Wku

Hur man gör en bra mix partymusiken

Göra ett parti mix av musik för din nästa social händelse är en av de mest roliga delarna av planerar evenemanget. Läs stegen nedan för goda råd och idéer om hur du gör din nästa mix riktigt bra.

Steg

Hur man gör en bra mix partymusiken. Lär dig vad som gör bra party musik.
Hur man gör en bra mix partymusiken. Lär dig vad som gör bra party musik.

Grundläggande strategi

 1. 1
  Börja med siffror. Tänk i termer av demografi: hur många människor har du bjuder, och hur många räknar ni med att visa upp? Är det någon föra en kompis? Kommer det att finnas drop-ins? Vad är ålder och allmänna situationen för dina gäster? 16-åriga förorts tonåringar kommer inte att gilla samma musik som 30something proffs. Tänk också på hur länge du vill partiet att pågå. En tre-timmars mix och en sex-timmars mix kräver olika strategier.
  • Det är bättre att överskatta än underskattning när det kommer till saker som tid och antal personer. Tänk i termer av flex rummet snarare än att gissa på ett visst nummer.
 2. 2
  Lär dig vad som gör bra party musik. Generellt sett är bra partymusik optimistisk och inte kräver mycket uppmärksamhet att uppskatta. Låtar med svåra eller komplicerade strukturer, samt låtar som skiftar från mycket högt till mycket tyst och tillbaka igen, bör undvikas. Sorgliga och deprimerande låtar, har oavsett hur omtyckta de kan vara, inte en plats i ett parti mix (utom möjligen i slutet, men mer om det senare).
  • När du är osäker, gå med musik som har ett bra beat och en catchy musikalisk krok. Vissa genrer är bättre på att ge denna typ av musik än andra: Modern R & B, R & B-influerade pop, dance pop, hip-hop, reggae och pop-punk är särskilt tillförlitliga källor. Klassisk musik, singer-songwriter stil folk, ny ålder, och melankoli indierock (som Neutral Milk Hotel och Modest Mouse) bör undvikas, i de flesta fall.
 3. 3
  Samla musik. Om din musiksamling är helt eller mestadels digital, samla några extra album eller låtar du tror att du kanske vill använda. Om du arbetar med en fysisk samling, samla allt i ett rum. Hursomhelst, gå igenom allt du har. Lyssna på bitar av album och låtar, och skriva ner allt som verkar som om det skulle kunna göra bra party musik, även om du är osäker. Målet är att ha en trevlig bred bas av låtar att arbeta med.
 4. 4
  Ställ en balans. De flesta audiofiler har en djupt rotad längtan att dela sina nya upptäckter och mindre kända musik med vänner, och ett parti mix är verkligen en bra plats att införa relativt obskyra akter till de människor du känner. Men den viktigaste regeln för att göra en stor fest mix att luta mer mot låtar folk känner igen. Folk tycker bara party musik mer när de redan vet hur de flesta låtarna går. Kom ihåg, att vara en bra värd handlar om att göra dina gäster glada, inte uppfyller ditt ego.
  • Inte mer än 15-20% av din slutliga mixen bör vara okänd eller obskyr musik, som en allmän regel. Det är flexibelt, naturligtvis, men det är en bra tumregel för de flesta vanliga typer av partiet. Befolka resten av din mix med populära, catchy konstnärer från förr och nu, såsom Justin Timberlake, OutKast, Beyonce, Hall and Oates, Kendrick Lamar, The Doobie Brothers, Drake, och Michael Jackson.
 5. 5
  Besluta om en digital metod. Om du arbetar med all digital musik, har du två grundläggande val: shuffle, eller någon shuffle. En spellista set till shuffle kan vara roligare för dig, eftersom du inte vet vilken låt som kommer härnäst, men det kräver en mer noggrann avvägning för att förhindra låtar från samma artist spelar back-to-back. Å andra sidan, inte blanda en spellista kan du ställa in stämningar för olika delar av natten (vilket skulle kräva en separat spellista för varje humör om du shuffle).
 6. 6
  Besluta om en fysisk metod. Om du använder brännbara cd-skivor i stället, alternativen är något annorlunda. Fysiska medier användare kommer att behöva ställa in låtar i en viss ordning, men kan blanda skivor individuellt. Kombinerat med det faktum att endast cirka 80 minuter ljud ryms på en CD-R-skiva, innebär detta att du kan kombinera båda metoderna och spela skivorna i en uppsättning ordning men med blandade låtar. Du kan också helt enkelt följa en viss ordning för varje skiva och låt, eller (om du har en multi-fack CD spelare) ladda upp några skivor och blanda dem emellan.
 7. 7
  Tänk på flödet av partiet. De flesta partymix gå på två sätt: högt och roligt från början till slut, eller fördelade utmed en uppsättning bana. Båda metoderna är bra, men om du inte kommer att blanda, är det bäst att gå med det andra alternativet. Generellt sett kan du ställa in den första halvtimmen eller så för att vara lite tystare och långsammare, och planerar för en liknande paus några timmar in i mixen. Musiken bör ändå vara kul att lyssna på, men det kan rampa upp till en högre energinivå långsamt.
 8. 8
  Gör en avslutande lista. Oavsett vilken metod du väljer att fortsätta, planerar att ha en timme eller så långsam, avslappnande musik avsätta (i en annan spellista eller på en separat skiva). Du kan sätta den här musiken på när du är klar värd festen för natten, för att uppmuntra människor att slå upp och huvudet hem. Pink Floyds Dark Side of the Moon var en gång ett mycket populärt val för att avsluta festen, andra genomförbara alternativ inkluderar artister som DJ Krush, Belle and Sebastian, eller Replacements. Välj musik med avtagande energi och ett tystare ljud.
 9. 9
  Sätt din mix tillsammans. Lyssna på början av varje låt i ordning och se till att du är nöjd med det. (Om du blandar, gör det ändå för att vara säker på att alla låtar fungerar bra tillsammans.) När du är nöjd, spara mix (digital) eller bränna den på skiva (manuell) och du är allt klart.
  • Om du spelar musik från en mobiltelefon eller mp3-spelare, se till att du har en kabel till ljudet genom dina stereohögtalare. Dessa kan köpas för några dollar på de flesta butiker hemelektronik.
 10. 10
  Spela din mix. Det är en konst att veta när man ska börja spela. Du kan starta musiken så snart den första gästen anländer, men om du väntar en halvtimme och startar när några fler människor dyker upp, kommer du att få en bättre effekt. Starttiden beror ytterst på vilken typ av fest du har, och hur många vänner du förväntar dig att visa upp. Vissa variationer och specifika situationer behandlas i större detalj nedan.

