Wku

Hur konvertera en dator ATX nätaggregat till ett labb strömförsörjning

Computer nätaggregat kosta runt US25€ men lab nätaggregat kan köra dig 75€ eller mer! Genom att omvandla de billiga (gratis) ATX nätaggregat som kan hittas i någon kasserad dator, kan du få ett fenomenalt utbud lab makt med enorma strömutgångar, kortslutningsskydd, och någorlunda tight Spänningsreglering på 5V linjen.

På de flesta nätaggregat (PSU), de andra linjerna är oreglerad.

VARNING: ÖPPNA Ett nätaggregat kan döda dig. YTTERST FÖRSIKTIG i fodralet. Kondensatorerna FÖRVARAS TYPISKT 300 volt DC. UNDVIK ATT RÖRA PÅ NÅGOT SÄTT!

Steg

Hur konvertera en dator ATX nätaggregat till ett labb strömförsörjning. Titta på nätet eller hos din lokala datorbutik för ett ATX dator strömförsörjning, eller demontera en gammal dator och ta bort strömförsörjningen från fallet.
Hur konvertera en dator ATX nätaggregat till ett labb strömförsörjning. Titta på nätet eller hos din lokala datorbutik för ett ATX dator strömförsörjning, eller demontera en gammal dator och ta bort strömförsörjningen från fallet.
 1. 1
  Titta på nätet eller hos din lokala datorbutik för ett ATX dator strömförsörjning, eller demontera en gammal dator och ta bort strömförsörjningen från fallet.
 2. 2
  Koppla ur strömkabeln från eluttaget och stäng av strömbrytaren på baksidan (om det finns någon). Se också till att du är jordad så att du inte införa någon statisk elektricitet och stek allt.
 3. 3
  Ta bort skruvarna som håller fast nätaggregatet i datorn fallet och ta bort strömförsörjningen.
 4. 4
  Klipp av kontakterna (lämnar några inches av tråd på kontakterna så att du kan använda dem senare för andra projekt).
 5. 5
  Ansvarsfrihet nätaggregatet genom att låta det sitta osammanhängande för ett par dagar. Vissa människor föreslår att fästa en 10 ohms motstånd mellan en svart och röd tråd (från kraftkablar på utgångssidan), men detta är endast garanterad att dränera lågspänning kondensatorer på utgången - vilket inte är farligt att börja med! Det kunde lämna högspänningskondensatorer ut, vilket resulterar i en potentiellt farlig - eller ens dödlig - situation.
 6. 6

  Samla de delar du behöver: skruvterminaler (terminaler), en lysdiod med en strömbegränsande resistor, en omkopplare (tillval), en effekt motstånd (10 ohm, 10W eller större effekt, se tips), och krympslang.
 7. 7
  Öppna upp nätaggregatet genom att ta bort skruvarna som förbinder övre och botten PSU fallet.
 8. 8
  Bunt trådar av samma färg tillsammans. Om du har trådar som inte anges här (brunt, etc), se tips.
  Färgkod för trådarna är: Röd = +5 V, Svart = Jord (0V), vit =-5V, gul = +12 V, Blå =-12V, Orange = +3,3 V, Lila = +5 V Standby (används inte), Gray = strömmen är på (utgång), och Grön = PS_ON # (vrid DC den genom kortslutning till jord).
 9. 9

  Borra hål i ett fritt utrymme, strömförsörjningen fallet genom att markera mitten av hålen med en spik och en kran från hammaren. Använd en Dremel för att borra de startande hål följt av en hand brotsch för att förstora hålen tills de är rätt storlek genom provmontering de skruvterminaler. Också, borra hål för ström PÅ LED och en strömbrytare (tillval).
 10. 10

  Skruva fast de skruvterminaler till deras motsvarande hål och fäst muttern på baksidan.
 11. 11
  Koppla samman alla delar.
  • Anslut en av de röda trådarna till effekt motstånd, alla återstående röda kablarna till de röda skruvterminaler;
  • Anslut en av de svarta kablarna till den andra änden av strömkabeln motstånd, en svart tråd till katoden (kortare ledtider) av LED, en svart kabel till DC-On switch, alla återstående svarta kablarna till den svarta polskruv;
  • Anslut den vita till-5V skruvklämman, gul till +12 V bindande inlägg, den blå till-12V bindande inlägg, den grå till ett motstånd (330 ohm) och bifoga det till anoden (längre bly) av LED;

