Wku

Hur man bygger en typisk Linux-projektet

Om du använder Linux, det gör en hel del vettigt att ladda ner och använda olika fri och öppen programvara. Medan ofta kommer du att kunna ladda ner och installera olika varvtal, det finns en hel del projekt som inte ger någon användarvänliga installatörer. Vissa projekt även saknar de explicita utgåvor. Från den andra sidan, kan bygga från källan producerar ett program som är mycket bättre optimerat för din processor och operativsystemet. Visst, måste du också kunna bygga en fri / öppen källkod projekt om du vill behärska det nog att gå som utvecklare senare. Den här artikeln förklarar hur man bygger en typisk, korrekt lyckades Linuxprojektet från källkoden.

Steg

Hur man bygger en typisk Linux-projektet. Om projektet inte har några explicita utgåvor, kan du behöva dra källkoden direkt från sina CVS eller SVN repository.
Hur man bygger en typisk Linux-projektet. Om projektet inte har några explicita utgåvor, kan du behöva dra källkoden direkt från sina CVS eller SVN repository.
 1. 1
  Om projektet inte har några explicita utgåvor, kan du behöva dra källkoden direkt från sina CVS eller SVN repository. Webbplatserna för de flesta sådana projekt kommer att ha motsvarande kommandorad som du bara behöver kopiera-klistra till ditt system, till exempel cvs-z3-d: pserver: anonymous@cvs.savannah.gnu.org:/ källor / classpath co classpath. Den liknande kommando hämtar vanligtvis ett stort antal projekt filer i en mapp.
 2. 2
  Titta in i filerna README och INSTALL som bör vara på den översta mappen i den nedladdade projektet. De kan innehålla värdefull information som kommer att spara mycket tid.
 3. 3
  Vissa projekt ger byggskriptet som ett skal script (vanligen heter bygga. Sh). Detta är inte så vanligt, men händer för mycket gamla projekt och även för nya projekt som försöker ge ett "användarvänligt" bygga proceduren. Om du hittar en sådan fil, försöker använda det först (installationen kan placeras i ett separat skript som oftast heter install.sh). Om du hittar dessa skript, bara köra dem. Annars fortsätter du till följande steg.
 4. 4
  Sök efter den fil som heter configure som också måste vara närvarande i ett projekt översta mappen. Det är oftast en. Sh skript som kommer att ställa projektet byggsystem till din maskin. Om du tycker det, typ. / Configure eller sh konfigurera att köra skriptet.. / Configure har vanligtvis en hel del alternativ som kan hjälpa dig om "default" run misslyckas med felmeddelanden. Kör skriptet med nyckeln - hjälpa till att se alternativen. Om det inte finns någon configure-skript, kan det vara en gammal - stil projekt som endast använder makefilerna, så att du kan gå direkt till nästa steg.
 5. 5
  Sök efter filen Makefile som inledningsvis kan presentera eller visas när du kör configure. Om du tycker det, skriv kommandot gör. Det bör hitta Makefile i den aktuella katalogen och bygga projektet för dig.
 6. 6
  Om det inte finns någon configure eller Makefile i projektet trädet, kan det vara en myra - Powered projekt med att bygga xml-filen i stället.. I detta fall, typ myra i projektet rotmappen. Medan gör är mer populärt för C och C + +-projekt, är ant populär för Java-projekt.
 7. 7
  Om myran inte heller fungerar, eller att projektet är C eller C + +, försök köra . / Autogen.sh att skapa konfigurera och Makefile-filer. Detta använder autoconf, automake och libtool att skapa dessa filer.
 8. 8
  Efter att du lyckats kompilera Makefile - baserat projekt, försök make install för att placera projektfiler i lämpliga lägen (för att installera projektet). De förinställda lägen som / usr / lib eller / usr / bin är oftast bara root-skrivbar, så detta steg behöver oftast administratörsrättigheter.
 9. 9
  Efter installationen lyckas, försök att skriva korta projektnamnet. Detta åberopar vanligen den nyligen sammanställts och installerade program som nu är klar att använda.

Tips

 • Om build misslyckas, klistra felmeddelandet i Google eller andra web sökmotor. Du kommer ofta att hitta beskrivningar av samma problem tillsammans med förklaring hur man löser det.
 • Den vanligaste orsaken är avsaknaden eller fel version av vissa nödvändiga bibliotek. I detta fall allt du behöver är att hitta och bygga det här biblioteket som vanligtvis är ett liknande projekt på egen hand.
 • Om du fortfarande inte kan förstå att är fel, prova att uppdatera dina byggverktygen och den befintliga C / C + + / Java eller andra bibliotek (beroende på vilket programmeringsspråk som används i projektet). Det är oftast lätt att uppdatera verktyg och bibliotek som använder systemet Software Updater.
 • När du har provat de tidigare stegen (men efter, inte före), skicka en fråga till projektet sändlistan. Berätta för alla du tror kan vara relevant om ditt operativsystem, beskriva problemet i detalj och inkluderar alla felmeddelanden. Hackare ska förstå att du har gjort tillräckligt från dig sida och verkligen förtjänar lite hjälp.
 • Om du lyckades att bygga ett program från källan, använda sig av detta. Försök att förstå hur programmet fungerar och förbättra det!
 • Ibland programmen inte kompilera inte med de senaste kompilatorn versioner. I detta fall kan du använda en äldre version, eller få ett binärt paket från Internet eller en vän.
 • En vanlig fallgrop för någon som hoppar på linux miljö kommer att kopiera källmappar från Windows. I detta fall, gör kan ge konstiga fel som beror på skillnaden i radslut. Försök alltid använda källan hämtade från respektive hemsida för specifika operativsystem.

Varningar

 • Försök alltid att lösa problemet själv, sök på nätet efter en lösning och kolla arkivet sändlista innan du frågar någon fråga på sändlistan. Annars kan du få något som ett svar som är ganska frustrerande och inte mycket hjälpsam.
 • Om projektet har officiella utgåvor, försök att använda dem innan du drar källkoden från förvaret. Förvaret versionen kan innehålla nyligen införda buggar och vara mycket instabila.
 • Från andra sidan, om den officiella versionen har problem, kan detta problem redan fast på CVS / SVN och i sådana fall kan det vara värt att prova den nyaste versionen.
 • Vissa projekt kan vara mycket svårt att bygga om ditt operativsystem är gammalt och en hel del bibliotek är föråldrade. I så fall tycker om att migrera till en annan Linux-distribution som är under aktiv utveckling och bör ha de nyare versionerna av dessa bibliotek.