Wku

Hur att torka en dator

Torka en dator innebär att ta bort allt - operativsystem, program och filer - från hårddisken. Att räkna ut hur att torka en dator, först avgöra vad hårddisken kommer att användas till efter att den raderas och ta reda på varför det är som torkas. Om hårddisken ska kasseras och du bara inte vill att någon ska komma åt data på den, är ett enkelt sätt att torka det enkelt att ta bort den från datorn och krossa den eller borra flera hål genom den. Om enheten kommer att användas igen för en ny Windows-installation, ger Windows installationsprogram verktyg för att torka den och förbereda för en ny installation.

Steg

Hur att torka en dator. Sätt en Windows-CD eller DVD i enheten.
Hur att torka en dator. Sätt en Windows-CD eller DVD i enheten.
 1. 1
  Sätt en Windows-CD eller DVD i enheten. Detta är antingen ett Windows-operativsystem-CD (t.ex. Windows Vista) eller systemåterställningen CD som levererades från tillverkaren. Stäng av datorn.
 2. 2
  Starta datorn. Vänta en prompt som säger "Tryck på valfri tangent för att starta från CD" och träffade en nyckel.
  • Starta om datorn om det inte finns någon snabb att starta från CD. Den första skärmen ger funktionen för att slå för att komma in i BIOS. Tryck på den här knappen.
  • Leta efter ett alternativ för att ändra startordningen. Detta kommer att variera beroende på BIOS-tillverkaren.
  • Välj detta alternativ och ange datorns startordning att starta från CD-enheten först.
  • Spara inställningarna, avsluta BIOS Setup och starta om datorn. Tryck på en tangent för att starta från CD när du blir ombedd.
 3. 3
  Vänta installationsprogrammet för Windows att köra igenom de första stegen. Vid prompten som frågar var man installerar Windows, välj den befintliga Windows-installation (vanligtvis C: Windows).
 4. 4
  Klicka på Nästa och följ anvisningarna på nästa skärm. Välj alternativet för att ta bort partitionen.
 5. 5
  Följ instruktionerna för att ta bort partitionen. Om det finns mer än en partition, ta bort var och en. Vid denna punkt, är enheten ren. Fortsätt att skapa och formatera en ny partition och installera Windows. Om datorn ska kasseras, ta ut CD-skivan och stäng av datorn.

Tips

 • Det finns många kommersiella program att köpa som gör att du kan radera en hårddisk. Några radera allt helt, inklusive operativsystemet, medan andra bara radera vissa filer. För att använda ett av dessa program, läs instruktionerna för att lära sig att torka en dator med hjälp av denna metod.

Varningar

 • När datorn är torkas, är all data som ohjälplig. Var noga med att säkerhetskopiera alla filer som måste sparas på en USB-enhet, CD, eller annat lagringsmedium.

Saker du behöver

 • Windows installations-CD eller DVD