  • Observera att vissa nätaggregat kan ha antingen en grå eller brun kabel för att representera "power good" / "power OK". (De flesta nätaggregat har en mindre orange kabel som används för avkänning -. 3.3V-och denna tråd är oftast paras vid kontakten till en annan orange kabel Se denna tråd är ansluten till de andra orangea trådarna, annars din lab strömförsörjning vann 't bo på.) Denna kabeln skall anslutas till antingen en orange tråd (+3,3 V) eller en röd tråd (+5 V) för strömförsörjningen för att fungera. När du är osäker, prova den lägre spänningen först (+3,3 V). Om en strömkälla är inte ATX eller AT-kompatibel, kan det ha sin egen färgsättning. Om din ser annorlunda att bilderna som visas här, se till att du refererar till positionen för kablar dragna till AT / ATX-kontakten snarare än färgerna.
  • Anslut den gröna kabeln till den andra terminalen på brytaren.
  • Se till att de lödda ändar är isolerade i krympslang.
  • Organisera trådarna med en eltejp eller zip-band.
 12. 12

  Kontrollera lösa anslutningar genom att försiktigt rycka på dem. Inspektera för bara tråden, och täcka den för att förhindra kortslutning. Sätt en droppe super-lim för att hålla det ledde till dess hål. Sätt tillbaka locket.
 13. 13

  Anslut strömkabeln på baksidan av nätaggregatet och i ett AC-uttag. Vänd den viktigaste avstäningsväxlare på PSU om det finns någon. Kontrollera om lysdioden tänds. Om det inte har gjorts, driva upp genom att vrida omkopplaren du placerad på framsidan. Koppla in en 12V glödlampa i de olika uttag för att se om nätaggregatet fungerar också kolla med en digital voltmeter. Se till att du inte gör ont några kablar ut. Det ska se bra ut och fungera som en charm!

