Wku

Hur att träna IM etikett

Har du någonsin varit muntert arbetar tillsammans, bara för att IM'd med en två-punkt fråga, helt orelaterade till det aktuella projektet? Kanske någon IM'd du ett kryptiskt meddelande och sedan undertecknas av, så du kan inte be om förtydligande.

Dessa är perfekta tillfällen för vissa IMiquette lektioner.

Steg

Hur att träna IM etikett. Läs statusmeddelanden.
Hur att träna IM etikett. Läs statusmeddelanden.
 1. 1
  Läs statusmeddelanden. Ingenting är mer irriterande än att få din status som "Stör ej", bara för att IM'd om ett lågt prioriterat projekt. Respektera en persons status!
 2. 2
  Använd statusmeddelanden. Om alla skulle respektera statusmeddelanden, skulle fler människor använder dem vid behov. Om du är verkligen upptagen, ange din status lämpligt.
 3. 3
  Fråga om mottagaren har tid. Detta ger dem en chans att förklara att ett projekt pågår, eller att be om 5 minuter för att hitta en rastplats. Detta motsvarar att knacka innan du anger någons kontor.
 4. 4
  Ha ett syfte. Om du inte är nära vän med personen, inte bara skicka en hälsning ("Hallå där") och förvänta sig att starta en konversation. Du bör ha en relevant fråga, eller fråga att diskutera.
 5. 5
  Presentera dig själv. Många människor bjuder snabbmeddelanden från främlingar, och det är helt acceptabelt att skicka dem en. Men var noga med att förklara (i ditt första meddelande) vem du är, en one-two mening intro borde räcka.
 6. 6
  datm (inte förkortning för mycket). Om du inte vet att mottagaren är i nivå med din IM Kunskapsresultat, hålla förkortningar till ett minimum. I själva verket, för vanliga snabbmeddelandesessioner, det är nog en bra idé att undvika förkortningar som du inte skulle använda i vanliga e-postmeddelanden eller korrespondens.
 7. 7
  Ge tid att svara. Inte alla typer på 200 WPM som du. Konversationer bli förvirrande när du skriver tre separata tankar innan den andra parten kan skriva ett svar på din första.
 8. 8
  Skriv en sak i taget. Detta avser föregående punkt: att vara sekventiell, och man trodde på en gång.
 9. 9
  Använd korrekt grammatik. Du är inte att skriva en avhandling, men felaktig grammatik frustrerar många människor, och det förvirrar kommunikation. Gör ditt bästa för att IM med anständiga grammatik. Använd rätt nedre och övre bokstäver. Skriv inte i alla gemener. Också, inte överdrivet pluralize ord.
 10. 10
  Skriv in meningar. Återigen, försök att vara tydlig med fullständiga meningar. Det är inte en hård och snabb regel, men en bra generell riktlinje att följa.
 11. 11
  Skicka lång text via e-post. Om du vill att mottagaren ska läsa flera textstycken, skicka ett mail. Det är oerhört svårt att läsa en ton i IM, när skärmen håller rullning eftersom du inte respekterar den "en sak i taget"-regeln.
 12. 12
  Dividera tankar efter meddelandet. aka: Var inte för snabb med knappen "Skicka". Gör dina meddelanden vara sammanhängande tankar, förhoppningsvis bara en per meddelande. Detta gör det lättare att följa och reagera på slag.
 13. 13
  Använd ctrl + enter = en tom rad. Om du har flera snabba saker som du vill ha i ett meddelande tillsammans, infoga en tom rad. I de flesta kunder, görs detta med Ctrl + Enter.
  • Beroende på din IM-program, kan detta vara Skift + Enter. Experimentera för att ta reda på.
  • Om du använder en Mac-klient, kan snabbtangenten vara Option + Enter. Återigen, experimentera för att ta reda på.
 14. 14
  Respekt brb och GTG. Dessa menar, respektive, "strax tillbaka" (BRB) och "fick gå" (gtg/g2g). Dessa är två förkortningar som IM'ers bör lära sig och respektera. Om någon skriver det, som betyder något är att dra bort dem från meddelandet fönstret. Stoppa din maskinskrivning (eller avsluta tanken, skriv sedan ett "OK"), och vänta på dem att återvända. Om du är en skriva brb vara säker på att det är tillfälligt, lämna inte den andra personen väntar om du inte kommer tillbaka någon gång snart. Om du vet att du kommer att vara borta under en längre tid användning gtg istället. Om du inte kommer tillbaka respektera den andra personens tid och inte lämna dem hängande genom överanvända brb. En idealisk ersättare kan "vara tillbaka senare".
 15. 15
  Veta när samtalet avslutas. Snabbmeddelandesessioner är inte klart slutade genom att hänga upp. Om mottagaren svarat på din fråga, och du inte be en annan, anser hon sannolikt sessionen över. Om du behöver något annat, fråga. Annars var inte illa upp om du inte får "Tack för IM. Good bye." Likaså om du har svarat någons fråga eller du känner att samtalet har kommit till sitt slut, kan du fråga "Är det något annat du vill gå över?" (Eller liknande) och om det inte finns, avsluta med "Det var trevligt att prata med dig, tack för att skriva. Jag ska fånga dig en annan gång!"
 16. 16
  Fråga om du kan ringa. Om samtalet blir intensiv och skriva blir svårt, kanske ett telefonsamtal hjälp. Fråga mottagaren om de skulle föredra att tala över telefon och om du ringer är okej. Det skadar aldrig att fråga. Internet röstchatt är oftast inte perfekt, men det kan vara en bra idé om du pratar med någon du inte känner utanför IM.

Tips

 • Om du IM någon och de inte svarar, även om deras status säger att de är aktiva, kan det vara så att de klev bort från datorn och glömde att logga ut eller uppdatera sin status. Skicka inte en störtflod av meddelanden som "Hallå? Är du där? Hellooooooo?" Det är bättre att hålla fast vid något som "Jag gissar att du inte är vid datorn, så jag ska skicka dig ett e-post."

Varningar

 • Kontrollera din kompis ikon. Eftersom du försöker att ha god etikett på nätet, har inte en oförskämd kompis ikon. Det behöver inte vara helt allvarlig, men se till att det inte är något stötande.
 • Sarkasm är svårt att förmedla genom IM. Ibland emoticons kan hjälpa, men om de är alltför fint, kan de vara svåra att förstå.
 • IM är inte ett bra medium för dåliga nyheter, stora meddelanden, någon form av kritik, eller tillrättavisa. Det är också dålig blankett för att bryta upp med någon via IM.
 • Skriv inte något som du inte vill att andra ska se. Snabbmeddelandekonversationer kan spelas in.