Wku

Hur du lär Facebook för seniorer

Sedan starten 2004, har Facebook blivit en av de mest populära webbplatser för sociala nätverk på Internet. Medan många av dess användare är tonåringar och unga vuxna, är det också ett utmärkt sätt för alla familjemedlemmar att hålla kontakten i våra hektiska och ofta geografiskt utspridda liv. Med 36,5 miljoner pensionärer i Europa ensam, och 351.000 människor blir en "senior" varje år, pensionärer i åldern 65-74 utgör 5,4 procent av Internetanvändarna. Och 35,9 procent av pensionärer är regelbundna Internet accessors, vilket motiverade pensionärer en rik källa till potentiella Facebook-användare. Om du är angelägen om att hjälpa dina morföräldrar hålla kontakten med resten av familjen, hjälpa dem att komma in på Facebook kan bara vara en av de bästa sakerna du kan göra för att hålla dem ansluten! Här är några förslag på hur du kan hjälpa till att få en pensionär eller två anslutna på Facebook.

Steg

Hur du lär Facebook för seniorer. Förklara syftet med Facebook till din gamla potential konvertera.
Hur du lär Facebook för seniorer. Förklara syftet med Facebook till din gamla potential konvertera.
 1. 1
  Vara fördomsfri. Det spelar ingen roll vilken ålder du är - du kan lära dig tekniken. Det verkliga hindret är sannolikt attityd - de yngre generationerna att tro att det är meningslöst att lära äldre generationer Facebook, och i sin tur, den äldre tror att det är ingen idé att vara en del av sådana sociala nätverk.
  • Fokusera på den verklighet som många äldre människor bryr sig mycket om någon metod för kommunikation som ger dem möjlighet att vara ansluten med sin familj, vänner och andra människor som de bryr sig om. Bekvämligheten, tillgänglighet och låga kostnader för online-interaktion ger tillräcklig motivation för att prova något nytt som Facebook förutsatt att du förklara syftet och nyttan tillfredsställande.
  • Fokusera på att göra det tydligt att det finns inget magiskt eller konstigt med Facebook. Ha tydliga förklaringar redo.
  • Tänk på att äldre vuxna tenderar att vara, tålamod, och njut söka intellektuell stimulans. Dessutom, äldre tenderar att vara lika nyfiken som barn. Ta dessa positiva egenskaper och tillämpa dem på din Facebook-träning.
 2. 2
  Förklara syftet med Facebook till din gamla potential konvertera. Om du inte har särskilt bett av din gamla kompis hur man använder Facebook, kan detta vara din största hindret. Om du försöker få farfar övertygad att ha ett Facebook-konto, kommer du antagligen att bli tillfrågad: "?? Men vad vill jag göra det för vad det gör för mig att jag inte redan har" Och eftersom alla vuxna måste veta varför de behöver lära sig något och är mest uppmärksam när lärandet är av omedelbar värde och relevans, måste du ta ett djupt andetag och komma med några övertygande skäl, såsom:
  • "Det är ett bra sätt att hitta gamla kompisar!" - Förklara för din senior vän hur lätt det är att komma ikapp med länge förlorade vänner. Många äldre människor återknyta kontakten med länge förlorat vänner via Facebook. Om du har några exempel, ge dem, särskilt om de involverar äldre personer.
  • "Det är ett sätt att du kan hålla kontakten med mig och resten av familjen!" - Visa din senior vän foton, statusuppdateringar och annan familj information som de kan utnyttja och följa som familjen växer, resor, uppnår framgångar etc.
  • "X kändis använder det!" - Namnge sin favorit kändis, politiker, poet, författare, idrottare, osv, och visa dem hans eller hennes konto. Förklara hur de kan vara ett fan av den här personen på Facebook, till exempel Susan Boyle.
  • "Du behöver inte komma ihåg någon e, än mindre maila dem!" - Visa hur de kan hänga med vänner bara genom att använda Facebook.
  • "Du kan få gratis erbjudanden, specialerbjudanden, etc. från dina favorit butiker och företag!" - Visa dem hur de kan hitta kuponger, kuponger, specialerbjudanden etc., genom att bli fans av vissa företags webbplatser.
  • "Du kan spela spel på Facebook!" - Ta dig tid att visa dem spel och program som Farmville på Facebook som kanske väcka deras nyfikenhet. Allt fler pensionärer njuter Facebook-spel, som har den extra fördelen av att utöva hjärnan och musklerna handen.
  • "Facebook kan minska generationsklyftan." - Släng detta i att visa du tycker farfar är lika hipp som du!
 3. 3
  Förklara grunderna till din senior vän innan du öppnar ett konto. Facebook kan vara ganska förvirrande att behärska för människor som är nya till sociala nätverk, oavsett ålder. Om du har ett konto på webbplatsen, logga in och ge din äldre kompis en visuell översikt av hur du kommer igång, använda ditt konto som ett exempel. Arbeta igenom den långsamt och metodiskt och ha tålamod. Om du behöver gå över saker igen, gör det.
  • Upprepa vad du visar dem, ta det långsamt, och stannar efter några förklaringar att ge dem praktisk övning.
