Wku

Hur dual boot Windows XP och Ubuntu

Om du vill ha tillgång till både en Windows-och Linux-miljö på din dator, kommer denna guide visar dig ett enkelt sätt att få att använda Windows XP och Ubuntu.

Steg

Hur dual boot Windows XP och Ubuntu. Sätt Ubuntus installations-cd: ni cd-enheten.
Hur dual boot Windows XP och Ubuntu. Sätt Ubuntus installations-cd: ni cd-enheten.
 1. 1
  Sätt Ubuntus installations-cd: ni cd-enheten. Det förutsätts att du redan har Windows XP installerat på datorn och att du har Ubuntu Desktop Edition ner och brännas på en cd redan
 2. 2
  Starta om datorn.
 3. 3
  Tryck ditt BIOS / Setup-tangenten (vanligtvis: F1, F2, ESC eller DEL-tangenten) medan datorn startar för att komma in i BIOS.
 4. 4
  Gå till skärmen där du kan ändra boot prioritet för dina enheter och flytta CD-ROM-enhet upp på prioriteringslistan, genom att trycka på + knappen, så att det kommer före hårddisken posten som ses nedan.
 5. 5
  Spara och avsluta ur BIOS med F10, startas datorn om.
 6. 6
  På ubuntu inställningsskärmen, trycka Enter för att starta eller installera ubuntu.
 7. 7
  Dubbelklicka på Installera på skrivbordet.
 8. 8
  Gå igenom installationsguiden (om du använder Ubuntu 8.04 tills du når steg 4). Ubuntu 8.10 installerar en dual-boot med standardinstallationen.
 9. 9
  Om du använder Ubuntu 8.04, sedan vid steg 4, väljer det första alternativet, Guidad - ändra storlek och du kan ange hur mycket diskutrymme du vill att den nya partitionen att användas enligt nedan.
 10. 10
  Fortsätt genom resten av stegen och klickar installera på steg 7.
 11. 11
  Klicka på Starta om nu och ta ut CD-skivan från CD-ROM-enhet.
 12. 12
  Klart! Varje gång du startar datorn nu kommer du att uppmanas att välja vilket operativsystem du vill starta upp via GRUB-skärmen enligt nedan.

Tips

 • Om du inte har Ubuntu redan, kan du ladda ner Ubuntu Desktop Edition från deras hemsida på denna länk: http://www.ubuntu.com/ och bränna ISO-image till en CD.
 • Du kan ta reda på vilken nyckel det är att träda in i BIOS genom att titta snabbt på botten av den första skärmen som visas när du startar datorn. Om du har manualen som följde med din dator bör säga det vilken tangent det är liksom.
 • Du kommer att märka Ubuntu har tre olika val. Den översta är normalt Ubuntu-läge, som du bör använda för att komma in i Ubuntu. Den andra är Ubuntu (återställningsläge) som används om du måste reparera operativsystemet. Det tredje alternativet används för att kontrollera ditt minne i systemet. Det sista alternativet är din Windows XP-installationen.
 • Innan du gör detta defragmentera hårddisken är en bra idé.

Varningar

 • VIKTIGT: Säkerhetskopiera din hårddisk om något går fel!

Saker du behöver

 • Windows XP installerat redan.
 • Ubuntu CD bränns och klar för användning.