Wku

Hur får man ut ur en bil som hänger över en klippa

I nästan alla allvarliga auto olyckor, är din bästa chans att överleva om du lyckas stanna inne i skyddsbur i bilen. Men om din bil går över en klippa, du vill inte vara i det. Om du har "turen" att få bilen stannar vid (snarare än rusa över) kanten av klippan, med en uppsättning däck dinglar betänkligt över ingenting men tunn luft, kommer du att veta hur man fly innan bilen rasar till botten?

Steg

Hur får man ut ur en bil som hänger över en klippa. Håll foten på bromsen.
Hur får man ut ur en bil som hänger över en klippa. Håll foten på bromsen.
 1. 1
  Håll dig lugn. Det är en chock att balanserar på kanten av en klippa, men mer lugn och metodisk du är, desto bättre chans att fly. Såvida bilen rullar eller flytta - i vilket fall du bara behöver komma ut så fort som möjligt - tar en stund att bestämma din bästa utrymningsväg.
 2. 2
  Håll foten på bromsen. Om du kom till en vila med foten på bromspedalen, lämna den där tills du kan dra åt parkeringsbromsen. Det kan vara det enda som hindrar dig från att rulla av klippan.
 3. 3
  Aktivera parkeringsbromsen. Dra bromshandtaget mycket långsamt och mjukt, och sluta om du upptäcker någon rörelse. Om din fot är på bromspedalen, sakta bort den. Observera att för praktiskt taget alla bilar, fungerar parkeringsbromsen endast på bakhjulen medan bromspedalen påverkar främst framhjulen (75% front/25% bak. Om du vände så att bara dina framdäcken är på plan mark, noggrant hitta ett objekt för att hålla ner bromspedalen.
 4. 4
  Öppna fönstren. Om du måste flytta inom bil för att komma till en säker utrymning dörr, förbereda sig för möjligheten att du kan behöva gå genom fönstret. Om du har elektriska fönsterhissar, rulla fönstret i målet dörren ner innan du lämnar förarsätet (endast göra detta om du kan göra det utan att starta bilen). Om du inte kommer att kunna rulla ner fönstret, plocka upp ett litet verktyg som du kan använda för att krossa det, såsom en skiftnyckel eller skruvmejsel, och ta den med dig när du flyttar till dörren. Du vill bara att prova ett fönster om dörren öppnas inte eller om öppna dörren kommer få fordonet att flytta.
 5. 5
  Stäng av fordonet. Om din bil är fortfarande igång, stäng av den.
 6. 6
  Ta av dig bältet. När du unbuckle det, se till att den är placerad så att du inte kommer att trassla in sig i det när du försöker flytta. Instruera dina passagerare att göra detsamma.
 7. 7
  Låsa upp dörrarna. I förvirringen av situationen, är det lätt att glömma att dörrarna är låsta. Om detta inträffar, kan du eller dina passagerare panik när du försöker öppna dörren och den öppnas inte. En person som får panik kan försöka tvinga dörren öppen, och deras rörelser kan få fordonet att flytta. Det är särskilt viktigt att komma ihåg att låsa dörrarna om du har passagerare i baksätet, såsom små barn, som kanske inte kan låsa upp sina dörrar.
 8. 8
  Flytta in planerade unisont. Om det finns flera personer i bilen, göra en plan innan någon flyttar. Normalt bör de som sitter närmast klippkanten komma ut först om det är möjligt. Detta kommer att upprätthålla en gynnsam balans mellan vikt i fordonet. De ska klättra över den andra passageraren (er) om nödvändigt, men detta bör ske så smidigt som möjligt. Om människor kan komma ut samtidigt - om de enda åkande är i fronten av fordonet, till exempel, och de kan både stänga dörrarna närmast dem - de ska gå samtidigt.
 9. 9
  Titta, och känsla för rörelse. Om du känner dig, höra, eller se en liten rörelse, omedelbart stoppa vad du gör. Din instinkt kommer förmodligen att vara att driva bort från bilen och hoppa ut så fort som möjligt, men det är inte klokt om det finns andra passagerare som ännu inte har lämnat fordonet. Istället, stanna upp en stund för att se om rörelsen stannar. Om du upptäcker en mer uttalad rörelse eller rörelse som inte omedelbart sluta, är det dags att klättra ut så snabbt som möjligt och hoppas på det bästa.

Tips

 • Spädbarn och små barn ska föras genom fönstret eller dörren från en person inne i fordonet till en utanför. Om ingen är utanför ännu, och du kan inte säkert bära ett barn med dig ut ur fordonet, nå ut genom dörren för att sätta barnet på marken eller, om du inte kan öppna dörren, kasta barnet ut genom fönstret, som syftar för en bra landning utrymme som en buske eller gräsplätt. Var försiktig, men!
 • Om den bakre delen av fordonet är den säkraste grunden kan det vara värt att öppna boot / trunk (det finns ofta en kontroll vid förarsätet) och alla flytta tillbaka tills de sitter på baksidan av bilen med benen hängande utanför innan alla kliver av tillsammans. Beroende på bilens design, kan du behöva vika ner baksätet för att göra detta.
 • Lämna allt bakom. Det borde vara självklart, men försök inte att ta något med dig (utom kanske din om det är inom räckhåll). Att försöka göra saker ur bilen kommer att göra det svårare för dig att avsluta, och även plocka upp saker eller ordna dem kan orsaka att fordonet plötsligt och dödligt instabil.

Varningar

 • Försök inte starta bilen när du är balanserade på kanten av en klippa. En mycket rörelse uppstår när en bil startar eller när motorn är igång. Om du inte är absolut säker på att du kan flytta fordonet utom fara, inte riskera den.
 • Såvida du någonstans egentligen är isolerade, anser bara stanna upp och vänta på räddare! Varje rörelse, oavsett hur försiktig kan störa bilens känsliga balansen... och om du är förare, sitter du förmodligen på eller framför balanspunkten, vilket även den minsta rörelse mycket farlig. Om du är säker för tillfället, inte sätta dig själv eller andra för fara genom att försöka få ut. Utbildade räddare kommer att ha utrustning, siffror och erfarenhet som kan visa sig vara avgörande för att rädda dig och kanske även din bil.
 • Tänk på att tekniker som används i TV-program eller filmer är högst osannolikt att arbeta. I tv-program och filmer, när en bil hänger över en klippa, är det ett jippo och det är en kontrollerad och säker situation, oavsett vad aktörerna gör, även om deras agerande skulle visa sig ödesdigert i verkliga livet.
 • Väl ute, håll dig på avstånd från bilen, och försök inte att återinträda på densamma. Om du har tur nog att få ut ur bilen, inte riskerar att gå tillbaka för att få något. Inte ens luta i. Bara stanna borta.