  • Om du blir frustrerad, antingen ta en paus, eller antyder att de kan kontakta dig när de träffar ett problem eller har en fråga snarare än att upprepa saker för många gånger. Äldre vuxna lär sig bäst genom att "göra" och det kan vara en bra idé att bara gå och få en kopp kaffe och läsa en tidning i bakgrunden medan de leker runt med det för lite.
  • Använd inte Facebook eller online jargong utan att förklara det. Till exempel, istället för att gå på om att ha en bra avatar, se till att säga något i stil med: "Det är verkligen viktigt att se till att du har en tydlig bild på din profilsida Ett foto är vanligtvis känt som en avatar Folk ser att se.. din bild eller avatar för att träna om de vet du. " Tänk på att alla online relaterade ord du använder måste översättas till mer allmänt kända ord tills din senior vän används till de nya villkoren.
 4. 4
  Förklara sekretesspolicy. Många pensionärer är inte bekväm med att dela så mycket information om sig själva. Facebook kanske inte för dem, men kanske diaspora är.
 5. 5
  Se till att din senior vän kan åta sig att vara medlem i Facebook. Om din farfar är endast gör detta för humor dig, det är förmodligen ett slöseri med tid. Fråga om personen du hjälper kan spendera lite tid nu och sedan svara på meddelanden och vänförfrågningar från gamla kompisar. Reaktionerna du får till din övertygande resonemang ovan bör hjälpa dig att räkna ut deras nivå sannolikt pågående aktivt intresse.
 6. 6
  Skapa sitt konto hos dem. Justera volym och teckenstorleken om nödvändigt, innan du startar. Se till att din äldre kompis har en giltig e-postadress innan du anmäler dig, är det som krävs och det är användbart för att ta emot anmälningar av meddelanden, vänförfrågningar, händelser, och så vidare, utanför Facebook. Om de inte har en e-postadress, skapa ett gratis med leverantörer som Gmail, Yahoo, Hotmail, etc. Låt dem fylla i alla obligatoriska fält när du skapar Facebook-konto, och om de är obekväma att ge personlig information, visar dem hur man anpassar sina sekretessinställningar som du går.
  • Försäkra dem om deras sekretessinställningar. Förklara inställningarna noggrant för att se till att de vet vad som är och inte är sökbar av andra människor på nätet. Respektera omfattningen av privatlivet de vill genomdriva.
  • Var inte rädd för att skriva ut kontot stegen i stor stil. Att låta äldre vuxna att läsa instruktioner och förklaringar på papper kan vara lugnande och kan hjälpa lärande och erkännande process för att aktivera snabbare.
 7. 7
  Visa din gamla kompis hur du lägger till information till sin profil. En e-postadress och födelsedag är ganska nakna för en Facebook-profil - hjälpa dem att lägga till information som deras nuvarande eller tidigare arbetsplatsen, gamla gymnasieskolor eller högskolor, livssituation och intressen, kontaktinformation och mer. Kom ihåg att bara lämna den information som de är bekväma att ge ut och att tillgången till all information kan justeras med "Sekretessinställningar".
 8. 8
  Hjälp din äldre vän gå en skola eller arbetsplats nätverk, samt grupper och sidor som hänför sig till gamla klubbar eller intressen. Detta är ett bra sätt för dem att träffa gamla vänner, släktingar, arbetskamrater, anställda, klasskamrater, etc.
 9. 9
  Uppmuntra dina nyligen konverterade äldre Facebook-medlem att lägga sin visdom till Facebook. Alla kan lära sig från vad pensionärer har att dela. Uppmuntra din senior vän att öppna upp och dela berättelser, tankar, idéer och med andra på Facebook.
  • Om din senior vän verkligen tar till Facebook, hjälpa honom eller henne att få en bredare efter vänner genom att berätta för dina vänner och gilla och dela sina uppdateringar.
 10. 10
  Lär av dem. Visheten av människor som har levt många decennier är oersättlig och intensivt värdefullt. Om din nya Facebook konverterade senior vän gör relevanta kommentarer om att använda sajten, är hur människor använder sajten, eller ens din skenbara beroende av det, då kanske de är på något. Håll öronen öppna för att lära av deras kloka perspektiv om ett modernt sätt att göra något människan alltid har gjort - att hålla kontakten.
  • Ta en kopp något tillsammans och be din senior vän vad hans eller hennes tankar om Facebook är. Ställ frågor och ta reda på om det finns några sätt du kan hjälpa till att förbättra deras upplevelse av att vara på Facebook. Och kom ihåg att ha ett gott skratt för att lindra spänningen byggs upp från att lära sig en ny färdighet.
 11. 11
  Låt det vara. Om du har provat och din senior vän har varit artig men visar en total brist på intresse så fort du vänder ryggen, vara förstående. Det är inte nödvändigtvis för att de är äldre - det är förmodligen för att de är mycket klokare om hur de vill använda sin tid, och det är inte för dem. Stick med de beprövade metoder för att hålla kontakten genom telefonsamtal och vrida upp då och då.

