Wku

Hur fett cykel hjullager

Hjullagren sitta mellan en kon skruvas till hjulaxeln och koppen i hjulnavet. De måste vara korrekt justerad och smord. För att ta reda på om de behöver smörjning utan att ta allt från varandra, helt enkelt ta bort hjulet från cykeln, stödja axeln horisontellt med fingrarna, och vrid ratten långsamt - Försök inte att luta axeln när den roterar. Om hjulen inte rullar mjukt eller du kan känna små knölar i fingrarna, då måste du demontera lagringen och service lagren.

Steg

Hur fett cykel hjullager. Få några bra, platta, öppna nycklar.
Hur fett cykel hjullager. Få några bra, platta, öppna nycklar.
 1. 1
  Få några bra, platta, öppna nycklar. Se till att de är i storlekarna 13mm och 15mm. De är de vanligaste storlekarna. Ingen annan storlek skiftnyckel kommer att fungera, men någon typ av skiftnyckel kommer att göra för låsmuttern.
 2. 2
  Sätt tillbaka det platta skiftnyckel på lagerkonen mellan navet och låsmuttern. Placera skiftnyckeln på låsmuttern. Håll lagerkonen på plats och skruva låsmuttern. Den bästa positionen för att göra detta är böjd över ratten medan den sitter på marken. Vad du än gör, inte öppna konerna alls medan det i detta läge. Bara låsa upp den så att du kan skruva allt med fingrarna senare.
 3. 3
  Ta tag i axeln på den sida som fortfarande är låst på plats och pekar slutet som du just har lossnat, upp. Nu är det dags att skruva låsmuttern nästan helt utanför axel. Nästa, skruva loss lagerkonen att exponera hjullagren till dagens ljus. Något fett i det?
 4. 4
  Re-fett. Den snabba vägen att återfetta dina lager är genom att bara skjuta fett i lagren, skruva konen igen, vända hjulet över, håller konen på lagret du just smord, greppa axeln nu uppåt, skruva av att avslöja den andra sidans kullager och packa dem med fett. Men det korrekta sättet är genom att ta allting, rengöra alla koner, koppar nav, lager och packa med fett.
 5. 5
  Sätt ihop. Skruva tillbaka lagerkonen på plats, men inte för hårt. Lager ska kunna rulla smidigt utan axel play. Dra åt låsmuttern på plats och kontrollera igen.

Tips

 • En bra fett recept att prova är en 50/50 blandning av grönt axel fett och någon typ av vita teflonbaserad cykel fett. Den teflonfett är mycket bra, men är inte särskilt tjock och tenderar att smälta lätt. Den gröna axel fett lägger muskler till det.
 • Bara ångra ena sidan av axeln, på detta sätt är du säker på att din axel alltid är centrerad när du sätter ihop det.
 • En annan typ av fett som fungerar bra för detta kallas Vit litiumbaserat fett. Det är ibland säljs under varunamnet Lubriplate ®.
  • För att packa bakhjulen, måste du ta bort de redskap kuggar på dem. För att göra detta behöver du en speciell sockel för att skruva loss den. Kontrollera med din lokala cykelaffär för rätt en. Det finns ett fåtal modeller och typer.
 • Kontrollera att lagerkonor ordentligt åtdragna ner på båda sidor. Lagren bör vara löst nog för att tillåta hjulet att snurra smidigt och enkelt, men tillräckligt tätt så att det inte finns någon sida-till-sida spel när hjulet sätts tillbaka, ta tag i gaffeln eller ramen och tryck på hjulet i sidled med tummen på kolla.
 • Ett bra sätt att packa fett i hjulaxlar är med hjälp av en liten matare spruta.

Varningar

 • Var försiktig när blandning fetter som inte alla är kompatibla.
 • Fotbroms eller inre nav hastighet är nästan skottsäkra och mycket sällan behöver eftersmörjning. De bör hanteras av ett proffs.
 • Om du någonsin hör knarrande ljud samtidigt vrida axeln, har smuts kommit in i ditt lager och du bör börja om igen. För att undvika detta, se till att du arbetar i en ren plats. Om allt är ren, kanske du har små gropar i dina lagerkonor eller kopp. Dina lagren kommer att ätas bort med tiden, och det skulle vara en bra sak att ersätta dem.