datorn till läget av, om tillämpligt.
  • Vänta en minut.
  • Vänd du huvudströmbrytaren tillbaka till den positionen, om tillämpligt.
  • Effekt upp datorn.
 7. 7
  Rensa befintliga BIOS-inställningarna om rekommenderas. Detta är inte alltid nödvändigt, beroende på vilka funktioner som har ändrats mellan den existerande versionen och den uppdaterade versionen. Att göra detta:
  • När datorn startas upp omedelbart inleda genomförandet av BIOS-inställningarna. För de flesta system, görs detta genom att trycka på Delete-tangenten på tangentbordet inom de första 2 till 10 sekunder för att vända på datorn. Vissa system kan använda olika nycklar såsom F2, F10, CTRL, Enter, etc.
  • Om du inte vet tangentslagssekvensen för att ange BIOS-verktyget, titta på skärmen för att se om datorn visar det.
  • För att rensa BIOS-inställningarna, leta efter ett alternativ till "Restore Defaults" eller "Load Fail-Safe Defaults". Detta kan vara på huvudsidan i BIOS-inställningarna eller på den sista sidan i ett flikar meny. Använd piltangenterna för att navigera, och följ anvisningarna på skärmen. När det är färdigt, spara inställningarna och avsluta BIOS-inställningarna.
 8. 8
  Konfigurera BIOS. Om du vet att de inställningar du vill, ändra dem nu. Om du aldrig har ändrat BIOS-inställningar innan, är det inte nödvändigt att göra detta. De flesta datorer kommer att fungera fint med standardinställningarna BIOS-inställningar.

Tips

 • BIOS-uppdateringar kan frigöras för att fixa befintliga buggar, lägga till stöd för ny hårdvara och standarder eller lägga till funktioner. Läs versionsinformationen eller annan dokumentation för BIOS-uppdatering du funderar att se om uppdateringen kommer att gynna din dator.
 • Om BIOS firmware har blivit skadad och du har ett liknande moderkort med samma CPU-sockeln och en BIOS-chip av samma typ, kanske du kan återställa dina korrupta BIOS om du är villig att riskera den andra BIOS-chip. Se Hur att reparera skadade BIOS firmware
 • Om ditt system är för närvarande fungerar väl, utför en BIOS-uppdatering bara om du är villig att del med det (för en längre tid) i händelse av en kritisk misslyckande. Systembyggare och tillverkare moderkort kommer ofta reparera system och moderkort som misslyckats med att ta en BIOS-uppdatering, förutsatt att de fortfarande är under garanti. Ändå är denna process en lång en, ofta med följande steg:
  • Kontakta teknisk support och kontrollera att problemet är relaterat till BIOS-uppdateringen.
  • Skaffa en Return Merchandise Authorization (RMA) eller liknande spårningsnummer.
  • Skicka produkten tillbaka till tillverkaren eller tillverkarens.
  • Vänta på godkännande (testning) och reparation eller utbyte.
  • Vänta med att ta emot produkten skickas tillbaka till dig.
 • BIOS tillhandahåller ett operativsystem med information om hårdvara, och är utformad för att stödja ett visst utbud av komponenter. BIOS själv är typiskt ett EEPROM, eller elektroniskt raderbart programmerbart läsminne, som är programmerad med "firmware" och har förmågan att spara små mängder information som är specifik för användarnas konfigurationer. BIOS-komponenter är ofta fastlödda på moderkortet och därför inte repareras av användaren. Andra kan införas i ett uttag, vilket gör det lätt att ersätta med en ny.

Varningar

 • Undvik att uppdatera BIOS om du inte vet exakt vad du gör. Underlåtenhet att följa ett tillverkarens anvisningar och försiktighetsåtgärder kan korrumpera BIOS också.
 • Själva processen är skör eftersom någon makt fluktuation under en blixt kan oåterkalleligen skada den inbyggda programvaran. Stor försiktighet måste vidtas för att säkert uppnå detta.
 • Se till att få BIOS uppgradering programvara från en pålitlig källa. Ladda ned en BIOS från andra källor än tillverkarens hemsida är riskabelt. Till exempel, kan versioner från samma BIOS programutvecklare för en tillverkares moderkort fungerar inte på en annan tillverkares moderkort. Använda fel BIOS eller version kanske "tegel" brädan, vilket antingen kräver en BIOS-ersättare eller omprogrammering av BIOS från tillverkaren och gör datorn inte kan starta förrän det är gjort.
 • Kontrollera att den elektriska strömkällan är tillförlitliga när blinkar en BIOS. Någon betydande fluktuation eller förlust av makt under en flash-processen kan korrumpera BIOS. Därför, aldrig stänga av eller återställa en dator när blinkande BIOS. Om Flasha BIOS från en booted OS, först inaktivera alla onödiga program och processer bakgrund.