Tips

 • Var noga med att tala om för dem tydligt och lugnande vad de registrerar sig för.
 • Håll undervisningen kort. Om det inte går så bra från början, vara beredd att bryta upp undervisningen i kortare block över en kort tid. Dessutom, överdriv inte undervisningen av enskilda delar av Facebook åt gången. Gör en sak i taget och sedan ta pauser, eller komma tillbaka till andra delar av Facebook på en annan dag.
 • Det kan hjälpa om du kan spendera lite tid att göra lite forskning i förväg för att hitta Facebook-sidor som kan vara av intresse för dem snarare än väntar ditt senior vän att "få det". Om du lägger grunden, gör Ditt senior vän att bara hoppa rätt in och börja använda webbplatsen och sidor som redan gillade, vilket ger dem möjlighet att sprida sina vingar genom att göra.
 • Områden av särskilt intresse för pensionärer inkluderar hälsa, fritid och ekonomi. Ha detta i åtanke när man letar efter Facebook sidor av intresse för dem.
 • Fördelarna med att vara en del av Facebook som en pensionär kan bidra till att minska känslor av ensamhet eller depression, och kan öka sin förmåga att umgås med andra online.

Varningar

 • Håll din otålighet i schack. Det är mycket möjligt att de är lika otålig med din entusiasm att behandla Facebook som det näst bästa men de är alltför artig, erfaren och klok för att nämna det.
 • Var noga med att förklara Facebooks kontroversiella sekretesspolicy och aktivera alla sekretesskrav. Äldre människor har mer erfarenhet av privatlivet intrång och kommer sannolikt att vara mer försiktig (med rätta) av kränkningar av integritetsskyddet. I processen för att hjälpa dem, lyssna noga på sina farhågor om sekretess, du kan lära dig ett och annat om värdet av att vara mer bevakade också! Överväg andra sociala nätverk som är mer avskildhet orienteras som diaspora.
 • Påminn dem, men att detta inte är rätt plats att polisen "yngre generationen". Tonåringar speciellt kommer snabbt un-vän morföräldrar som är alltför dömande.
 • Var noga med att informera dem om eventuella phishing attacker och hur man känner igen dem. Dessutom kan det vara värt att gå över allmänna regler Internet säkerhet (t.ex. inte ge din e-postadress till vem som helst, aldrig lämna ut kortuppgifter).

Saker du behöver

 • Tillgång till Internet
 • Facebook-konto
 • Information om Facebook fogningsprocess och integritetsfrågor
 • Skrivare (tillval) - Om du skriver ut instruktioner, etc.