Tips

 • Du kan även konvertera detta till en variabel matningsspänning - men det är en annan artikel (ledtråd: Använder en 317 IC med power transistor).
 • Om du inte känner för att löda nio trådar ihop till ett bindande inlägg (som är fallet med jordkablar) kan du klippa dem på kretskortet. 1-3 ledningar ska vara bra. Detta inkluderar att klippa några kablar som du inte någonsin tänker använda.
 • För att få mer utrymme kan du montera fläkten på utsidan av PSU ärendet
 • Du kan dra nytta av hålet efter strömförsörjningen kablar, installera en cigg-kontakt. På så sätt kan du ansluta bilens apparater till din strömförsörjning.
 • Alternativ: Du behöver inte en extra switch, bara ansluta den gröna och en svart tråd tillsammans. Den PSU kommer att kontrolleras av den bakre omkopplaren, om det finns ett. Du behöver inte heller en LED, bara ignorera den grå kabeln. Klipp det kort och isolera den från resten.
 • ATX nätaggregat är switchade nätaggregat (info vid http://en.wikipedia.org/wiki/Switched_mode_power_supply ), de måste alltid ha en viss belastning för att fungera korrekt. Makten motståndet är där för att "slösa" energi, vilket kommer att avge värme, och därför bör monteras på metall väggen för korrekt kylning (du kan även plocka upp en kylfläns att montera på ditt motstånd, se bara till att kylflänsen inte kortsluta någonting). Om du alltid har något ansluten till matningen när den är på, kan du utelämna strömmen motståndet. Du kan också överväga att använda en upplyst 12v switch, vilket kommer att fungera som lasten som krävs för att slå på strömmen.
 • De spänningar som kan matas ut från receivern är 24V (+12, -12), 17v (+5, -12), 12v (+12, GND), 10V (+5, -5), 7v (+12, +5), 5v (+5, GND) vilket bör vara tillräckligt för de flesta elektrisk provning. Många ATX nätaggregat med en 24-polig kontakt för moderkort kommer inte förse-5V bly. Leta efter ATX nätaggregat med en 20-stifts kontakt, en 20 +4- pin kontakt, eller en AT strömförsörjning om du behöver-5V.
 • Om du är osäker på strömförsörjningen, testa den i datorn innan du skördar. Har datorn slås på? Kommer PSU fläkten på? Du kan placera dina voltmeter leder till en extra kontakt (för hårddiskar). Den bör läsas nära 5V (mellan röda och svarta trådar). Ett utbud som man har dragit kan se döda, eftersom den inte har en belastning på sina utgångar och aktivera utmatning får inte vara jordade (grön kabel).
 • Om du inte är rädd för någon lödning, kan du byta ut 10w effektmotstånd med kylfläkten som ursprungligen var inne i PSU, vara försiktig med polariteten dock - matchar de röda och svarta kablarna till varandra.
 • Fläkten på en PS kan vara ganska högt, dess avsedda att kyla ett relativt tungt lastad PS liksom datorn. Det finns möjlighet att bara klippning fläkten men är inte en bra idé. Ett verk är runt för att klippa det röda kabeln går till fläkten (12V) och anslut den till en röd tråd går ut på PS (5V). Din fan kommer nu att snurra betydligt långsammare och därmed tystare, men ändå ge viss kylning. Om du planerar att dra mycket ström från PS detta kan vara en dålig idé, vara din egen domare och se hur varmt saken blir. Du kan också ta bort lager fläkten och ersätta den med en tystare modell (det kommer att finnas lödning att göra ändå.)
 • Om strömförsörjningen inte fungerar, det vill säga ingen LED-ljus, kontrollera om fläkten har kommit på. Om fläkten i nätaggregatet är på, då LED kan ha kopplats fel (de positiva och negativa ledare i LED kan ha stängts). Öppna fallet strömförsörjning och bläddra den lila eller grå kablar på lysdioden runt (se till att du inte förbi LED resistor).
 • Om du inte har en känsla tråd för 3.3V., Ansluter den 3,3 v. delen av utbudet, med 3.3V. spänning som en buck spänning mot, säger 12v. att få 8.7v. kommer inte att fungera. Du kommer att se 8,7 v. med en voltmeter men när du laddar det 8.7v. krets nätaggregatet kan gå in i skyddande läge och stänga hela utbudet ner.
 • Du kan använda din uteffekt 12V som en bil batteriladdare! Var försiktig dock: om batteriet är alltför urladdat, bryts strömmen kortslutningsskydd utlösa. I så fall är det bättre att sätta en 10 Ohm, 10/20 Watt resistor i serie med 12 V-uttag, för att inte överbelasta strömförsörjningen. När batteriet är nära 12V laddning (du kan använda en testare att kontrollera det), kan du ta bort motståndet, för att ladda återstående batteri. Detta kan spara dig om din bil har ett gammalt batteri, om det är vinter och bilen inte vill sätta på, eller om du av misstag lämnade lyset eller radion på i timmar och timmar.
 • Den +5 VSB linjen är +5 V standby (så moderkortets power knappar, Wake on LAN, osv fungerar). Detta ger vanligtvis 500-1000 mA ström, även när de viktigaste likströmsutgångar är "off". Det kan vara lämpligt att driva en LED från detta som en indikation på att elnätet är på.
 • Vissa nyare nätaggregat kommer att ha "Spänningsavkänning" kablar som måste anslutas till de faktiska strömledningarna för korrekt funktion. I huvudströmbrytaren bunt (den ena med 20 trådar), bör du ha fyra röda trådar och tre orangefärgade ledningar. Om du bara har två eller mindre orangefärgade ledningar, bör du också ha en brun tråd som skall anslutas med den orange. Om du bara har tre röda trådar, måste en annan tråd (ibland rosa) anslutas till dem.
 • Den-5v järnväg avlägsnades från ATX specifikationen och existerar inte på alla ATX nätaggregat.
 • Även vissa nätaggregat behöver den grå och grön för att kopplas ihop för att köra.
 • Lägg gärna till någon pizazz till den trista grå rutan.
 • Du kan lägga till en 3,3 volts utgång (t.ex. för att driva 3V batteri-drivna enheter) till försörjning genom att haka de orangea trådarna till en post (se den bruna kabeln fortfarande ansluten till en orange tråd) men se till att de har samma effekt utsignal som 5 volt, och därför kan du inte får överskrida den totala effekten av dessa två utgångar.
 • Du kan behöva borra hålet lite större.

