Wku

Hur man blir root i ubuntu

En dator med en Unix-liknande operativsystem såsom Ubuntu Linux, skyddar normalt själv från förändringar som kan skada dina filer eller själva systemet. Men för att installera program eller ändra datorns konfiguration, det finns tillfällen då det är nödvändigt att tillfälligt åsidosätta dessa skydd. Du gör det genom att bli "root", vilket är ett namn för administratören av en dator. Medan du är "root" du kan göra saker som normalt är förbjudna - som raderar allt på hårddisken! Så var försiktig och bara bli "root" när du verkligen behöver.

Steg

Hur man blir root i ubuntu. Tryck "Start"-knappen (på vissa tangentbord kan ha en logotyp) eller klicka på "start"-knappen, som vanligtvis är i ett hörn av skärmen.
Hur man blir root i ubuntu. Tryck "Start"-knappen (på vissa tangentbord kan ha en logotyp) eller klicka på "start"-knappen, som vanligtvis är i ett hörn av skärmen.
 1. 1
  Tryck "Start"-knappen (på vissa tangentbord kan ha en logotyp) eller klicka på "start"-knappen, som vanligtvis är i ett hörn av skärmen.
 2. 2
  Välj "terminal" från menyn. En mestadels-tomt fönster ska visas, med ett kort meddelande som kan se ut ungefär så här:
 1. 1
 1. 1
   • Detta kallas för en "kommandotolk". Det indikerar att datorn väntar på dig att tala om vad man gör.
 2. 2
  Skriv följande kommando:
 1. 1
 1. 1
  Bestäm om du vill använda en alternativ möjlighet.
 1. 1
 1. 1
  Se svaret.
 1. 1
 1. 1
  Observera att om du inte kan få lösenordet direkt efter att ha provat ut "Su-l", kanske du behöver tilldela en ny UNIX-lösenordet. Gör detta genom att skriva:
 1. 1
 1. 1
  Ange det lösenord du normalt använder för att logga in (Det visas inte när du skriver det.) Anmärkning:. På vissa datorer måste du ge ett separat "root" lösenord här. Men på de flesta Ubuntu datorer, är ditt eget lösenord tillräcklig.
 2. 2
  Se svaret. Datorn ska svara:
 1. 1
 1. 1
   • Detta är en annan kommandotolk, men den sista symbolen har förändrats från ett "$" till ett "#". Detta indikerar att du nu är "root", och kan fortsätta att installera program eller konfigurera systemet. De närmare detaljerna om hur man gör det kan diskuteras i andra artiklar.
 2. 2
  När du är klar, stäng detta kommando fönstret.

Varningar

 • Du bör inte fortsätta använda "root" för normala aktiviteter. Eftersom att vara "root" är farligt (du får kringgå systemets inbyggda skydd) bör du använda den när du verkligen måste.