Wku

Hur man bygger en filserver

Med den ökande storleken på media i många hem, särskilt med tillkomsten av hi-def medier och HDTV, behövs det utrymme för att lagra ännu ett måttligt stora samling av filmer eller musik växer snabbt. Hårddisk kapacitet har ökat också, men det finns lite utrymme för många av dem i små datorer eller HTPCs. En fileserver erbjuder ett trevligt och bekvämt sätt att ge massor av utrymme som kan vara undanstoppad någonstans.

Steg

Hur man bygger en filserver. Tänk på dina behov.
Hur man bygger en filserver. Tänk på dina behov.
 1. 1
  Tänk på dina behov. Måste man servern hundratals filmer till flera oberoende datorer runt ett hus, eller vill du bara behöver en lämplig plats att sätta din musik att spela på din HTPC? Användningen av ett hem filserver kommer starkt vägleda nästa steg.
 2. 2
  Tänk lagringsutrymme. Hur mycket behöver du? Detta är också en nära koppling till den sista frågan. Om allt du har är ett par HD-filmer (eller flera DVD-kvalitet filmer) och lite musik, skulle du förmodligen få undan med en enda 500 GB-enhet. För många HD-filmer, en stor musiksamling, och massor av familjefoton, en större hårddisk eller en array av många hårddiskar kan vara bättre lämpade.
 3. 3
  Tänk på flera enheter / arrayer raid. Om du beslutat att du behöver en hel del utrymme i föregående steg, kan en RAID-array vara vad som behövs.
 4. 4
  Besluta om RAID nivå. RAID 1 speglar innehållet i alla diskar, erbjuder de mest tillförlitliga med kapacitet enda skiva bara. För mindre paranoid, tolererar RAID 6 så mycket som två diskar utan dataförlust. RAID 5 ger mest kapacitet (bara en disk mindre än totalt antal skivor). RAID 10 ger mest prestanda, erbjuder hälften av kapaciteten. Slutligen är RAID 0 snabbaste men förlorar data i alla diskar efter varje enskild disk misslyckas, så är i allmänhet inte ett bra val om du har någon annan backup källa. Inte alla nivåer är möjliga med ett antal skivor - oftast fler diskar, desto fler val du har. Det finns också fler nivåer - läsa upp på vanliga RAID-nivåer på en webbsida.
 5. 5
  Tänk på en RAID-kontroller. Maskinvarustyrenheter är snabb, pålitlig, lätt att installera och erbjuda större urval av möjliga RAID-konfigurationer. Men de är inte billiga, och om ditt moderkort har tillräckligt med hårddisk-portar kan du också prova programvaru-RAID utan regulator. Det kommer att överträffa de billigaste korten RAID. Men du måste söka på nätet för installationsanvisningar och sannolikt använder Linux. Du kan också spara pengar genom att använda programvaru-RAID med icke-RAID-kontroller som normalt kommer att levereras med alla nödvändiga program.
 6. 6
  Tänk om resten av datorn. En fileserver tenderar att kräva lite effekt, så en budget processor + moderkort är oftast tillräckligt. Se till att den har en slits (oftast PCI-Express) för RAID-kort om tillämpligt. 1-2GB RAM är tillräckligt ofta, om inte servern kommer också att köra applikationer. Gigabit Ethernet möjliggör framtida expansion och höga hastigheter vid lastning innehållet från servern. Ett nätaggregat måste ge tillräckligt med ström för alla dina hårddiskar. Den 3,5 "hårddiskar varierar strömförbrukningen från 7W till så många som 25 W så söka på nätet för exakt modell du har.
 7. 7
  Tänk om ett fall. Kommer här servern i ett rack, eller bara i en stationär fall? Racket är optimerad för att stapla flera servrar på en delad rack (det är låg, platt och bred). Sådan rack kan köpas men för en enda server kan inte vettigt. Men om du planerar att placera din server till en viss server center, kommer den "desktop formen" server vara minst sätt dyrare till huset, om det godkänns alls.
 8. 8
  Build! Luftflödet är särskilt viktigt i servrar, som hot spots kan lätt utvecklas när många hårddiskar körs kontinuerligt. Se till att det finns tillräckligt många fans, som de blåser luft i en rak bana från framsidan till baksidan, och att de alla arbetar. En död fläkt kan orsaka en hel del huvudvärk senare! Inte snåla här.
 9. 9
  Installera ett operativsystem och programvara. Linux är oftast en solid val. Alla Linux-server distro bör fungera bra och komma igång snabbt. Alternativt, Windows Server operativsystem är mycket konfigurerbar, men kräver betydligt mer kraft och resurser. Slutligen är Windows Home Server en ny unge på blocket, men det har många kraftfulla funktioner. Med WHS, behöver du inte en RAID-kort eller någon form av regulator för att skapa ett stort utbud, men vara medveten om OS dör, så gör alla dina data med den.

Tips

 • Om du bygger en RAID-array, få de absolut största enheter du har råd. En uppsättning av 3 1TB hårddiskar har samma utrymme som en array av 6 500GB diskar, men med 1TB diskar du har mycket mer utrymme att expandera. Och när du får slut på handkontrollportar men ändå vill expandera, måste du byta ut alla enheter med högre kapacitet modeller. Du ska bygga denna filserver till sist, så tänk på framtiden!
 • Linux kan vara svårt att lära sig för en relativ nykomling, så ta försiktighet och inte sätta några viktiga data på servern tills du är säker på att du vet vad du gör!
 • Kom ihåg luftflöde! Hotspots i en server är ett recept för katastrof.
 • När du väljer fall, kom ihåg att tänka på hur många hårddiskar. Du kan frestas av en liten, utom synhåll fallet, och beställa det bara för att finna att det bara passar 4 diskar i stället för dina planerade fem enheter. Gör din forskning.
 • RAID0 får inte erbjuda någon redundans, men om du inte har råd att förlora dina filer, du absolut bör ha ett reservsystem externt till din server. Det finns många risker för dina data även med begränsad redundans erbjuds av någon raid, såsom en controller misslyckande, blixtnedslag / översvämning etc. Sedan med räder du också tenderar att använda ett antal av samma skiva, är det troligt att enheterna kommer att misslyckas tillsammans, många räder är känsliga för denna typ av misslyckande.
 • Redundans är långt mer fördelaktigt än pålitlighet. 2 de-lokaliserade servrar som kör RAID0 arrayer är mycket bättre än en som kör en RAID10 array.
 • RAID med redundans tolererar en singel eller ibland dubbla hårddiskfel utan dataförlust. Hot swap vikar är för att ersätta den felaktiga enheten lätt, snabbt, även utan att stänga av servern. Använd dem om du kan.

Varningar

 • Undvik statisk elektricitet när du arbetar med datorkomponenter.
 • Se till att du tillåter gott luftflöde utanför servern, samt i. Att sätta det i en garderob med dörren stängd är inte en bra idé, och kan potentiellt leda till en död server eller ens en brand!
 • Du kan också hitta SAS-hårddiskar på en server marknaden. De är i allmänhet bra men kräver en lämplig regulator. Endast avancerade RAID kort tillåter att ansluta både SAS och SATA-diskar utan att bry sig.

Saker du behöver

 • En plan
 • Hårddiskar (jag antar SATA hela artikeln eftersom det är den nya standarden)
 • RAID-kontroller (om tillämpligt)
 • Moderkort, CPU, RAM
 • Strömförsörjning
 • Computer Case
 • En kopia av en Linux Server Distro (som Ubuntu Server) eller Windows Server