Wku

Hur hittar laglig musik att använda i en podcast eller video

Hur man använder musik kreativt utan att hamna i fängelse eller få böter.

Steg

Hur hittar laglig musik att använda i en podcast eller video. Bestäm vilken typ av musik du behöver.
Hur hittar laglig musik att använda i en podcast eller video. Bestäm vilken typ av musik du behöver.
 1. 1
  Bestäm vilken typ av musik du behöver. Varje projekt är olika och kräver olika typer av musik. Fråga dig själv vad du försöker åstadkomma med ditt soundtrack.
 2. 2
  Tänk musik som är licensierad under Creative Commons: Det finns många källor till CC innehåll och de flesta är ganska stolt över det faktum att de är en del del av Creative Commons rörelsen. Inkludera creative commons i din webbsökning. Kolla in http://creativecommons.org/ och lära dig mer om dina rättigheter och skyldigheter för att använda CC innehåll.
 3. 3
  Räkna ut var du hittar det: Det finns en hel del bra källor för "produktion musik" Jag ska referera ett fåtal senare. Men kanske är det bara att använda en bit av din favorit-band. Det leder oss till nästa steg.
 4. 4
  Känn dina rättigheter. I de flesta fall behöver du inte rätt att dra en låt från din favorit-CD och använda den i ditt kreativa arbete (även om det bara är för "personligt" bruk). Med den senaste tidens ökning i strikt tillämpning av lagen om upphovsrätt är det viktigt att se till att din uppdaterade på vad du kan och inte kan göra. Titta på Jamendo.
 5. 5
  Få bekymmersfri musik. Det finns massor av musiker och kompositörer där ute som gör originalmusik som de kan ge dig rätt att använda. Vissa företag existerar just för detta ändamål, se nedan.

Tips

 • Du kan få licens på musik du vill använda (som inte är din egen egendom)... Men det kommer inte att vara billig, och tyvärr, de "stora grabbarna" inte är ofta intresserade av att arbeta ut ett licensavtal för en "liten produktion". Du kommer att finna att några av de mindre företagen kommer att arbeta med dig (med mycket rimliga priser). Se bara till att du får * alla * de licenser som du behöver. Dessa kan omfatta (men är inte begränsade till) synkronisering, mekanisk, master-användning.
 • Bara för att ett original-arbete är i det offentliga området, betyder inte att en mer aktuell arraignment, prestanda, eller inspelning är allmän egendom. Dessutom, om ditt projekt har en internationell marknad, se till att du förstår lagarna utanför USA. Upphovsrättslagen utomlands inte alltid erkänna den europeiska standarden för "public domain".
 • Om du börjar känna sig överväldigad av denna process, kanske du vill överväga musik som är speciellt utformad för produktion arbete. Det mest ekonomiska färdvägen normalt kommer att vara avgiftsfri musik. När du köper en royaltyfri licens spår, behöver du inte betala löpande royalties eller avgifter synkronisering. Jag ska lista några av mina favorit Royaltyfria företag nedan. Men var försiktig. Inte alla royalty fria licenser är desamma. Några av licensavtalet förändras om ditt projekt har en "stor spridning". Så läs det finstilta, och behålla en kopia av licensavtalet i våra filer.

Varningar

 • Upphovsrättslagen förändras ständigt. Förhoppningsvis kan dessa resurser kommer att vara en hjälp utgångspunkt - de bör inte vara en definitiv källa till juridisk rådgivning.