Wku

Hur man väljer en linux distro

Vill du prova Linux (eller mer exakt "GNU / Linux") men vet inte vilken Linux att prova? Den "rätta" Linux för någon annan kanske inte vara rätt Linux för dig och ditt system. Här är några enkla steg för att göra ett beslut.

Steg

Hur man väljer en linux distro. Tänk på vad du vill ha ut av din distribution.
Hur man väljer en linux distro. Tänk på vad du vill ha ut av din distribution.
 1. 1
  Tänk på vad du vill ha ut av din distribution. Letar du efter en lättanvänd distro, betald support, samhällets stöd, förinstallerade codecs, en snabb distro eller en distro för äldre hårdvara? Vill du ha en distro med en stor gemenskap, eller vill du gå med i en mindre grupp?
 2. 2
  Överväg att använda ett verktyg som hjälper dig att välja - eller ta alla dessa tester, som alla ger ett annat perspektiv: (mest grundliga och flerspråkig), (enkel), eller (moderat). Dessa ger endast en mycket grov guide - så får LiveCDs och prova de bästa några rekommendationer, och se vilken som känner igen det mesta av din hårdvara (speciellt nätverk / trådlös), och vilken av dem du vill använda.
 3. 3
  Ladda ner, bränn och använda en livedistro (i. E. En Live CD, som kan köras utan att installera på din hårddisk) för att testa hårdvara kompatibilitet t.ex. om du kan ansluta till Internet, visa dina bilder korrekt och höra ljud.
 4. 4
  Om du vill ha samhällets stöd, leta efter en fördelning med aktivt forum eller populärt på DistroWatch. Den mest populära skrivbordet distributioner långsiktigt är Ubuntu, Debian, Fedora och Mandriva.
 5. 5
  Eventuellt leta efter en errata-sida eller versionskommentarer och kontrollera att det inte finns några konflikter med de program du vill köra, eller med din maskinvara. Om detta är svårt eller förvirrande, bara prova på Live-CD innan du installerar Viktig anmärkning:. Bara för att en distro fungerade för dig betyder inte den nyare versionen av denna distro också kommer att fungera. Prova på Live-CD innan du installerar.
 6. 6
  olde r hårdvara olde>. Fluxbox är en fönsterhanterare som används av Damn Small Linux och Xfce är en skrivbordsmiljö som används av Xubuntu.
 7. 7
  Om du vill ha ögongodis prova en distro med eller Compiz (erbjuds av många vanliga distributioner). Var medveten om detta kommer att bromsa din dator ner (vilket kan vara märkbara, beroende på din maskin och hur du använder det) och kommer att öka strömförbrukningen.
 8. 8
  Om du vill ha betalt stöd du kan överväga röd hatt, eller Mandriva.
 9. 9
  Anta att du måste prova mer än en distro innan du hittar en som fungerar och fungerar på det sätt du vill. Det kan ta lång tid att hitta den perfekta distro som "bara fungerar" för dig.
 10. 10
  När du installerar till hårddisk, partitionera hårddisken. Gör minst två partitioner, plus växlingsutrymme. Att hålla operativsystemet separat gör saker mycket enklare om du vill prova en annan distro, liksom när det är dags att uppgradera till en nyare version. Mandriva har en mycket enkel automatiserad Partition Manager - när du kör det här, kommer det att bli enklare att installera någon distro med de partitioner du redan har skapat.
 11. 11
  Behåll de gamla levande cds, särskilt för distro som du installerar - De kan vara praktiskt om du har ett problem med din hårdvara, eller om du behöver installera.
  • Om du vill hjälpa andra inrätta Linux, den LiveDistros kommer komma till hands - använd dem för att demonstrera och ge människor valmöjligheter, och se vad som fungerar på deras system.
  • Linux LiveCDs kan vara särskilt användbart om datorn misslyckas, och du måste rädda dina filer. Helt enkelt starta från LiveCD, och (om hårddisken är fortfarande intakt) kopiera dina filer till en säker plats, till exempel en flash-enhet eller en dator i nätverket.

Tips

 • Besök din lokala Linux User Group. (Gör en webbsökning efter (din stad eller stadens namn) "Linux User Group" -. De finns i hela världen) Du kommer förmodligen hitta hjälpsamma människor som kan hjälpa dig att komma igång och lösa eventuella problem du har.

Varningar

 • Bärbara datorer har ofta hårdvara / drivrutin problem med Linux, speciellt med det trådlösa kortet.
  • ThinkPad är ofta betraktas som den mest kompatibla laptop för Linux, men det är inte alltid så. En bärbar dator som säljs med Linux förinstallerat är det mest sannolikt att vara kompatibla, som säljare / producent har haft för att lösa de problem som en grad sedan sälja det.
  • Ta reda på namnet på det trådlösa kortet innan du köper din maskin. Gör en sökning efter namnet och Linux (eller använd en Linux webbsökning ). Detta kan ge dig en uppfattning om huruvida det finns stora kompatibilitetsproblem. Sökresultaten kan vara klar (t.ex. om det finns hundratals träffar med människor som klagade på problem med det kortet), eller om du behöver hjälp från en erfaren Linux människa för att förstå resultaten.