Wku

Hur att diagnostisera en dator hårddisk

Datorns hårddisk, benämnd "drive", är där alla dina program, filer och operativsystem (er) lagras. Enheten är en känslig enhet, med flera magnetiskt känsliga skivorna som normalt snurra på 7200 till 10000 RPM. Uppgifter om skivorna nås och modifieras av läs / skriv huvudet, som rör sig fram och tillbaka över skivorna. Dessa skivorna är mycket känslig, och kontakt med läs / skriv huvudet är en väldigt dålig sak. Denna artikel kommer att diskutera hur man kan avgöra om din enhet är trasig, om du har möjlighet att fixa det, och hur man kan återställa dina filer. Dessa steg gäller endast datorenheter, och inte de egna enheter såsom Apple iPod.

Steg

Hur att diagnostisera en dator hårddisk. Innan du gör något till din enhet, läs avsnittet nedan.
Hur att diagnostisera en dator hårddisk. Innan du gör något till din enhet, läs avsnittet nedan.
 1. 1
  Innan du gör något till din enhet, läs avsnittet nedan.
 2. 2
  Bestäm om enheten är otillgängliga på grund av ett mekaniskt fel eller en programvara problem.
 3. 3
  Om enheten gör konstiga skrammel eller klicka ljud, stänga av datorn omedelbart. Du kan ta bort enheten genom att ta bort locket på sidan av datorn (eller enhetsfacket på din bärbara dator) och med hjälp av en skruvmejsel för att koppla bort enheten från sitt fäste. Koppla bort kablarna från baksidan av enheten och förvara den i en kartong eller en antistatisk påse. Du kan fixa detta mekaniska problem om du är modig. Annars, gör en Google-sökning för dator reparation eller dataspecialister återvinning i ditt område. Denna process är dyrt, men kan vara värt det om dina filer är mycket viktiga.
 4. 4
  Om enheten verkar fungera normalt, men visas som oformaterad i datorns BIOS eller Windows, kanske du kan fixa det själv. Om datorn startar i Windows, är C-enheten bara bra och kommer att göra reparera din sekundära enhet eller partition mycket lättare. Om din Windows-enheten visas som en oformaterad enhet i datorns BIOS, ta bort den (efter borttagningen instruktionerna i steg 3) och montera den i en fungerande Windows-dator. Detta skulle kunna vara en väns dator eller en gammal 2000 eller XP maskin som du har hållit efter en uppgradering.
 5. 5
  Om du behöver ansluta en bärbar enhet till en stationär maskin eller vice versa, kan du behöva köpa en extern hårddisk låda som omvandlar din enhet gränssnitt från pata, sata, eller SCSI till USB eller firewire. Du kan behöva göra det ändå, beroende på ålder på den dator du använder för att fixa disken. Äldre datorer kanske inte stöder enheter från nyare datorer. Kontrollera dina enheter eller datorns användarhandbok för att vara säker.
 6. 6
  När du har problem diskenhet monterad på en dator med en fungerande Windows-enheten, se till att du aldrig skriver data eller formatera den trasiga enheten, eftersom det kan orsaka permanent dataförlust.
 7. 7
  Om du har bara skadat eller raderas viktiga filer operativsystem från din Windows-enhet, kan disken fortfarande läsas från din reparation PC och du kan enkelt återställa data från mina dokument osv. Bläddra bara till filerna i Windows Utforskaren och bränna dem på en DVD eller CD för senare utbyte.
 8. 8
  Flytta enheten tillbaka till dess ursprungliga datorn och installera om windows på den. Detta kommer att formatera enheten och alla uppgifter fortfarande på den kommer att raderas.
 9. 9
  När du har en fräsch, ren och fullt fungerande exemplar av Windows, kan du sätta dina filer tillbaka på sina rättmätiga platser och gå vidare med den långa uppgiften att installera alla dina program.
 10. 10
  Om enheten i fråga är en dataenhet eller en Windows-enhet som visas som oformaterad, kommer du att använda data återvinning programvara, det bästa exemplet är TestDisk, ett gratis verktyg som kommer att analysera din hårddisk och återställa dina data. Hämta på http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download och packa upp och kör programmet.
 11. 11
  Följ instruktionerna i programmet eller gå till http:/ / www.cgsecurity.org för mer hjälp.
 12. 12
  När TestDisk har gjort din enhet tillgänglig igen, flytta tillbaka den till din egen dator (om du var tvungen att flytta det i första hand) och njut av dina återskapade filer!

Tips

 • Om du har problem med en äldre enhet, kan du återställa dina data och bara köpa en ny enhet för att lagra den på. Drives har generellt livslängder på under fem år.
 • Kontrollera andra källor om du har problem.
 • Google är din bästa vän. Använd den för att hitta mer hjälp eller alternativa metoder för återvinning.
 • Kontrollera alltid innan du gör något, som ett felaktigt drag kan göra dina data försvinner permanent.
 • Hitta en tech hjälp webbplats och artigt be om hjälp i rätt forum. Någon borde hjälpa dig.
 • Kom ihåg att du inte kan fixa en fysiskt trasig enhet något mer än du kan fixa en fysiskt trasig processor. Lämna det till experterna.

Varningar

 • Aldrig fysiskt öppna upp din enhet. Exponering för ofiltrerad luft, och de föroreningar som finns ombord, kan permanent förstöra skivorna.
 • Behandla din enhet med omsorg. Tappa den inte eller kasta runt efter att du har tagit bort det från datorn, eftersom det är mycket känsligt.
 • Var särskilt försiktig med bärbara enheter. Även om dessa enheter är utformade för att vara knuffad och flyttas runt, de är tunnare och mindre än stationära enheter. Om deras fall är böjda eller brutna, kan det bli omöjligt att montera enheten.
 • Formatera inte en disk om du inte är helt säker på att enheten fungerar och innehåller inga data som du vill ha eller behöver. Formatering kommer helt torka enheten för allt innehåll.
 • Om du säkerhetskopierar data till CD eller DVD under återhämtningsprocessen, kontrollera att bränningen var lyckad eller du kan förlora filerna för alltid när du formatera enheten.

Saker du behöver

 • En dator med ett fungerande exemplar av ett operativsystem kompatibelt program med hårddiskens filsystem
 • Tid och tålamod
 • Tillval: extern hårddisk låda och lämpliga kablar, en kopia av TestDisk, CD eller DVD och bränning