Wku

Hur komma åt en skadad hårddisk

Den största förlusten när en hårddisk är skadad är oftast inte fördelningen av hårdvaran men oförmågan att komma åt sparade data eller fullständig radering. Men allt hopp är inte förlorat eftersom det finns många knep och tips som du kan använda för att försöka komma åt en skadad hårddisk.

Steg

Hur komma åt en skadad hårddisk. Leta efter ledtrådar som tyder på att du har skadade filer.
Hur komma åt en skadad hårddisk. Leta efter ledtrådar som tyder på att du har skadade filer.

Programvara fel

 1. 1
  Leta efter ledtrådar som tyder på att du har skadade filer. Till exempel kan datorn detektera din trasiga hårddisk men inte låta dig komma åt data som sparats på den. Ibland kan du även se filnamn och ikoner, men filerna öppnas inte. Alla dessa tips tyder på att du har en programvara fel.
 2. 2
  Kör någon Rescue and Recovery programvara som medföljde hårddisken. Många hårddiskar levereras med inbyggd programvara som tillåter dig att lagra filer mer effektivt. Däremot kan ett virus eller annat tekniskt fel i programvaran på hårddisken gör sparade data otillgängliga även om hårddisken inte har drabbats av några fysiska skador. Rescue and Recovery-programmet kommer att försöka fixa den inbyggda programvaran.
 3. 3
  Använd andra program för att försöka rädda filer om det ursprungliga programmet Rescue and Recovery som medföljde din hårddisk inte fungerar. Du kan prova att använda program såsom Recover My Files.
 4. 4
  Gå till Microsofts Rescue and Recovery verktyget om du använder en dator med operativsystemet Windows. Du hittar Rescue and Recovery verktyget guiden genom att gå till "Start" och sedan klicka på "Sök" för att söka efter nyttan.

Maskinvaruproblem.

 1. 1
  Lyssna noga för eventuella ljud som kommer från din hårddisk speciellt när du försöker komma åt det. Om du hör en repetitiv clunking när du försöker komma åt sparade data innebär det att huvudet har svårt att läsa lagrad information. I fråga om fysiska skador, betyder det att antingen armen eller disken inuti hårddisken är trasig. Vid det här laget kanske du vill överväga att anlita en dataräddning professionell eftersom krångligheter öppnar en hårddisk är mycket komplex.
 2. 2
  Gör ett test för påvisande genom att installera hårddisken och sedan starta om datorn för att se om hårddisken upptäcks. Om hårddisken inte ens upptäcks kan det finnas ett problem med kortet eller hamnar tillgång. Om problemet är med en extern hårddisk, kan du försöka ersätta de åtkomstportar genom att flytta in hårddisken i en ny inneslutning. Om det är problem med hårddisken ombord kommer du att behöva byta ut styrelsen. Använd de metoder som föreslås för din specifika hårddisk modell för att lokalisera och ersätta styrelsen. Se den nya styrelsen är kompatibel med din hårddisk.
 3. 3
  Frys din hårddisk i en zip-lock påse om alla andra metoder har misslyckats. Detta kan ge dig tillgång till en skadad hårddisk för en mycket kort tid, så koppla hårddisken till datorn så fort du kan efter att det har varit fryst för att överföra filer till en säker plats. Var medveten om att frysa en hårddisk kan orsaka ytterligare radering.

Tips

 • Som en möjlig snabb fix, helt enkelt koppla din hårddisk och anslut den till en annan dator. Du kanske upptäcker att du har ett problem på datorn eller dess operativsystem istället för en trasig hårddisk.

Varningar

 • Öppna aldrig en hårddisk om det inte är i en kontrollerad dammfri miljö. Exponering för damm kan orsaka allvarliga bestående skador.