Alternativ och speciella situationer

 1. 1
  Värd för en middag med klassen. Om den part du kastar en liten supé för 4-12 personer, det finns ingen anledning att göra en enorm blandning, och absolut ingen uppmaning till dansant musik. Istället hjälpa alla slappna av och känna sig elegant genom att sätta på några klassiska jazz. Inte bara någon jazz album kommer att göra, leta efter kända artister, och lutar mot variationer på låtar snarare än originella kompositioner (även om dessa är också bra med måtta). Du ska bara behöva några album till ett värde av musik, som mest.
  • Gör inte blanda din jazz, utan gå igenom varje album i sin tur från början till slut, bevara den avsedda humör.
  • När det gäller tid, hålla sig till de 20 åren mellan 1951 och 1971. Jazz från denna tidsperiod har en klassisk jazz ljud som de flesta människor finner avkopplande och sofistikerad.
   • Betrakta dessa album som användbara utgångspunkter: Soular Energi, Ray Brown Trio med Gene Harris, Time Out, Dave Brubeck Quartet, Kind of Blue, Miles Davis, lediga stunder, Grant Green.
  • Du kan också prova ett album av bossa nova (t.ex. Antonio Jobim utmärkta Wave) eller annan "avslappnad" klingande musik, men vara noga med att inte göra dina gäster känner sig som om de lyssnar på hiss musik.
 2. 2
  Gör din mix interaktivt. Detta fungerar bäst med en samling av CD-skivor eller LP-skivor, men kan approximeras med en digital musikspelare. Innan festen, upphäva varje album som inte lämpar sig för partiet, vilket innebär att endast bra fest album i det viktigaste området. Sätta en på så gästerna börjar anlända och lämna albumen väl synlig så att folk kan se igenom dem. Erbjud dig att låta folk spela album, några låtar (eller ena sidan) på en gång, en pick per person. Dina gäster kommer att ha en annan aktivitet för att leka med, och du kan vara säker på att endast dina valda album kommer att få spelas.
  • För att vara säker, inte lämna ut några album som skulle vara svårt eller dyrt att ersätta om brutna. Parterna har varit bane många en brytbar objekt.
 3. 3
  Skapa ett tema mix. Tema blandningar är inte bara användbar på temafester, de är också ett utmärkt sätt att visa upp en kollektion som har något djup, och kan ge några ytterligare struktur till en mer offentlig händelse (som en stadsdel block party). Bara titta på din samling och göra mixar av dina favoritlåtar från genrer du samlar eller har ett speciellt intresse i. Du kan även göra mer tätt-tema mixar för specifika partier, såsom ett maritimt tema eller en öken tema. Folk älskar det när musiken passar till temat för kvällen.
  • En tidig rock, rockabilly, och bebop mix är perfekt för en strumpa hop eller retro-tema sammankomst.
  • Funk och klassiska 70s soul låna en frodig, dekadent luft till någon varm sommarnatt.
  • Dela din mix mellan EDM (Skrillex, Tiesto, Chemical Brothers) och IDM (Bonobo, Aphex Twin, Modeselektor) för att skapa ett soundtrack till ett rave. (Du kan lära dig att tona och matcha beats för att göra det känns ännu mer äkta, men det täcks inte in här).

Tips

 • Speciellt när du gör en mix att blanda, vara noga med att inte sätta alltför många låtar av samma artist. Maximalt tre låtar per artist bör fungera bra för en blandning av 250 eller så låtar (vilket är mer än tillräckligt lång för de flesta partier), om du skjuter mer för 100-125 låtar, minska det antalet till två för de flesta konstnärer.
 • Bli inte stängas till att ta förfrågningar från dina gäster. Det gör det roligare för dem. Känn dig fri att ta kontroll över mixen igen när en ansökan har uppfyllts.

Varningar

 • Ha kul med din mix, men inte investera för mycket av dig själv i den. En part mix är långt ifrån ett mixtape. Den är gjord för att smörja partiet, inte noga analyseras av varje gäst. Låt inte det störa dig om folk inte märker musiken, eller om en eller två personer klagar över en viss låt. De kommer att leva, så kommer du.