Varningar

 • Detta kommer med största sannolikhet att göra garantin ogiltig.
 • Den resulterande nätaggregat ger hög uteffekt. Det kan hända att du skapar en ljusbåge vid de låga spänningsutgångar eller steka den kretsen du arbetar på, om du gör några misstag. Lab nätaggregaten har inställbar strömbegränsning av en anledning.
 • Nätspänning kan döda (något över 30 milliampere / volt kan döda dig i en fråga om tid, om det på något sätt penetrerar huden), och åtminstone ge dig en smärtsam chock. Kontrollera att du har tagit bort nätsladden innan du gör konverteringen och har urladdade kondensatorer som beskrivs i stegen ovan. Om du är osäker, använd en multimeter.
 • Om du misstänker att nätaggregatet är skadad ska du inte använda det! Om den är skadad, kan skyddet kretsen fungerar inte. Normalt kommer en skyddskrets fullgöra långsamt högspänningskondensatorerna - men om utbudet var ansluten till 240V medan inställd på 120V (till exempel), har de avsäkringskretsar troligen förstörts. I så fall kanske strömförsörjningen stängs inte ner när den är överbelastad eller när det börjar att misslyckas.
 • Rör inte några rader som leder till kondensatorer. Kondensatorer är cylindrar, insvept i ett tunt plasthölje, med exponerad metall upptill med ett + eller K brukar. Solid-state kondensatorer är kortare, lite bredare i diameter, och inte har ett plasthölje. De behåller en laddning ungefär som batterier, men till skillnad från batterierna, kan de laddas ur väldigt snabbt. Även om du har släpps enheten, bör du undvika att röra några punkter på tavlan utom när det är nödvändigt. Använd en sond för att ansluta allt du kan röra på marken innan något arbete.
 • Ta inte bort kretskortet om du inte måste. Spåren och lödningar på undersidan kan fortfarande ha hög spänning på dem om du inte lät nätaggregatet sitta tillräckligt länge. Om du måste ta bort det, använd en mätare för att kontrollera spänningen på stiften i de största kondensatorer. När du byter ut styrelsen, se till att plastark går tillbaka under styrelsen.
 • Vid borrning av metall fallet, se till att inga metallspån komma in i PSU. Dessa kan orsaka kortslutning, vilket i sin tur kan orsaka en brand, extrem värme eller farliga elektriska spikar på en av dina resultat som kommer att bryta din nya utbudet lab makt som du arbetat så hårt på.
 • En dator nätaggregat är bra för teständamål, eller för att köra enkla elektronik (t.ex. batteriladdare, lödkolvar) men kommer aldrig att producera el som en bra labb strömförsörjning, så om du tänker på att använda din strömförsörjning för mer än bara testa, köpa dig ett bra labb försörjning. Det finns en anledning att de kostar så mycket.
 • Det rekommenderas starkt att du ladda ur kondensatorerna. Koppla in strömförsörjningen, slå på strömmen (kort Power (grön) ledningen till jord, dra ut strömförsörjningen tills fläkten slutar snurra.

Saker du behöver

 • En ATX nätaggregat någon rating över 150 watt (kan hittas från en föråldrad dator, online eller på din lokala datorbutik)
 • Avbitare
 • Nåltång
 • Borra
 • Reamer
 • Lödkolv & Löd
 • Eltejp
 • Krymprör värmepistol
 • Skruvterminaler
 • LED
 • Strömbegränsningsmotstånd för LED (330 ohm)
 • Effektmotstånd att ladda strömförsörjningen
 • Låg Effekt Switch
 • Computer Power Cable