Wku

Hur du använder linux

De flesta datorer kör någon version av Microsoft Windows, men många servrar och stationära datorer börjar att köra Linux, ett fritt Unix-liknande operativsystem. Lära dig runt Linux kan vara skrämmande i början, som det verkar helt annorlunda från Windows, men det kan vara ett enkelt och givande erfarenhet.

Steg

Hur du använder linux. Bli bekant med systemet.
Hur du använder linux. Bli bekant med systemet.
  1. 1
    Bli bekant med systemet. Försök att ladda ner och installera det på din dator. Om du är osäker, vara medveten om att det är möjligt att behålla din nuvarande operativsystem och ägna en del av din hårddisk till Linux (och du kan även köra både samtidigt med VirtualBox).
  2. 2
    Testa din hårdvara med en "live-cd" som levereras av många Linux-distributioner. Detta är användbart om du känner dig obekväm med att installera ett andra operativsystem på din dator. En live-CD ger dig möjlighet att starta upp en Linux-miljö från CD, utan att behöva installera något på din dator. Ubuntu och vissa andra Linux-distributioner erbjuder även CD eller DVD som låter dig starta upp ett Live läge och sedan installera från samma disk.
  3. 3
    Försök de uppgifter du oftast använder datorn till. Sök efter lösningar om du inte kan word-process eller bränna en cd till exempel. Anteckna vad du vill göra, kan göra och inte kan göra innan du tar steget.
  4. 4
    Lär Linux-distributioner. När man hänvisar till "Linux", detta oftast innebär en "GNU / Linux-distributionen." En fördelning är en samling programvara som körs på toppen av ett mycket litet program som heter Linux-kärnan.
  5. 5
    Överväg dubbel-uppstart. Detta kommer att hjälpa dig att förstå partitionering samt att du fortsätter att använda Windows. Men var noga med att säkerhetskopiera alla dina personliga data och inställningar innan du försöker upprätta en dual boot.}
  6. 6
    Installera mjukvara. Få van vid installation och avinstallation av programvara så snart du kan. Förstå pakethantering och förråden är bra för i grunden förstå Linux.
  7. 7
    Lär dig att använda (och tycker om att använda) för kommandoradsgränssnitt. Detta kallas "terminal", "terminalfönster", eller "skal". En av de främsta orsakerna till varför många användare byta till Linux är att det har terminalen, så låt dig inte skrämmas av det. Det är en mäktig allierad som inte har samma begränsningar som en Windows kommandotolk. Du kan lika gärna använda Linux utan att någonsin använda en terminal som du skulle på Mac OSX.Using "apropos" kan hjälpa dig att hitta ett kommando som gör en viss uppgift. Prova "apropos användare" för att se en lista över kommandon som har ordet "användare" i sin beskrivning.
  8. 8
    Bekanta dig med Linux-filsystem. Du kommer först att märka att det inte längre är "C: \" är du van vid i Windows. Allt börjar vid roten av filsystemet (aka "/") och olika hårddiskar nås via katalogen / dev. Din hemkatalog, som du normalt hittar i C: \ Documents and Settings i Windows XP och 2000, finns nu i / home.
  9. 9
    Håll undersöka potentialen av din Linux installation. Prova krypterade partitioner, nya och mycket snabb file system (som btrfs), redundanta parallella skivor som ökar både hastighet och tillförlitlighet (RAID s) och försök att installera Linux på en bootbar USB-sticka. Du kommer snart att upptäcka att du kan göra en massa saker!

Tips

  • Bygg din första Linux-system med en specifik funktion i åtanke, och följa ett steg HOWTO dokument för steg. Till exempel stegen i att inrätta en filserver är ganska enkel, och du kan hitta många webbplatser som leder dig genom processen steg för steg. Detta kommer att bekanta dig med var saker finns, vad de gör, och hur du ändrar dem.
  • Ha tålamod, och vara beredda, om du verkligen vill lära sig att använda GNU. Undvik att flytta från Distro till distro för att hitta en som blir allt rätt. Du kommer att lära dig det mesta från att lära sig att fixa det som inte fungerar.
  • Se kataloger som "kataloger" och inte "mappar", även om de två orden verkar synonymt, "mappar" är en Windows-koncept.
  • Böcker från förläggare John Wiley & Sons, O'Reilly och No Starch Press är värt att äga för att lära sig om Linux. Det finns också "I begynnelsen... var Command Line" av Neal Stephenson finns på http://www.cryptonomicon.com/beginning.html, och "LINUX: Rute Användarens Tutorial and Exposition", tillgänglig på http:// rute.2038bug.com/rute.html.gz.
  • Kom ihåg att endast DOS använder backslash ("\") för att avgränsa kataloger, medan Linux använder snedstreck ("/"). Snedstreck i Linux främst används för att fly tecken (till exempel, är \ n en newline, \ t är en flik karaktär).
  • Du kan få hjälp för nästan något särskilt program eller distro i irc-server irc.freenode.net (exempel: # debian, # ubuntu, # python, # FireFox, etc). Du hittar användargrupper även i irc.freenode.net.
  • Det finns flera webbplatser och e-postlistor på Internet med information om Linux. Gör online-sökningar för att hitta svar på dina frågor.

Varningar

  • På alla * nix-system (Linux, UNIX, * BSD, etc.), är administratör eller superanvändare konto 'root'. Du är administratör för datorn, men "root" är inte ditt användarkonto. Om installationen inte gör det, gör dig själv ett vanligt konto med "useradd <yourname>" och använda det för din dagliga verksamhet. Anledningen till denna uppdelning mellan dig som användare och du administratör är att * nix-system tar roten vet vad han gör och är inte skadlig. Därför finns det inga varningar. Om du skriver vissa kommandon systemet kommer tyst bort varenda fil på din dator, utan att fråga efter bekräftelse, eftersom det är vad root bett den att göra.
  • Kör inte rm-rf / eller sudo rm-rf / om du på allvar överväger att ta bort alla dina data. Kör kommandot "man rm" för mer information.
  • Ibland föreslår skadliga kommandon så dubbelkolla kommandon innan du skriver dem.
  • Alltid säkerhetskopiera dina filer innan du försöker att partitionera dina diskar när du installerar Linux. Säkerhetskopiera dina filer till flyttbara media såsom CD-skivor, DVD-skivor, USB-diskar, eller en annan hårddisk (inte en annan partition).
  • Det kan vara frestande att skriva blint "förbannelser" du hittade på någon hemsida, förväntar sig att de kommer att göra den beskrivna uppgiften. Men detta misslyckas ofta bara för att du har en nyare version, något annorlunda hårdvara eller annan distribution. Försök att utföra varje "förbannelse" med - help alternativet först och förstår att det gör. Då är det oftast väldigt lätt att åtgärda olika små problem (/ dev / sda -> / dev / sdb osv), som uppnår den beskrivna målet.
  • Likaså skapar inte en fil som heter "-rf". Om du kör ett kommando för att radera alla filer i den katalogen kommer att tolka "-rf" fil som ett argument och radera alla filer i underkataloger också.

Saker du behöver

  • Lämplig dator
  • Linux-system